Протест због радиоактивног отпада

Г. ВИЛА

четвртак, 12. 09. 2019. у 07:41

Протест због радиоактивног отпада

ПРЕТЊА Потенцијално одлагалиште Фото раденко. ритан

У Новом Граду 27. септембра скуп услед могућег опасног одлагалишта на Трговској гори у Хрватској

У НОВОМ Граду, 27. септембра, локална заједница организоваће протестни скуп у знак противљења намери суседне Хрватске да се, недалеко од ове општине, у касарни Черкезовац у Двору на Уни у Хрватској, одлаже радиоактивни отпад из нуклеарне електране Kршко. То је потврдио начелник Општине Нови Град, Мирослав Дрљача, који је нагласио да протестни скуп има за циљ да се још једном каже одлучно - НЕ одлагању нуклеарног отпада, недалеко од ове општине и унског слива, што би могло да има кобне последице.

- Наша намера је да још једном јасно и недвосмислено укажемо да је за грађане Новог Града и суседних општина, са обе стране реке Уне, неприхватљива локација Трговска гора, микролокација Черкезовац. На протест на Тргу Младена Ољаче биће позвани министар просторног уређења, грађевинарства и екологије РС Сребренка Голић, посланици у парламенту БиХ, представници Владе Унско-санског кантона и невладиног сектора, и начелници и градоначелници суседних општина и градова са обе стране реке Уне - изјавио је Дрљача.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ПРОЧИТАЈТЕ И: Ревизија занимања у Републици Српској: Да се наставни планови и програми прилагоде потребама привреде


Дрљача сматра да је крајње време да се потврди јединствен став по том питању и да након 20 година истрајавања и противљења намерама Хрватске, не дозволе поделе по било којој основи, нарочито на прикупљању јефтиних политичких поена.ПРЕТЊА ЗА 230.000 ЉУДИ

ПРЕМА мишљењу еколошких стручњака, изградња нуклеарног отпада на локацији Трговске горе у општини Двор, могла би потенцијално директно да угрози око 230.000 људи с обе стране границе, и у БиХ и у Хрватској. Близина тог одлагалишта угрозила би и реку Уну, али и питку воду на том подручју.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације