ПРЕСУДА ЗА УБИСТВО: За ликвидацију Мирослава Лазаревића 37 година робије

О. МАТАВУЉ

13. 09. 2019. у 14:38

ПРЕСУДА ЗА УБИСТВО: За ликвидацију Мирослава Лазаревића 37 година робије

Одлука суда привукла велику пажњу / Фото АТВ

У Окружном суду у Бањалуци у петак изречена јединствена пресуда Саши Видовићу и Александру Булатовићу. У судници напето, уз велике мере обезбеђења, само неколико дана после убиства оца оптуженог

САША Видовић (37) из Бијељине осуђен је на 19, а Александар Булатовић (32) из Источне Илиџе на 18 година затвора због убиства Мирослава Лазаревића (32), који је изрешетан 16. октобра 2016. године у Источном Новом Сарајеву. Окружни суд у Бањалуци Видовића и Булатовића огласио је кривим за тешко убиство, изазивање опште опасности, недозвољену производњу и промет оружја и изречена им је јединствена казна.

Изрицање пресуде пратиле су велике мере обезбеђења у суду и око њега, будући да је у понедељак увече у Новом Саду са два хица из пиштоља убијен Жељко Булатовић, отац осуђеног Александра. Напетост се осећала и у судници, али је све протекло мирно. Александар је, у пратњи судске полиције, у црнини дошао у судницу, док Видовић није присуствовао објави.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО МИРОСЛАВА ЛАЗАРЕВИЋА: Убијен пушком из БМВ

У пресуди, коју је изрекао судија Пане Гаврић, наведено је да су Видовић и Булатовић заједно и по претходном договору месецима припремали и организовали убиство Лазаревића. Набавили су возило "БМВ икс 5", које је у јулу 2016. украдено у Мостару и на њега поставили таблице које су украдене у Бијељини. Критичног дана жртву су сачекали да "голфом 7" приђе "лежећем полицајцу" у Београдској улици у Источном Новом Сарајеву и када је успорио вожњу пресрели су га теренцем "БMВ икс 5" и према њему испалили 24 хица из аутоматске пушке, калибра 7,62 милиметра. Лазаревић је погођен са пет хитаца у леђа, доњу вилицу, грудни кош и колено. Смртоносан је био хитац у колено, јер је пројектил прекинуо вену и артерију и Лазаревић је умро услед искрварења.

Саша Видовић / Фото В. Данчић


НАРУЧЕНО УБИСТВО МОТИВ убиства није наведен, а из полиције раније саопштено да се радило о убиству из користољубља. Ликвидација је наводно била наручена из криминалних кругова, али налогодавац није откривен.

У пресуди се наводи да су убице побегле према Сарајеву и испред зграде у Алеји липа запалили украдени БMВ, у коме су оставили пушку и два оквира метака, који су изгорели. Услед паљевине активирало се 26 метка, чиме су угрожени животи две девојке које су биле у приземљу зграде. Изгорели су прозори и столарија на стану Ј. Ћ. и оштећена врата на гаражи Н. К. Након тога пешке су наставили да беже, али су их приметили грађани и то дојавили полицији која их је после краће потере ухапсила на основу описа.

Током бекства Видовић је са себе скинуо одећу и бацио је, па је ухапшен у гаћама. У оближњем контејнеру је пронађена тренерка, са нагорелим ногавицама, док је у џепу затечен упаљач и на њима Видовићев ДНК.


Мирослав Лазаревић је убијен у сачекуши/ Фото Срна


- Приликом одмеравања казне суд је ценио да се ту радило о тешком кривичном делу, као и сам начин извршења, односно упорност коју су оптужени исказали, као и вишемесечну припрему - рекао је судија Гаврић, наводећи да ће све детаљно образложити у писаном отправку пресуде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УБИСТВО У НОВОМ САДУ: Чауре послате на ДНК анализу

Булатовићу и Видовићу у казну је урачунато време проведено у притвору од октобра 2016, а одлуком суда остаће иза решетака до правоснажности пресуде. Дужни су и да плате трошкове поступка у износу од око 7.300 КМ. Пресуда није правоснажна и обе стране у поступку имају право жалбе Врховном суду Републике Српске.

Александар Булатовић Фото В. Данчић


СИНА НЕ МОГУ ВРАТИТИ

КАО и свако рочиште, изрицање пресуде у црнини је пратио и отац убијеног Мирослава, Стјепан Брацо Лазаревић, који није задовољан изреченом казном.

- Верујем суду и тужилаштву. Сина не могу вратити, а да су добили и 50 година то ме не би задовољило - рекао је Лазаревић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације