ПАРТИЈА Мила Ђукановића - ДПС залагаће се за обнову Црногорске православне цркве, наводи се у предлогу новог политичког програма који ће бити оверен на партијском конгресу 30. новембра, који је у међувремену прослеђен свим општинским организацијама. Ово је крупан заокрет у програму ове владајуће странке када је реч о односу према црквеном питању, јер су на прошлом конгресу у свом политичком програму навели да ће се залагати за једну православну цркву у Црној Гори. Ђукановићеви социјалисти подсећају да је та партија у "снажењу црногорског државног и националног идентитета направила неке важне кораке и допринела његовом утемељењу и дефинисању", али да је остао још један искорак којим ће исправити "велику неправду учињену Црној Гори на почетку 20. века."

- Радићемо на обнови Црногорске православне цркве, као неодвојивог дела црногорског државног и националног идентитета. Наша је додатна обавеза снажење црногорског националног идентитета, који је највише на удару оних који својим патерналистичким приступима и негацијом црногорског националног и културног идентитета суштински негирају потребу постојања Црне Горе - пише у предлогу програма у делу идентитета који су пренели провладини медији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лидер Демоктатског фронта: Осуђен сам јер сам посланике назвао олошима што крше Устав

У ДПС-у наводе да "у циљу превазилажења подела у црногорском друштву, а поштујући највеће међународне стандарде, они остају привржени опредељењу да се подела међу православним верницима може превазићи уважавањем историјских чињеница". Као и савремених стратешких државних циљева, "кроз јединствену и организационо самосталну православну цркву која ће простор свог деловања ускладити с међународно признатим границама државе Црне Горе". И поред свега наведеног у програму се додаје да је ДПС поборник принципа раздвојености државе и верских заједница!

- Одлучно заговарамо немешање државе у деловање верских заједница које почива на религији. Али, исто тако, противимо се мешању верских заједница у послове државе. Посебно политичком деловању које је неспојиво с њиховом мисијом - стоји у програму ДПС.

Марко Ковачевић (Нова српска демократија) каже, за "Новости", да ДПС покушава да кроз принудни апарат државе угради у историјско памћење Црне Горе нешто чега никада није било.

- Конструкције о обнови нечега што никада није постојало у ствари су само наставак покушаја да се Црна Гора одвоји од себе саме. Сва прича о наводним неправдама које су се десиле Црној Гори, а које баш они имају задатак да исправе је само правдање за пљачку земље и издају сопственог народа чије су размере огромне, а последице несагледиве - каже Ковачевић. - Свака проститутка има тужну причу о томе како је почела да се бави тим послом. Ово су тужне приче ДПС-а о томе зашто мора да ради све ово што ради. Наравно, од реализације тих сулудих планова неће бити ништа јер су се верници обавезали да ће животом бранити православље од активиста и распопа из ДПС-а.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Одборник СО Пљевља: Јефтин трик ДПС

ЗАКЛЕТВА

НА Тројичинданском сабору у Подгорици, пред више од 20.000 окупљених, прочитана је заклетва за одбрану вере и светиња.

- Данас се пред Саборним храмом Христовог Васкрсења заветујемо и заклињемо да ћемо чувати, обнављати и бранити своје светиње, ћивоте наших светитеља, цркве, манастире, гробља и гробове наших предака, тако нам Бог љубави, Свети Петар Цетињски и Свети Василије Острошки помогли - део је текста који је прочитао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.