Задужења грађана: Ништа без хипотеке

З. З.

среда, 23. 10. 2019. у 06:45

Задужења грађана: Ништа без хипотеке
Нове мере Централне банке знатно ће отежати кредитно задуживање грађана. Сваки житељ Црне Горе просечно треба да отплаћује око 10.700 евра

НОВЕ мере које је најавила Централна банка, да ће се до кредита убудуће долазити само уз квалитетно обезбеђење - хипотеку, залог на покретну имовину, или какву другу финансијску гаранцију - забринуло је многе у Црној Гори.


Јер, међу Подгоричанима се, на пример, већ чује да су ионако презадужени, а банке су се наплатиле кроз разне провизије и камате, па никако не могу бити на губитку.


- Иако моје кредитно задужење износи само 10.000 евра, враћаћу га практично до краја живота, мада није искључено ни то да нешто од те обавезе остане да оптерећује и моју породицу - каже очајни Петар К.


Из монетарне власти, међутим, поручују да је оваква одлука била неминовна, тим пре што су током минуле две године удвостручени готовински зајмови становништву.


- Забележен је раст од 95 одсто, па је њихов удео у укупно одобреним кредитима на крају јуна достигао 672 милиона евра - саопштио је директор Сектора за контролу банака Дејан Вујачић.


И Удружење банака је подржало мере Централне банке које су, уверени су у то, усмерене ка очувању стабилности у банкарском систему.


- Постоји јака кредитна активност у делу који се односи на готовинске позајмице без адекватног обезбеђења - тврди Небојша Ђоковић из поменутог Удружења.


Банкарски омбудсман Халил Калач сматра да ће се одлуком Централне банке, заправо, грађани спасти од презадужености.


Прочитајте још: Сваки задужени Црногорац дугује више од 10.000 евра


Притом, подаци Централне банке указују на то да просечна задуженост грађана по основу готовинских кредита износи 10.700 евра. Многи људи тврде да кредите узимају зарад "премошћавања" текућих обавеза - попут школовања деце, плаћања заосталих дугова или рачуна. Зато аналитичар Предраг Дрецун тврди да ће последице нових мера монетарне власти осетити управо та, најугроженија категорија становништва, која ће веома тешко обезбедити прописане гаранције за ново задуживање.


РОКОВИ

ПОМЕНУТЕ мере Централне банке Црне Горе ће на снагу ступити од 1. јануара 2020. и биће орочене на две године.

Подсетимо, суштина је да ће за зајмове чији је рок отплате дужи од осам година банке од клијената тражити потпуно обезбеђење квалитетним колатералом. Шта год то у пракси значило...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације