Од паметних телефона нам ипак не расту рогови

Novosti Online

23. 09. 2019. у 18:41

Од паметних телефона нам ипак не расту рогови

Илустрација / Depositphotos

Аутори студије морали да исправе значајне делове рада, укључујући материјале из сажетка, дискусије, методологије, резултата и изјава о конкурентском интересу
"ДЕМОНИЗОВАЊЕ" паметних телефона и миленијалаца омиљена је забава међу одређеним сегментима становништва, а раније ове године појавила се одлична прилика за обоје када је научни часопис објавио чланак у ком се тврди да употреба паметних телефона или таблета води ка промени положаја главе које проузрокује раст коштане избочине расте на задњој страни лобање.

Прочитајте још: Тинтор: Нема опасности од додатног зрачења са 5Г

Ова се информација убрзо проширила светом уз објашњење да "од паметних телефона младима расту рогови".

Чланак је, мађутим, био нашироко критикован због својих научних нетачности, па је и часопис Scientific Reports објавио исправку у потезу који је и неуобичајен и срамотан и за ауторе и за уреднике часописа, преноси Endgadget.

Прочитајте још: Пентагон има технологију препознавања откуцаја срца из даљине путем ласера

Аутори су морали да исправе значајне делове рада, укључујући материјале из сажетка, дискусије, методологије, резултата и изјава о конкурентском интересу.

Из сажетка су тако избачена сва спомињања паметних телефона и таблета, а језик је модификован да пренесе шпекулативну природу информација.

Навод да се "Хипотетише да се ЕЕОП (проширена спољна окципитална избочина или "рог" на задњем делу главе) може повезати са постојаним положајима повезаним са појавом и широком употребом преносних уређаја, попут паметних телефона и таблета" је уклоњен.

Друге промене укључују појашњење да нема доказа о повременој вези између стварања "рогова" и употребе тих уређаја, исправљања погрешно означених бројева и признавања да су подаци за ову студију дошли из клиничке базе података, а не из студијске групе.

Можда је најважније то што један од аутора рада продаје услуге за које тврди да третирају проблеме држања главе што је очигледан конкурентски интерес који је требало да буде обелодањен одмах.

Scientific Reports је и раније, због великог броја чланака које објављује, морао да објављује корекције. У публикованој студији из 2016. објављен је наводни плагијат који је касније повучен, а ове године је часопис повукао и рад из 2018. годину у којем се тврди да хомеопатски лекови могу да лече бол код пацова.

(b92.net)



Пратите нас и путем иОС и андроид апликације