НАДЛЕЖНЕ градске службе су на подручју Пословне зоне "Инцел" и у његовој околини узеле 44 узорка земљишта, чије су лабораторијске анализе још у току, а након којих ће у сарадњи са надлежним републичким институцијама бити предложене мере за санацију стања.


Прочитајте још:
Радојичић: Додатна испитивања због отровног уља у пословној зони "Инцел"


Из бањалучке Градске управе су, поводом данашњег перформанса посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драшка Станивуковића, подсетили да су решавање еколошких проблема у Пословној зони "Инцел" иницирале надлежне службе Градске управе, те да град Бањалука и даље предузима адекватне мере на решавању свих еколошких изазова, укључујући и овај. - Демантујемо неистине изнесене са циљем ширења панике о томе да, наводно, људи блиски власти у тајности одвозе заражену земљу из `Инцела` и лагерују је на подручју насеља Чесма како би прикрили загађење, те да се, наводно, прикрива проблем са пираленом у кругу `Инцела`", наведено је у саопштењу.


Прочитајте још: ЗАГАЂЕЊЕ ЗЕМЉЕ: Инспектори узели узорке из „Инцела“, али и из околних дворишта


Из Градске управе оцењују да је у овом конкретном перформансу, изношењем паушалних и нестручних квалификација, исказана евидентна нестручност и површност. - Евидентно је и да се посланик Станивуковић нагло `заинтересовао` за овај проблем након што је градоначелник Игор Радојичић, после седнице Штаба за ванредне ситуације, саопштио да се припрема свеобуватни план активности у вези са `Инцелом` који ће бити представљен до краја августа, односно по добијању резултата лабораторијских налаза узоркованог земљишта, наводе из Градске управе.

Из Градске управе поручују да су, како би био утврђен степен евентуалне контаминације, надлежне градске службе у сарадњи са стручним институцијама на подручју "Инцела" и у његовој околини узеле 44 узорка земљишта, а лабораторијске анализе су још у току.

-По добијању резултата, град Бањалука ће у сарадњи са надлежним републичким институцијама, предложити мере за санацију стања у `Инцелу`. Ово није први пут да посланик Станивуковић користи већ предузете акције и планове Градске управе, представљајући их у јавности као своје, а након што је град већ деловао. Другим речима, настоје се преузети већ изведене акције Градске управе и јавности их приказати као сопствено деловање, указују из Градске управе.

Из Градске управе истичу да град Бањалука, односно надлежне градске службе, пре свега Еколошка инспекција, предузимају све што је у њиховој моћи како би били идентификовани еколошки проблему у кругу Пословне зоне "Инцел", али и санкционисани одговорни.

-Што се тиче наводног одвожења зараженог земљишта из круга `Инцела`, управо су надлежне службе града Бањалуке, односно Еколошка инпекција, откриле и санкционисале покушај одвожења дела земљишта из круга ове пословне зоне, додаје се у саопштењу.

Према налазима Инспекције, земљу су 27. маја одвезли радници предузећа "Бц метал", које се бави прерадом искориштених акумулатора, те је пребацили на другу локацију на подручју Чесме.

По налогу Инспекције, одвезено земљиште враћено је у "Инцел", а предузеће је кажњено са 3.000 КМ због тога што је у узоркованом земљишту утврђено присуство тешких метала.

У саопштењу је појашњено да је утврђено и да ово предузеће није правилно поступало са сумпорном киселином, чиме је прекршило еколошку и дозволу за управљање отпадом, због чега ће бити додатно санкционисано.

Накнадно, узети су узорци и са локације у Чесми, на коју је било пребачено контаминирано земљиште, а налази се још чекају.

Осим тога, због еколошких прекршаја у кругу "Инцела", у посљедњих неколико месеци кажњено је још неколико предузећа - "Лукић инвест", "Гас бетон целкон", те "Универзум".

-Приликом гашења пожара у некадашњој `Енергани` у кругу `Инцела` од 9. марта, припадници Ватрогасне јединице користили су специјализовану опрему и средства за гашење ове врсте пожара, укључујући и савремену личну заштитну опрему, која пружа пуну заштиту у пожарима попут овог, истакнуто је у саопштењу.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске данас је саопштено да су предузете све активности да проблем загађења у Пословној зони "Инцел" у Бањалуци буде што пре решен, те да су добијена обећања да ће у томе одређеним финансијским средствима помоћи и Влада Шведске.

Председник Градског одбора ПДП-а Бањалука Драшко Станивуковић и одборници "Савеза за промјене" у Скупштини града Бањалука покренули су данас потписивање петиције грађана којом се тражи испитивање загађења пираленом на подручју пословне зоне "Инцел" и сазивање ванредне седнице Скупштине града Бањалука о тој теми.

Станивуковић је рекао да су испред Градске управе данас извели перформанс којим желе да упозоре надлежне на опасност од изливања канцерогеног уља пиралена у "Инцелу".

У Пословној зони "Инцел" 9. марта избио је пожар када је плануло отровно уље пирален које је, тврде стручњаци, неразградиво и штетно.

ГОЛИЋЕВА: ПОМОЋ ШВЕДСКЕ У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА ЗАГАЂЕЊА

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске предузима све активности да проблем загађења у Пословној зони "Инцел" у Бањалуци буде што прије решен, а добијена су обећања да ће у томе одређеним финансијским средствима помоћи и Влада Шведске.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић рекла је да Шведска има велико искуство у управљању опасним отпадом и санацији загађених локација, те да је искористила добре односе са Амбасадом те земље које је Министарство остварило у оквиру низа заједничких пројеката и тражила помоћ. - Прошле седмице сам била на састанку са шведским амбасадором у БиХ /Андерсом Хагелбергом/ и добила сам обећања да ће нам Влада Шведске одређеним финансијским средствима помоћи у решавању проблема са пираленом и тешким металима у Пословној зони `Инцел`, навела је Голићева.

Она је истакла да се, схватајући хитност и озбиљност ситуације у Пословној зони "Инцел", првенствено као грађанин Бањалуке, а затим и као министар, иако није директно надлежна за то, максимално ангажовала на тражењу решења за овај проблем, саопштено је из Министарства.

Према њеним речима, интервентно ће се деловати у спречавању даље ескалације овог проблема у оквиру пројекта "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања отпадом, који реализује УНДП БиХ.

-У тај процес би требало да буду укључени и Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а тражила сам да се ангажује и Шведска државна агенције за хемикалије /КЕМИ/, као једна од водећих установа у Европи када је ријеч о области хемијске индустрије, нагласила је Голићева.

Министарство је захтевало да буде утврђено присуство полихлорованих једињења /ПЦБ/ и тешких метала, не само у земљишту, већ и евентуално у свим елементима животне средине. - И даље инсистирамо на максималном ангажману инспекцијских органа. С обзиром на то да је највећи интерес јавности усмерен на извештавање медија да је у пожару изгорело уље из трансформатора - пирален, сматрамо да је важно да буду утврђене све околности пожара у марту у пословној зони, као и предузете мјере на утврђивању чињеница и стања на лицу места прије и послије пожара, наводи се у саопштењу.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију подсећају да је Европска комисија још 2005. године издвојила средства и урадила анализу присуства ПЦБ-а и тешких метала на неколико локација у БиХ, између осталог и на подручју "Инцела".

-Тај извештај је исте године достављен свим институцијама и остаје непознаница због чега нико тада није реаговао и предузео одговарајуће активности. Сматрамо да се проблемом загађења на подручју данашње Пословне зоне `Инцел` требало бавити одмах по престанку рада некадашњег гиганта, имајући у виду да су ту некада производила водећа предузећа у области хемијске индустрије, наводи се у саопштењу.