Лидер пољске владајуће конзервативне странке Право и правда Јарослав Качињски упозорио је на то да званична Варшава не очекује ратне репарације само од Немачке, већ да је и Русија дужна да их плати Пољској, иако председник Русије Владимир Путин покушава да изнова пише историју, јер му не одговара да Пољаци буду жртве а Руси кривци.

- И Совјетски Савез је поубијао хиљаде Пољака или их је одвукао у Сибир или Казахстан. Многи су се вратили у Пољску тек педесетих година, а неки се никада нису вратили - казао је Качињски у интервјуу који данас објављује немачки "Билд".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Putin o Drugom svetskom ratu: Zapušićemo pogana usta falsifikatorima istorije

- У Берлину је демократски изабрана влада коју обавезују закони и морал. У Русији то не може да се каже. И Русија мора да плати. Не мислим, међутим, да ће наша генерација доживети то да Русија призна своју одговорност. Једно је сигурно - наши захтеви не застаревају - казао је Качињски.

Јарослав Качињски казао је да би могао да се сретне са Путином и да са њим разговара о погибији свог брата, председника Пољске Леха Качињског, у паду авиона при покушају слетања по немогућим условима на војни аеродром у Смоленску априла 2010. године, када је погинуло 96 људи из високе државне и војне делегације Пољске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Holokaust, opšta tragedija Rusije i Izraela: Putinove poruke za borbu protiv fašizma

Качињски је у "Билду" поставио услов за тај сусрет - да Русија врати олупину председничког авиона, што Русија, иначе, одбија, тврдећи да је олупина неопходан доказ све док Пољска не затвори истрагу обновљену када је Качињски 2015. године дошао на власт са жељом да докаже да није реч о обичној авионској несрећи, како су закључиле претходно и руска и пољска званична истрага, већ о атентату на Леха Качињског који је, наводно, наредио председник Путин.

- Русија напада тамо где види слабост и шансе за победу, као на Криму или у источној Украјини. Има проблем тамо где наиђе на одлучан отпор, чак и када је дипломатски. Немци морају да пошаљу више војника, посебно у балтичке земље. У Пољској историјско наслеђе говори против распоређивања већег броја немачких војника. Ту Немци морају да узму у обзир пољску осетљивост. Сигурно је, међутим, да су потребне ефикасне снаге брзог реаговања у Источној Европи - рекао је Качињски.

О вербалном рату Русије и Пољске поводом кривице и одговорности за избијање Другог светског рата који је ескалирао сада, уочи 75-годишњице откако је 27. јануара 1945. године Црвена армија ослободила највећи логор смрти који су немачки фашисти подигли у окупираној Пољској, Аушвиц, Качињски је за "Билд" казао да Владимир Путин покушава да пребаци пажњу на Пољаке, да заташка умешаност своје земље у избијање Другог светског рата.


РИБЕНТРОП - МОЛОТОВ

Пољаци су жртве, Руси су кривци. Таква улога Путину не одговара. Зато чезне да испише историју изнова - рекао је Качињски о спору са Русијом поводом тога да ли је на избијање рата утицао пакт Рибентроп-Молотов о ненападању из августа 1939. године, који је имао тајни анекс, да Хитлерова Немачка и Стаљинов Совјетски Савез распарчају Пољску, што се и десило 17. септембра 1939. године, када је Црвена армија запосела источне области предратне Пољске.