Тужна судбина млина старог осам векова

Велиша Кадић

22. 07. 2018. у 10:13

Тужна судбина млина старог осам векова

Богдан Пижурица, Драгутин Шћепановић и Паун Мујовић на Црњаку / Фото В. Кадић

У селу Бијела код Шавника дуго самује камени жрвањ, тешко одолева времену, претећи да ће због људског немара да се сруши

У ПОДНОЖЈУ стена које запљускују река Бијела и прелепи водопад Црњак, дуго самује стари млин који газе време и људски заборав. Нестаје полако симбол давног времена у којем је био хранилац горштака шавничког краја. Броји "старина" осам векова, претећи да се због људског немара сруши. Испод његовог каменог жрвња из жита се рађало брашно које је хранило породице, крепило јунаке. Обезглављен и шћућурен, једва опстаје. Када би могао да прича, овај неми сведок векова, доброг и злог, историја Дробњака би била богатија.

ОПЛАКУЈУ житељи овог краја тужну судбину старог млина свесни да њихове сузе не могу покренути жрвањ, али ће можда пробудити нечију савест. Присећају се они дана када су долазили сељани са коњима натовареним врећама планинског жита од кога се млело брашно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Obnovljena vodenica u manastiru Mileševi

- Имати брашно у кући, било је некада право благо. Памтимо те дане и са носталгијом их се сећамо. Обиђемо често млин, покушавамо га речима пробудити, али не иде. Губимо битке, и он и ми, пред невидљивом немани која га нагриза - кажу, готово углас, Богдан Пижурица, Драгутин Шћепановић и Паун Мујовић, које смо затекли на Црњаку где крепе душу и буде сећања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Vodenica otkucava zadnje ure

Предање говори да је млин саграђен у 13. веку за потребе неимара који су подизали манастир Морачу, немањићку лавру (подигнута 1251. године), али и мештане села Бијела и околине који су се из њега снабдевали брашном.

- Одумире наш извор живота. Од Немањића наовамо преживљавао је све и свашта, да би тужну судбину доживео у 21. веку- каже Пижурица.

ЗАШТИТА СПОРТСКИ планински клуб "Крилаш" из Бијеле покренуо је иницијативу да се стари млин прогласи црногорском културном баштином. Пре тога, како каже Никола Ненезић, млин треба заштитити и спасти од даљег пропадања.

ЧЕСТО, када се спусте облаци и почну велике кише да ударају, помахнитала Бијела заљуља старину, истргне му из темеља или са стране понеки камичак, па иако јако заљуљан, неким чудом остане на трошним ногама које ће га ускоро издати. Последњи је час да надлежни у општини Шавник учине нешто да га спасу и сачувају.

- Велики народи цене се по великим делима, ваљда њима и ми припадамо. Ако је тако, ево прилике за доказивање. Стари млин држава треба да конзервира и спасе од пропадања - мишљења је Драгутин Шћепановић.

- Преживео је наш млин оштре зиму, велике снегове и кише који су се овде спуштали, а хоће ли дочекати следећу, то се не зна. Сведок многих векова, радости и туга људи овог краја, чами у корову и тмуши - додаје Мујовић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације