Дечак је прогутао шаховску фигуру и почео да се гуши, а прва је реаговала докторка Алма: Уследила је борба за живот...

В. К.

22. 10. 2019. у 16:15

Дечак је прогутао шаховску фигуру и почео да се гуши, а прва је реаговала докторка Алма: Уследила је борба за живот...

Алма Дрешевић Фото: Фејсбук

Директор Дома здравља Подгорица, Небојша Каварић прича о невероватном подвигу којим је спасен живот детета

Алма Хајдарпашић Дрешевић је херој Подгорице! После невероватног подвига у ком је спасила дете са ивице смрти тако што му је извукла шаховску фигуру из грла, колеге су је предложиле за докторку године.

Прочитајте још:Дете било клинички мртво, а онда је докторка извукла шаховску фигуру: Црна Гора бруји о чуду у Подгорици

Директор Дома здравља Подгорица, Небојша Каварић, признаје да сви осећају понос.

- Сувишно је говорити колику смо цену могли платити да ово није завршено на овај начин, каже др Каварић, подсећајући да деца од једне до три године најчешће гутају страна тела - каже директор.

Каварић додаје да су се, када су деца у питању, сучавали са свакаквим случајевима који су плод несташлука или непажње родитеља.

- Због тога им стално “треба држати очи”. Гутају се фигурице, жилети, новчанице. Пију се шампони, варикине, лекови. Мала деца су у стању да се попну на кров зграде, док сте се окренули да оперете тањир, указује Каварић - прича доктор Каварић.

Подвиг докторке Дрешевић имао је одјека на друштвеним мрежама –“Све похвале за дивну особу и стручну докторицу. Свака част Алма. Увек насмејана, пријатна и најбоља наша драга докторица Алма. Бог све види он ће да је награди”, само су део коментара одушевљеног народа.

Подсећамо докторка, педијатар, из Дома здравља Стари аеродром од сигурне смрти спасила је једно дете од годину и пет месеци које је играјући се прогутало шаховску фигуру –пион, након чега је наступило гушење.

Уследила је брза реакција лекара. Ту се задесила докторица Дрешевић.

- Није било времена за размишљање и шта да се чини, већ сам само схватила да у том часу морам некако извадити страно тело, јер је сваки секунд био драгоцен. Лагано сам увукла руку, стиснула шаку да не бих фигуром оштетила зид једњака И извукла пиона. Тада је уследила борба за живот. Урадила сам реанимацију, срце је почело да куца, али сам морала да наставим јер дете није дисало. Четири пута сам давала вештачко дисање док дете није удахнуло ваздух. Када је зајечало схватила сам да је малишан спашен - рекла је племенита докторка после драме са срећним крајем.

ОТАЦ
ДР Алма Хајдарпашић Дрешевић је ћерка угледног лекара и хуманисте др Сеада Хајдарпашића који је, као врсни педијатар, такође био миљених многих малишана и њихових родитеља. У дому здравља, стога, кратко коментаришу да "крв није вода"...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milica

22.10.2019. 21:25

Divna, prelepa, svako dobro od gospoda,Vama, detencetu i medicinskoj sestri!