У ИСТОМ дану када је немачко министарство спољних послова потврдило да су Руси прихватили позив да данас учествују на прослави поводом 30. годишњице рушења Берлинског зида, амерички шеф дипломатије Мајк Помпео, који је истим поводом већ пристигао у немачку престоницу, у петак је критиковао Русију и Кину. Апелујући на трансатлантско партнерство и јединство, Помпео је, три деценије од догађаја који је означио завршетак Хладног рата, тврдио да Русија убија политичке противнике, док би тактике Кине биле "ужасно познате" бившим источним Немцима.

- Данас Русија, коју води бивши официр КГБ-а, некада стациониран у Дрездену, врши инвазију на своје суседе и убија политичке противнике - рекао је Помпео.

Амерички државни секретар који је својевремено, као војник у подељеној Немачкој, и сам патролирао дуж зида који је после Другог светског рата делио град на америчко-британско-француску и совјетску окупациону зону, сада је у говору у Берлину о лекцијама везаним за пад хладноратовске баријере говорио да "Комунистичка партија Кине обликује нову визију ауторитаризма".

- Останимо заједно као савезници - апеловао је Помпео на савезнике.

Објаснио је да су ставови америчког председника Доналда Трампа у вези са издвајањима савезника за НАТО, о Ирану, кинеској технологији, као и руско-немачком гасоводу, усмерени на одбрану "тешко освојене слободе". Тврдећи да је, после 30 година, ауторитаризам поново у успону, подсетио је на руске акције у Украјини и кинески однос према дисидентима.

- Морамо да схватимо да се слободне нације такмиче са вредностима неслободних - рекао је Помпео, образложивши тако због чега се САД противе немачко-руском гасоводу "Северни ток 2", врше притисак на Техеран и захтевају од НАТО савезника да више издвоје за одбрану.


Фото АП Ангела Меркел и Мајк Помпео
Прочитајте још:Апокалиптична визија француског председника: НАТО више не може да осигура безбедност Европи


Помпео је, одговарајући на питања новинара да ли је НАТО застарео или је доживео "мождану смрт", како је то оценио француски председник Емануел Макрон, рекао:

- Ако земље сматрају да могу да имају безбедносну корист, а да не пружају Алијанси неопходне ресурсе, или да не поштују своје обавезе, онда постоји ризик да ће НАТО постати неефикасан или застарео - закључио је амерички државни секретар.ПАТРОЛЕ НА НЕМАЧКОЈ ГРАНИЦИ С ПОЉСКОМ

НЕМАЧКА полиција је у складу са уредбом министра унутрашњих послова Хорста Зехофера почела оштрије контроле на свим својим државним међама, а први пут и на граници са Пољском. Имеђу Немачке и Аустрије, од избегличке кризе, успостављене су контроле границе, а новом мером уведене су контроле и на свим међама Немачке.