Пензионери све вештији са модерним уређајима: Главни мотив - контакт са децом

Б. ЦАРАНОВИЋ

01. 10. 2019. у 15:28

Пензионери све вештији са модерним уређајима: Главни мотив - контакт са децом
Статистика показује да све више најстаријих користи рачунаре и паметне телефоне и сурфује интернетом. Најчешће користе „Скајп“, „Вибер“ и сличне алате за комуникацију. Трећина старијих никада није користила рачунар

ЗА рад на рачунару обучила сам се под старе дане, пре свега да бих могла да разговарам са ћерком и унуцима, који живе у Америци, и сином у Италији. Разговори преко "Скајпа" били су драстична уштеда, јер није више било огромних телефонских рачуна. Сада је све још једноставније, откад користим "паметни" телефон.

Овако, за "Новости", прича Аранђеловчанка Радмила Петровић (73), пензионисана медицинска сестра, која је прва информатичка знања стекла тек у пензији. Како каже, у почетку није било лако, није знала како се држи миш, све је деловало веома комликовано.

- Данас је та информатичка неписменост велика препрека и морала сам да је пребродим - наставља Радмила. - У сваком тренутку могу да се чујем са децом преко "Вибера", или још неких апликација које су ми инсталирали на телефону, па нам је даљина постала много лакша.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Од паметних телефона нам ипак не расту рогови

Осим за разговоре, наша саговорница интернет користи и за читање новина, као и за активности на друштвеним мрежама, где најчешће "иде" да би гледала фотографије унука.

Београђанин Војислав Б. (67) купио је недавно таблет на отплату и користи га пре свега да би преко интернета пратио резултате утакмица, због кладионица. Милена Бранковић (70) сурфује због информација о одржавању здравља и здравственим установама, а Новосађанин Бранко признаје да се дописује са пријатељицама на "Виберу".

Према последњим подацима Републичког завода за статистику, они су у групи од 30,1 одсто житеља Србије старости од 65 до 74 године који су у последња три месеца макар једном користили интернет. Статистика показује да је све више старијих суграђана који свакодневно користе интернет, мада и даље више од трећине њих никада није користило рачунар. Са интернетом, ситуација је боља, нарочито због употребе "паметних" телефона.

Према истраживању Републичког завода за статистику о употреби информационо-комуникационих технологија у 2019. години, 29,6 одсто старијих од 55 до 64 године никада није користило интернет, док га је у последња три месеца користило 63,9 одсто.

Готово 65 одсто оних старости између 65 и 74 године никада није користило интернет - показује истраживање. Рачунар је употребљавало нешто више од 53 процента људи старости од 55 до 64 лета, а никад га није користило 33 одсто њих. Када је у питању група између 65 и 74 године, четвртина је користила рачунар у последња три месеца, а никад га није користило њих 66 одсто.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ускоро нећемо моћи да разликујемо лажне снимке од стварних

ВЕЋИНА САМО ШАЉЕ ПОРУКЕ

АНАЛИЗА Завода за статистику је показала да пензионери од 65 до 74 године који користе интернет најчешће шаљу поруке на "Виберу", њих чак 71,1 одсто. "Мрежу" је за телефонирање користило готово 65 процената, док 66 одсто њих онлајн чита новине и часописе. Половина прелистава интернет портале тражећи информације у вези са здрављем, а податке о шопингу на интернету тражи готово 44 одсто старијих сурфера. Најмањем броју њих мрежа служи за слање и примање поште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације