ОДНОСИ између ДНС и СНСД су захладили након што је почетком октобра Председништво ДНС донело одлуку да ће замрзнути статус у коалицији и деловати самостално, а све док се не седне за сто са СНСД и рашчисте проблеми настали још након прошлих избора, а кaда је ДНС претрпео жесток удар и поцепан на две странке! Састанак руководства још није договорен и очекује се ускоро.

Лидер СНСД Милорад Додик позвао је ДНС да редукује политику тако да и даље са СНСД држи власт на нивоу РС, заједнички наступа на нивоу БиХ, а да се локалним организацијама ове две партије препусти да договарају своју сарадњу.

- Негде ће сарадње бити, негде неће, али то не би требало, као ни пре, да буде разлог да се проблем диже на ниво Републике Српске - рекао је Додик.

Прочитајте још - ДНС “обуставио” деловање у коалицији са СНСД

Он је рекао да ДНС има одређене људе који праве атмосферу неких нових могућности, због чега су и доживели раскол и вероватно ће га доживети још једном уколико се удаље од позиције власти.

ДНС: НИСМО МАЛИГНО ТКИВО! НИКО не треба да одстрањује ДНС, јер ми нисмо малигно ткиво, порука је коју је упутио ДНС, лидеру СНСД Милораду Додику, реагујући на његове изјаве. - Изненађени смо оштрином ничим изазване реакције и ставова који су изнети, и у којима се коментарише однос СНСД и ДНС. Нарочито нас је погодила реч "одстрањивање" као да се ради о неком малигном ткиву које треба одстранити, да би преостали део здраво функционисао - наводи се у саопштењу из ДНС, истичући да овакви ставови никоме не иду у корист.

- Ја им то не желим, али морам поручити да ће им се то догодити, без обзира на то како они то схватили. Нисам против тога да ДНС и СНСД и у Приједору и у свим општинама сарађују, ако то наше локалне организације хоће, али нисам спреман да жртвујем нашу организацију зато што не може да се постигне договор - појаснио је Додик.

Коментаришући наводе да су неслагања са ДНС тражили појединци из Сарајева преко Шаровића како би изашли из коалиције и направили нову, са петим српским гласом у Представничком дому из ДНС, односно гласом Ненада Нешића, кога покушава да лобира СДС, Додик је рекао да они без обзира на то што немају изборни резултат иза себе, покушавају да буду нешто.

- Њима треба тај пети глас. Одлука да ли ће Нешић или неко други прихватити да иде са Шаровићем, њихова је ствар, али пошто је то део разговора на нивоу РС и заједничког наступа на нивоу БиХ, уколико се то догоди, неће излазити ДНС, него ће бити одстрањен из власти - поручио је Додик.

Он је додао да то није претња, већ принцип: "Или смо заједно или нисмо."

- Верујем да је Нешић изложен озбиљним притисцима, али мислим да је реч о човеку који може рационално проценити, па нека одлучи сам. Сврстати се на ту страну значи да си против РС. То значи да су затворили врата СНСД, јер ми нећемо из одговорности према РС остати имуни према том питању - рекао је Додик.

Зграда Владе РС

Политиколог Велизар Антић, каже да очекује постизање договора између Павића и Додика.

- Они су искусни политичари. ДНС је био приморан да овако реагује, а опет су остали у власти и нису били искључиви да напуштају коалицију. Кадрови ДНС су и даље у Влади РС и на директорским местима, иако су односи затегнути. Суштина је да они једни другим требају. СНСД не сме да ризикује да на локалне изборе изађе без ДНС јер су свесни и да без подршке ДНС на прошлим изборима не би били изабрани - каже Антић.

Прочитајте још - КОАЛИЦИЈА НА КЛИМАВИМ НОГАМА: Успех на локалу зависи од односа ДНС И СНСД!