На психијатрији због тровања колега

Ј. ИЛИЋ

уторак, 26. 03. 2019. у 21:48

На психијатрији због тровања колега

Пољопривредно-саветодавна стручна служба

Виши суд у Смедереву лаборанткињу Сању Николић (42) шаље на обавезно лечење. Оптужена за покушај убиства колега. Мера нема временско ограничење

СМЕДЕРЕВСКИ виши суд изрекао је меру обавезног психијатријског лечења Сањи Николић (42) из овог града, лаборанткињи Пољопривредно-саветодавне стручне службе, оптуженој за покушај тешког убиства након што је колегама наводно сипала пестицид у кафу. Она је ухапшена у априлу 2018. због сумње да је у посуду са кафом, коју су пиле све колеге, сипала пестицид метомил - отров прве категорије.

Суд је у првостепеном поступку Сањи Николић изрекао меру обавезног психијатријског лечења и чувања у установи затвореног типа, потврдио нам је судија Марко Јоцић, јер је нашао да је извршила кривично дело у закону означено као тешко убиство у покушају. Судија Јоцић наводи да ова мера не подразумева и временско ограничење, односно може трајати све док је неопходна, што процењују стручњаци. На ову одлуку оптужена има право жалбе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кривична пријава против Ужичанке због пореске утаје

Подсетимо, "токсичном" кафом послужена су и двојица клијената, која су се тог дана случајно задесила у установи. Њима је, већ после првог гутљаја кафе, одмах позлило. Хитно су пребачени у смедеревску болницу, а потом на Војномедицинску академију у Београду. Процена вештака је да су остали у животу захваљујући брзој лекарској интервенцији.

Вештачење, које је уследило, показало је да је концентрација метомила у кафи била смртоносна, због чега је тужилац одлучио да квалификује дело као покушај тешког убиства. Вештачењем је, такође, утврђено и да је Николићева у тренутку извршења кривичног дела била неурачунљива. Закључак психијатријског вештачења душевног здравља, којим се суд руководио, био је да су њене "способности схватања дела и могућност управљања поступцима биле искључене".

Због овога, тужилаштво је предложило суду изрицање мере обавезног лечења, која је након само шест месеци поступка изречена у уторак.


Сања Николић

Мотив који је лаборанткињу натерао на овакав потез није најјаснији. Oна је током поступка пред Вишим судом све време негирала да је починила ово кривично дело, и да је, заправо, реч о "завери осветољубивих колега, полиције, тужиоца и судија". Она је чак колеге оптужила да су јој "наместиле" силовање, али је током истраге коју је спровела полиција установљено да је реч о лажној пријави.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Игор Србин" осуђен на доживотну робију због убиства у Италији

И МУЖ ПРОГЛАШЕН НЕУРАЧУНЉИВИМ

СУПРУГ Сање Николић, Дејан П. ухапшен је у фебруару због претњи судијама Вишег суда које суде у поступку против ње. Због више инцидената, уследило је вештачење његовог стања у Специјалној затворској болници у Београду, после кога је и Дејан проглашен неурачунљивим. Њему је у уторак продужен притвор због сумње да је извршио кривично дело ометање правде.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)