KOALICIJA NA KLIMAVIM NOGAMA: Uspeh na lokalu zavisi od odnosa DNS I SNSD!

S. MIŠLjENOVIĆ

sreda, 09. 10. 2019. u 10:50

КОАЛИЦИЈА НА КЛИМАВИМ НОГАМА: Успех на локалу зависи од односа ДНС И СНСД!

LIDERI Pavić, Dodik i Đokić

Najdugovečnija koalicija u srpskoj na klimavim nogama pred izbore naredne godine

UKOLIKO se ne ispeglaju zategnuti odnosi na relaciji SNSD--DNS, veliki problemi za vladajuću koaliciju stižu na predstojećim lokalnim izborima, koji će biti održani naredne godine. Izlazak DNS iz vladajuće koalicije značio bi probleme oko osvajanja vlasti na lokalnom nivou, jer je DNS stranka sa odličnom infrastrukturom širom RS i sa velikim iskustvom kako delovati na lokalnim izborima.

Na poslednjim lokalnim izborima 2016. godine koalicija SNSD-DNS-SP odnela je pobedu u preko 40 opština u Srpskoj. Ova koalicija je zajedno nastupila u 57 opština i gradova u Srpskoj i pokazala je veliku snagu na terenu.

Trenutna situacija oko DNS, ukoliko se ne postigne dogovor sa SNSD, značila bi i definitivno da SNSD mora posebno posvetiti mnogo više pažnje u opštinama i gradovima, a gde su vlast uz podršku DNS dobijali ubedljivo. Posebno se to odnosi na Banjaluku, Trebinje, Zvornik, Gradišku, Istočno Sarajevo, Pale...

Situaciju oko odnosa DNS i SNSD iza ćoška prati opozicija u Srpskoj, a pogotovo SDS i PDP, koji bi mogli iskoristiti situaciju ukoliko bi DNS izašao iz vladajuće koalicije, pa da dobiju jakog partnera u mnogim opštinama i gradovima.

Prema izvorima iz DNS, iako je vladajuća koalicija proširena, za US, NDP, DEMOS ipak ključna osovina je još uvek SNSD--DNS.

PODELA FOTELjA INAČE, u DNS preovalada mišljenje i da ova stranka nije dobila dovoljan broj kvalitetnih mesta, kada su se delile fotelje između članova vladajuće kolacije. U DNS smatraju da su neke stranke poput Ujedinjene Srpske i pogotovo DEMOS-a, koji još nije ni bio na izborima, dobile mesta koja ne zaslužuju po snazi pokazanoj na izborima. Iz SNSD odgovaraju da su se mesta između koalicionih partnera delila matematički i da je svako dobio koliko zaslužuje.

- DNS je doživeo žestok udar od svog glavnog koalicionog partenra SNSD nakon prošlih opštih izbora, a na kojima je DNS ostvario istorijski uspeh. Povlačenja DNS iz koalicije stvorilo bi velike probleme na lokalu i gubitak glasova za vladajuću koaliciju. Ovoga moraju biti svesni u SNSD. Ipak, sve će se videti u narednih nekoliko dana kad će biti održan sastanak vrha SNSD i DNS - ističu izvori iz DNS za "Novosti".

PROČITAJTE I:SDP hteo da podvali Klubu Srba!

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže da u ovoj stranci cene i DNS i sve koalicione partnere, ali da neće prihvatiti dvostruke aršine, odnosno da nešto može za DNS, a ne za SNSD.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže za "Novosti" da je trenutno varničenje između DNS i SNSD još jedno u nizu testiranja odnosa pomenutih partnera.

- Koalicija ove dve stranke je suviše jaka i dugovečna da bi došlo do pucanja. Pitanje je i ko bi tu imao veću štetu. Izlazak DNS iz vladajuće koalicije značio bi i udaljavanje od vlasti, a sve stranke koje nisu negde u vlasti, kako u RS tako i na BiH nivou, ne mogu da opstanu. Učešće u vlasti garantuje opstanak partijama i to je politička matrica kod nas - ističe Vuković.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije