Како је Тито прогањао Бранка Ћопића

Иван Миладиновић

11. 03. 2018. у 21:30

Прича о једином писцу који је имао досијеа у Градском комитету и УДБИ. Сатирична прича из 1950. изазвала паничан страх у врху југословенског партијског руководства

Како је Тито прогањао Бранка Ћопића

Бранко Ћопић, Јосип Броз Тито

БИО је 26. март 1984. године. Бранко Ћопић излази из свог стана, ту негде око "Београђанке", највише београдске палате, и одлази до хотела "Москва". У ресторану на спрату наручује кафу и дуго гледа на Саву. Части конобаре, ваљда први пут, и то позамашном свотом...

- Који је повод? - питају конобари.

- Имам, верујте, велики разлог - одговара Бранко.

Силази до моста. Окреће леђа згради Централног комитета, прескаче ограду и стрмоглављује се на бетон. Сутрадан штур извештај у новинама. Нервно растројство... Нигде питања зашто... Зашто је Бранко Ћопић био први књижевник кога је после рата јавно напао син народа и народности, најауторитативнији човек земље, Јосип Броз Тито, проглашавајући за лаж његову наивну истину? Нигде питања зашто је Ћопић био једини писац с посебним досијеом у Градском комитету Савеза комуниста Београда као и у Удби, који је затворен тек почетком седамдесетих година прошлог века.

ОВО самоубиство надноси се, и данас, као нека мрачна сенка, над његовим богатим делом. Однео је у смрт многа питања. И своја, и наша.

Суданије Бранка Ћопића, како је Ратко Пековић назвао књигу о њему, почело је одмах на почетку. Југославија се опорављала од крвавог рата и првих последица разорне резолуције Информбироа и раскинутог загрљаја с Москвом. Земља се лагано опорављала, али су са опоравком лагано расле и многобројне привилегије оних који су засели да владају у име народа.

Те далеке 1950. године било је спарно лето, како иначе и данас зна да буде у Београду. Душко Костић, главни и одговорни уредник "Књижевних новина", закључио је августовски број и кренуо ка родном Иванграду, не помишљајући о томе да ће најновији сатирични запис Бранка Ћопића "Јеретичка прича" уздрмати сам врх нове државе. На аутобуској станици дочекали су га другови из Комитета и саопштили му да се првим аутобусом врати за Београд и да сутра увече у седам сати буде у редакцији. И ништа више. Успео је некако да стигне на време. Кад тамо, Ћопић. Спровели га до редакције. Ни он не зна ко их је и због чега окупио.

Око девет, ушла су два друга у кожним мантилима и стрпала их у црвени "бјуик" са замраченим стаклима. Какве ли симболике, њихова, комунистичка, црвена боја и аутомобил симбол капитализма! Голи оток, прошло им је кроз главу. Неко их је оцинкарио ако су негде несмотрено неку лепу о Стаљину рекли.

АЛИ, уместо у Удби, нашли су се пред Ђиласом.

- А ти онако, Ћопићу! Твоја сатира и "Јеретичка прича"! Храна за малограђане, повлађујеш ситној буржоазији и чаршији... А и твоја литература, све сами сељаци, Јовандеке и остала сељачка братија, а где ти је Партија, ње код тебе нема... - Ђидо критикује, упозорава, чини то меко, ненападно, не строго и нарогушено, као више другарски.

- Сазнао си да Партија припрема акцију против привилегија, па си, да испаднеш храбар, први опалио. Као онај борац у рату који, не чекајући команду, испаљује први и тако открива положај... - и све у том тону.

Бранко се погурио, клима главом и онако скрушено цеди кроз уста:

- Јој, што паметно говориш друже Ђидо. Како си све то добро уочио. А ова моја глупа босанска глава не умије да све то разлучи... Како ти то добро видиш... - повија се и довија Бранко.

- Сад сматрај да је са овим све свршено - рече Ђилас Ћопићу.

Стеван Раичковић, Бранко Ћопић и Иво Андрић


Изашли су ошамућени. У ходнику Душко прошапта:

- Јефтино смо прошли!

МНОГО година доцније, у Херцег Новом, после свих Ђиласових страданија и затвора, негде после Брионског пленума, срешће се први пут од те августовске епизоде, бивши идеолог партије и бивши главни уредник "Књижевних новина".

- Нико ме у животу није зајебавао као Бранко оне ноћи код мене у кабинету поводом "Јеретичке приче" - биће прве речи које је Ђидо изговорио Костићу док су пружали руку један другом.

Ипак се на томе није све завршило, како је Ђилас обећао.

Најпре ће он и Моша Пијаде посветити две пуне стране "Борбе" у одбрану од "пошасти" зване Бранко Ћопић. Замислите, он се усудио да напише причу како један министар и његов помоћник летују у луксузној вили у Дубровнику са породицама и приде свастикама и још којекавим особљем, а успут спомиње и генерала и неког ударника. Али ни то им није било доста. Тој осуди придружиће се и важан функционер тог времена Душан Поповић, али и познати писци и критичари - Скендер Куленовић, Михаило Лалић, Велибор Глигорић, Ото Бихаљи-Мерин и Милорад Панић Суреп.

Али ни то није било доста. На Конгресу АФЖ-а у Загребу оглашава се нико други до највећи син наших народа и народности, сам Јосип Броз. Нимало невино, нимало наивно.

ТИТО је у Ћопићевој "Јеретичкој причи" видео алузију "на наше највише руководство". Јасно је рекао да он лично такву сатиру неће дозволити, али и да писац неће бити ухапшен.

Иронијом судбине, у првим редовима седела је стара Личанка Соја, Софија, Бранкова мајка. Легенда каже да је храбра старица пришла маршалу и рекла му да њен Бранко није издајник. О томе у партијским архивским документима, наравно, нема ни речи.

Веселог Крајишника све то је одвише заболело и дозлабога уплашило. Стално је понављао реченицу: Што баш тешком артиљеријом на врапца!

Бранко Ћопић са породицом
Али Бранко не би био Бранко кад и овакве ситуације не би претварао у шеретлук. Текст Титовог говора из Загреба, у коме он каже да неће бити хапшен, исекао је из новина и залепио на врата стана. Канда, да подсети заборавне другове, нарочито оне у кожним мантилима, шта је рекао њихов вођа и учитељ, ако дођу да га ухапсе.

Уследили су дописи комитетима о Бранковој непоћудности... У његовој Босни, али и не само у Босни, почели су да га избацују из школске лектире. Око њега се лагано ширио празан простор. Почели су да га избегавају и најбољи другови. За сваки случај. Али неки други људи почели су да се врзмају око њега. А његов досије је био све дебљи. И партијски, у Градском комитету, и полицијски, у Удби. Пунили су га двадесет година.

У ЈЕДНОМ од извештаја о кретању Бранка Ћопића пише: "Онога дана када је у 'Борби' изашло саопштење ЦК СКЈ поводом Ђиласових чланака, Ћопић је увече у Клубу књижевника питао свакога ко је ушао је ли за Ђиласа или не. Непосредно после Пленума, међутим, пред извесним лицима је недвосмислено, али и прилично јасно, рекао: - Гадна је ова београдска клизавица. Ономад се умало не ђидну."

Овим је хтео да каже како му је мало требало да пре Пленума "склизне" по Ђиласовој линији, али се, ето, на време повукао... Ћопић је тих дана, уколико би га неко питао је ли за Ђиласа или не, обично одговарао: "Ја сам за Ђиду... али Веселиновићевог."

У другом, са једног предавања новембра 1954, такође пише: "... Навео је пример како је у току рата на ослобођеној територији приказиван скеч 'Јазавац пред судом'. Кад је почело представљање, председник одбора - сељак, попео се на бину и својим присуством тамо ометао је извођење програма. На примедбу глумаца да сиђе у масу није хтео, јер је он власт и треба да се осети ко је он. Тенденција му је била са овим примером да покаже рђаве корене при формирању Народне власти..."

А БРАНКО, уморан од својих сатира на рачун ситних буржуја, религије, попова, црквењака, хоџа, није хтео да затвори очи пред социјалним и политичким појавама у новој, његовој комунистичкој и праведној Југославији. У писму, насловљеном Вељку, највероватније Влаховићу, дрхтавом руком исписује: "Није ме мајка Личанка родила да пузим и превијам се и више волим да ме чак и анархистом назову, и дрским и безобразним човјеком, него ли књижевником без кичме, без достојанства и савјести."

И тих дана у Клубу књижевника седео је једне ноћи сам самцит. Нико да га поздрави, а камоли да седне. Кад у неко доба наилази Андрић и право за његов сто. Прича нешто о Гетеу и љушти јабуку. Бранко га гледа у чуду и мисли да он не зна шта се са њим дешава и да је због тога сео. Кад у једном тренутку будући нобеловац процеди:

- Јебо ти таке шале, пиши романе, њих ионако нико не чита - рече Андрић.

Нико пре, а кажу, нико ни после није чуо Андрића да псује.

И почео је Ћопић да пише романе. Али авај, када је објавио "Глуви барут", прошао је кроз исти партијски "топли зец" као у време "Јеретичке приче" и, коначно, 1960. је избачен из Партије.

"Јеретичка прича" у "Књижевним новинама" уз илустрацију Зука Џумхура / Фото Архив "Борба"


Живеће тако Бранко двоструки живот између пошалице и досетке и депресије, између славе најчитанијег, најтиражнијег и најпревођенијег књижевника и притиска државне апаратуре да сломи у њему трајне људске вредности. Тамо седамдесетих година прошлог века, у предговору "Башти сљезове боје", упутиће нам опомену, коју тад нисмо разумели. Писцу су се указали црни јахачи, коњаници апокалипсе, авети разарања и пожара, неман која се спрема да све сатре - огњишта и кровове, детињства и цесте, села и читаве градове. Касно ће нам порука постати јасна - када је почео разорни рат и крвопролиће.

РЕВОЛУЦИЈЕ БЕЗ ОРУЖЈА

Ћопић је рођен 1. јануара 1915. године у Хашанима под планином Грмеч. Похађао је учитељску школу у Бањалуци и Сарајеву, а завршио у Карловцу, и Филозофски факултет у Београду. После рата неко време је био уредник дечјих листова у Београду, а потом постаје професионални књижевник. Сматра се једним од највећих дечјих писаца свог времена. Објавио је више од 50 књига приповедака, романа, поезије и дечје литературе. Превођен је на руски, енглески, француски, немачки, украјински, пољски, чешки, бугарски, словеначки и мађарски језик. Био је члан САНУ и АНУ БиХ.

Био је носилац Партизанске споменице. Гостујући једном приликом у Студентском граду, спомињући споменицу Бранко је рекао:

- Е та моја генерација баш није имала среће. И прву и ову другу револуцију (сексуалну) дочекала је без оружја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

ja

12.03.2018. 03:32

@Aleksandar - Krleza je pretrpeo slicnu sudbinu, kada su ga posle rata doveli ispred kabineta u kom su Djilas i Zogovic raspravljali o tome kako se treba obracunati sa piscima koji nisu komunisti, navodili su i licitirali kazne nekih sat vremena, da bi ga na kraju pozvali unutra i srdacno se pozdravili sa njim. To je starom enciklopedisti bio dovoljan znak kako treba da se postavi ubuduce i koliko glasno treba da iznosi svoje stavove ako zeli da nastavi da pise slobodno. Stari je to dobro shvatio.

Шатор

11.03.2018. 22:08

Бранко је био прави комуниста. А ако некоме није јасно након ових ствари ко је био Броз и за шта се те клика борила, непоправљиво је глуп. И сви рачуни те власти пали су на плећа Срба јер смо имали највише Бранка и испали будале.

veselnik

11.03.2018. 22:22

Branka obozavam od detinjstva, tako da mi se svidja clanak o njemu, ali ne i ono sto mu se desavalo. Veliki covek, slava mu!

Hari Haler

11.03.2018. 22:40

Srpska dusa je posle 1945 pocela da pati i do dana danasnjeg nije prestala, drugovi su hitali da nam izmene nukleus, seme, dusu i u tome su nazalost uspeli.

Malo si se 'ajebao

12.03.2018. 00:34

@Hari Haler - Srpska dusa pati od Kosovskog boja pa preko I i II seobe Srba sa Kosova. A najveca patnja je zapocela kada su Austrougarskog kaplara izabrali za "marsala".

The Duke

12.03.2018. 09:02

@Hari Haler - Nisu uspeli, ne boj se. Nisu. Samo će nam trebati puno vremena da vratimo kazaljku na vagi na pravo mesto, ali će i to ipak doći.

nikad pravde

12.03.2018. 09:23

@Hari Haler - bas dobro stzo prte patila nije . Molim Vas da nisu cvetale ruze golom narodu pre 45.? patila je jos vise inace ne bi taj period od 45 opisilvala uglavnom kao najbolji jer je patnje bilo najmanje.Bar za one koji nisu cackali mecku.Tito je bar svoje borce ili "borce" nagradio dok su ostali pustili da idu u dronjcima kako onda tako i sada .

Vladimir

14.03.2018. 18:48

@Hari Haler - Narocito je nagradio one borce koje je poslao na goli otok. A to su bili velikom vecinom prvoborci koji su prosli golgotu rata od pocetka do kraja, pametnom dosta.

milan

11.03.2018. 22:50

Copici su poreklom iz Suvaje u Lici, odakle se Brankov deda Rade krajem 19.veka preselio u Hasane u bos,krajini. Pocetkom jula 1942.g. ustase su ubile preko 20 clanova porodice Copic u Suvaji. Brankovi rodjeni brat i sestra su poginuli kao borci i antifasisti u II sv.ratu . I takvog coveka nazvati izdajnikom? Njegova dela su, iako izgledaju kao naivna decija literatura, visoko filosofska dela, koja ocigledno oni koji su ih citali po zadatku, nisu mogli da shvate. Nismo mu se dovoljno oduzili.

Mira Papic- Bileca

12.03.2018. 00:31

Toliko ste usli u srz problema a i u "dusu" druga Copica da sam u jednom trenutku pomislio da se vas pisac nalazio u sobi u kojoj su UDBA-si ispitivali Branka.Svaka vam cast na objektivnosti, iscrpnosti a i lazi koju ste podastrli ,sto bi "veliki " prijatelj (barem ste ga vi Srbi odmah ukovali u zvezde) D.Trump rekao fake news.

Ranko Hribar

12.03.2018. 02:14

Branko, kao pošten čovek nije mogao da oćuti za lopovluke partijskih drugova. Imao je hrabrosti, ludosti dovoljno tada da Brozu kaze sta misli. Mene čudi današnje ćutanje drugova Broza.

melbourne

12.03.2018. 02:24

Dajte jednog Srbina po rodjenju/opredeljenju da ga hromi daba from Zagorje nije progonio i oterao u smrt!

Ratko Banja Luka RS

12.03.2018. 02:42

Jos samo da ste naveli da se Tito radovao kad je Branko izvrsio samoubistvo.To bi bio vrh vrhova ovoga texta.

Opaki

12.03.2018. 03:38

Veliki neprijatelj Srba je bio taj bravar. Ali ga mnogi i dan danas velicaju i slave. Nepopravljivi smo mazohisti.

Lili

12.03.2018. 06:18

Pisac mog detinjstva! Imao je poseban senzibilitet i poetiku,a Broz i kompanijasu se o mnoge ogresili i nadamo se da su na mestu koje su zasluzili. Brankovo mesto je u istoriji srpske knjizevnosti. I da, bitno je da mu Krleza bio podoban.

Miki

12.03.2018. 08:10

ma sta se primate,dali umete da citate,Tito nikada nije proganjao Copica,Copic je bio omiljen i kod vlasti i kod naroda,komunista i nosioc velikog broja funkcija,kad se on ubio Tito je odavno bio mrtav...

u ćutanju je sigurnost

12.03.2018. 09:20

jel to sigurno samoubistvo?. Da li mu je neko i fizicki pomogao?

floyd

12.03.2018. 16:01

Колико је честитих људи настрадало од стране, Броза и његових индоктринираних фанатика, ни броја им се не зна! И поред откривања тајни, масовних злочина, сатирања српског народа, још увек постоје Титови следбеници. Морају се већ једном озбиљно запитати, шта су им дедови учинили овом нашем јадном наивном народу!!!

ranko75

12.03.2018. 17:24

@floyd - U mome komentaru imas odgovor na svoje pitanje, samo moderator nece da ga objavi!

ranko75

12.03.2018. 17:31

Ja cenim i Copica i Tita. Prema Titu imam i nekih zamerki, a prema Copicu nemam, osim sto mi je zao sto se je ubio. Medjutim ne slazem se da je Copic bio meta kod Tita. Ja sam ziveo u to vreme i citao copica i primetio bih da je bio pod zabranom, ili da su vodili protiv njega kampanju. Mozda cu razocarati one sto bi zeleli da kazu da je svako zlo od Broza,ali sta im mogu.Najlakse je reci za sve je kriv Tito, a mi smo jako dobri i fini. Ja znam da je Copic jednom rekao "znam ja nas .ebo ti nas".

Awee

15.03.2018. 18:05

Neka novinari istraze sta je sa testamentom, za koji je rekao da se procita 30 godina posle njegove smrti!!!