Сваки задужени Црногорац дугује више од 10.000 евра

Танјуг

20. 10. 2019. у 23:59

Сваки задужени Црногорац дугује више од 10.000 евра

Централна банка Црне Горе

Пошто у Црној Гори има 248 хиљада запослених и 120 хиљада пензионера или укупно 368 хиљада, подаци такође показују да је сваки трећи грађанин, који има приходе, корисник кредита
Кредите код банака у Црној Гори има 119 хиљада грађана, а они су по последњим подацима Централне банке (ЦБЦГ) укупно задужени 1,3 милијарде евра.


То значи да је сваки од ових грађана у просеку дужан 10.700 евра, пише "Побједа".


Пошто у Црној Гори има 248 хиљада запослених и 120 хиљада пензионера или укупно 368 хиљада, подаци такође показују да је сваки трећи грађанин, који има приходе, корисник кредита, преноси Инвеститор.


Просечна задуженост грађана је у последњих пет година значајно порасла са 7,9 хиљада евра у 2014. на 10,7 хиљада у текућој години, наводе из Централне банке.


Број грађана у кредитима је 20 одсто укупног броја од 620 хиљада становника.


Када се, међутим, укупни кредити становништва поделе са бројем свих грађана долази се до податка да сваки, и онај тек рођени, у просеку дугује преко две хиљаде. Мерено укупним кредитима (привреде и становништва) од три милијарде евра, долази се до податка да је свако у просеку дужан пет хиљада евра.


Због високе задужености градана, нароцито у готовинским необезбеденим кредитима, пре пар дана реаговала је и Централна банка и донела, струцно рецено, макропруденционе мере на рок од две године, којима се предвида да банке од 1. јануара приликом одобравања готовинских кредита граданима, цији је рок отплате дужи од осам година, морају захтевати њихово потпуно обезбедење квалитетним колатералом.


ЦБЦГ је одлуком дефинисала и мере за банке које већ имају велики износ ових кредита.


Предвиђено је да банке које имају високу изложеност на основу готовинских кредита одобрених физичким лицима са преосталим роком отплате дужим од шест година (више од 50 одсто сопствених средстава банке) могу одобравати ове кредите грађанима са роком отплате дужим од шест година, уз услов да је кредит обезбеђен квалитетним колатералом, преноси Б92.нет.


Прочитајте још: ЈАВНИ ДУГ ЦРНЕ ГОРЕ УВЕЋАН ШЕСТ ПУТА: Животни стандард на кредит


По многим проценама ограничавање готовинских кредита кроз тражење квалитетног колатерала ће смањити кредитну активност, иако подаци ЦБЦГ показују да банке имају огроман потенцијал за одобравање кредита и да њихова ликвидност износи 1,1 милијарду евра.


У ЦБЦГ кажу да је задуженост у готовинским необезбеђеним кредитима висока и да су их морали ограничити, али да стање није алармантно. Износе и податак да је ЦГ у бољој позицији него земље региона јер укупни кредити становништва чине 27 одсто БДП, а рецимо у Хрватској и Словенији преко 30 одсто, а на нивоу ЕУ око 50 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације