ДО пре само пет година, рачун фабрике "Прва петолетке - Наменска" из Трстеника био је у блокади за више од 20 милиона динара. Радницима је исплаћивана тек петина плате, а само за струју се дуговало 50 милиона динара. Испод крова некадашњег постројења ваздухопловства који је прокишњавао сада је модернизована производња у реновираном погону. Више од 30 милиона динара инвестирано је у боље услове и безбедност радника, у машине, ресторан, замену уређаја, гасификацију...

- Радим на новој машини ИЦМ за обраду метала, а мој отац је радећи на старој дочекао пензију као радник "Петолетке" и сада ужива са унучићима - каже, за "Новости", металоглодач Драган Каровић (36), радник "Петолетке", која данас, чини се никад млађа и модернија, обележава 70. рођендан.

Његова колегиница Анђелка Новоселац (39) показује због чега чак 180 жена ради у фабрици наменске индустрије, коју, такође, води жена.

- Фабрика је почела да мења изглед, многи простори су непрепознатљиви, много се инвестира - предочава, за "Новости", машински инжeњер Живота Вучић (57), који је у "Наменску" дошао одмах по дипломирању на Техничко-војној академији у Загребу. - План нам је да наставимо са осавремењавањем и да обновљене хале пунимо новим машинама. Сада смо ужурбани, има доста посла и око изложбе и организације данашње свечане академија. Наша фабрика је заслужила овај јубилеј.

Прочитајте још - У нови погон "Петолетке" 2,2 милиона евра

Фабрика авиона у Трстенику почела је да се гради у августу далеке 1948. године, али је кључан датум за историјат југословенске и српске одбрамбене индустрије био 23. март 1949. године, када је на основу поверљивог решења број 461, које је потписао лично Јосип Броз Тито, основано Државно привредно предузеће "Прва петолетка". Производња авиона је убрзо пресељена из овог града, али су Трстеничани били незаменљиви у производњи хидроинсталација и стајних трапова за различите типове авиона.

- Врло брзо је производња почела да се шири, па смо, осим авио-индустрије, преузели део конпене војске - предочава, за "Новости", Анђелка Атанасковић, директорка "Прве петолетке - Наменска", коју сматрају једним од најсупешнијих руководилаца у Србији. - Фабрика је доживела зенит осамдесетих година прошлог века. Као бивши стипендиста, почела сам да радим баш у то време. У континуитету се радило на развоју и усавршавању производа, све док није дошао период економских санкција.

У "Петолетки" је у једном тренутку радило чак 17.000 људи. У одбрамбеној индустрији тестиране су врхунске справе за авијацију, тенкове, минобацаче. Радили су се ремонти и неки делови за авионе Г4, "орао", "ласта", прототипови за лаке тренажне млазне авионе. Саговорница "Новости" се присећа да је фабрика поседовала сертификацију за израду више позиција, ни мање ни више него за "Боинг".

Директорка Анђелка Атанасковић

После тешких година блокаде и периода дужег од деценије у овом веку, када је "Наменска" делила кризу Холдинга "Прва петолетка", као и гомилања дугова, и након осамостаљивања од Холдинга 2008. године, уследио је повратак фабрике на велика врата војне индустрије. Данас су носиоци чак 20 развојних пројеката које са другим компанијама раде са Војском Србије. Задужени су за електронику и хидраулику. Мало је оних који нису чули за "милоша" или "огањ", који не могу да се реализују без стручњака из трстеничке "Наменске". Улагало се и у развој цивилног програма, процесну технику, серво-разводнике, цилиндре, али у исто време и у минобацачке програме, ручне и противтенковске бацаче.

Прочитајте још - Пет преживелих "петолетки"

Вероватно најбољи показатељ опоравка фабрике је податак да после паузе од пуних 30 година, "Прва петолетка - Наменска" данас са по 20.000 динара стипендира два студента Машинског факулета на авио-смеру.

ПЛАТЕ ПОРАСЛЕ 100 ОДСТО

ПРОСЕЧНА плата у фабрици, у којој сада ради око 700 људи, у односу на 2014. годину порасла је 100 одсто и износи од 53.000 до 55.000 динара. Другу годину заредом фабрика послује са добитком. Осим уручења јубиларних награда, на данашњој свечаности посебно ће бити награђено двадесетак најбољих радника, који ће добити ваучер на 5.000 динара да породицу изведу на заслужену вечеру.