Одборник СО Пљевља: Јефтин трик ДПС

М. Дробњак

среда, 09. 10. 2019. у 06:51

Одборник СО Пљевља: Јефтин трик ДПС

Ермин Харбић / Фото М. Дробњак

Одборник ДНП у СО Пљевља о предлогу изградње споменика патријарху Варнави. Бојовић: Декларативни поступци, привид демократије

ИНИЦИЈАТИВА одборника Демократске партије социјалиста (ДПС), др Ермина Харбића да се у Пљевљима коначно уреди трг и изгради споменик патријарху Варнави је унапред договорен и на партијском састанку испланиран јефтин политички трик. Боље рећи блеф, сматра Владислав Бојовић (ДНП), одборник СО Пљевља и функционер Демократског фронта, додајући да је Харбић искоришћен само као подесан извршилац посла.

Одборник Харбић (ДПС), у форми одборничког питања председнику Општине Пљевља, упутио је предлог локалној самоуправи да изгради споменик патријарху Српске православне цркве Варнави Росићу, рођеном Пљевљаку, на истоименом тргу у Пљевљима. Образлажући свој предлог, Харбић је казао да би на тај начин Општина Пљевља исказала почаст једном од најистакнутијих Пљевљака.

Према речима Бојовића, иницијатива долази у години у којој је кулминирала антисрпска политика актуелне власти у Црној Гори.

- Суочени са падом подршке код православног народа, у ДПС-у су принуђени да одређеним декларативним поступцима стварају привид демократског амбијента - саопштио је Бојовић.

Он сматра да Устав и Закон о општем образовању и васпитању дискриминише Србе, док је ситуација са правом на запошљавање Срба у државним органима, према речима Бојовића, као у време фашистичких тоталитарних друштава. Наглашава да је ова иницијатива упућена у тренутку када је у Пљевљима, од стране истог ДПС-а коме др Харбић припада, забрањено коришћење општинске и сале гимназије за предавање публицисте Драгослава Бокана посвећено управо патријарху Варнави.

- Трагична је и апсолутно неприхватљива забрана коришћења сале општине Пљевља у којима већину чине Срби, говорници српског језика и верници Српске православне цркве. И забрана коришћења сале гимназије "Танасије Пејатовић" у Пљевљима коју је 1901. године, као Српску гимназију, основала Краљевина Србија и која је најстарија гимназија у историјској области старе Херцеговине и старе Србије. Прошле године је забрањено одржавање свечане академије поводом дана ослобођења и славе града Свете Петке, док је муфтија Муамер Зукорлић регуларно одржао предавање у пљеваљској гимназији у којем је изразио очекивање да ће Пљевља постати главни град Санџака - наводи Бојовић.

ЗАКАСНЕЛА ИНИЦИЈАТИВА

Бојовић је закључио да је било политичке воље врха власти, споменик патријарху Варнави би давно био подигнут, посебно након низа претходно упућених иницијатива бројних организација и грађана.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ливер

09.10.2019. 07:41

Свака част за говор, нека се замисле миљогорци над оном Његошевом: "Бог вас клео погани изроди...."