РОК за подношење захтева за легализацију бесправно подигнутих објеката истекао је у понедељак, а додатних рокова неће бити. У Министарству одрживог развоја и туризма кажу да су задовољни одзивом и бројем поднетих захтева од преко 40.000 власника. За оне који су се оглушили на позив државе, уследиће ригорозне казне.

Прочитајте још:"Дивљи" могу и на рате

- Оне могу да иду за објекат од 100 квадрата од 340 евра до 1.200 евра годишње, до момента када настане потреба да се објекат уклања. Политика ресорног министарства је да неће бити рушења објеката уколико није неопходно, уколико се не налази на некој путној инфраструктури и уколико не смета простору - саопштио је Марко Чановић из Министарства одрживог развоја и туризма.

Ако је објекат на приватном земљишту ствара се могућност за издавање поседовног листа који доказује власника парцеле и након тога се отвара могућност да се уђе у програм склапања уговора за комуналије на десет година. Уколико је објекат саграђен на државном земљишту потребно је уверење које доказује да су решени имовинско-правни односи и онда се стичу услови да се та парцела отплаћује 20 година. У министарству тврде да је нови закон поједноставио и појефтинио процедуре легализације бесправно саграђених објеката.

Прочитајте још: Црна Гора: Катанац и на луксуз?

Тако ће сваки објекат који је изграђен противно закону, без грађевинске дозволе бити третиран као нелегалан објекат. Нови закон тачно утврђује да нема легализације без плана. Дакле, све што је саграђено мимо плана је нелегално, па неће донети никакав бенефит онима који су градили мимо прописа.

ШАНСА

Према ранијој процени Министарства одрживог развоја у Црној Гори је око 100.000 нелегалних објеката. Званични податак Управе за некретнине је око 40.000 нелегалних објеката. Грађани су од октобра прошле године имали шансу да легализују бесправно саграђене објекте. Цена легализације је од 48 до 141 евро по квадрату. Највише захтева поднето је у Подгорици, следе Бар, Херцег Нови, Будва и Никшић, док је најмање пријава у Андријевици, Плужинама, Шавнику, и Петњици.