Домаће пиво у земљи вина
05. 07. 2018. у 06:15
На Тргу слободе у Требињу прошлог викенда одржан први "Платан крафт фест". Представило се седам произвођача занатског пиварства из Црне Горе и БиХ
Фестивал пива
НА Тргу слободе у Требињу одржан је први "Платан крафт фест", у оквиру кога се представило седам произвођача занатског пива из Црне Горе и БиХ. Циљ овог феста је промоција и подстицај производње домаћег пива, а како кажу у Удружењу за промоцију занатског пиварства "Киштра" из Источног Сарајева у овој врсти производње пива каска за регионом, али се осети и напредак.
Прочитајте још: Крпене лутке постале хит и у Шведској
- Наши крајеви Херцеговина, Семберија, Романија... познати су по домаћој ракији и домаћем вину па када се спомене домаће пиво онда је то баук. Међутим, пошто је лако доћи до разних састојака, људи се мало едукују и прављење пива у властитој режији постало је многима интересантно. Сада имамо пиваре у Добоју, Бањалуци, Бијељини, Мостару, Сарајеву и осети се напредак - рекао је Дејан Ромић, из Удружења "Киштра" Источно Сарајево.
Херцеговина је позната као земља сунца камена и домаћих вина, а како каже Ренато Јуричић из Мостара отац је хтео да га се одрекне када му је рекао да ће производити домаће пиво.
- У мојој породици вино и ракија су традиција која се преноси са колена на колено, а када сам оцу рекао како ћу направити пивару био је у шоку. Али, када је пробао ово што ми правимо сада не прође седмица да нас не обиђе и узме за себе коју боцу - истакао је Јуричић.
Прочитајте још: Кувају пиво за различите укусе (Фото)
Свака занатска пивара има свој тајни начин производње доброг пива.
- Вода, јечам, квасац, хмељ, тајни састојак и наравно љубав. Сви имамо сличне методе, али је свако пиво различито - нагласио је Слободан Јанковић из Фоче.
Требињци који су пробали занатска пива имали су само речи хвале.
- И раније сам посећивао фестивале занатских пива у окружењу и морам признати да су наша пива заиста квалитетна и да за свакога има понешто - рекао је Милош из Требиња.
Произвођачи кажу да прављење крафт пива тражи креативност као и преданост у производњи и припреми.Требињцима су била понуђена пива за лето и зиму, а разлика је у количини хмеља који даје горчину и укус.Домаћа радиност пива више користи хмељ од индустријског пива.
СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ И ТРЕБИЊЦИ
ОВЕ године на првом "Платан крафт фесту" није било произвођача из Требиња, а како кажу у Удружењу "Киштра" у граду на Требишњици имају две домаће пивнице.
- У контакту смо са произвођачима пива из Требиња, они су недавно почели да праве своје пиво, али још увек нису дошли до жељене ароме. Ипак, већ сада могу рећи да ће наредне године они бити домаћини а ми гости - истакао је Дејан Ромић.