Платформа за агробизнис са Русијом

12. 05. 2019. у 22:41

Платформа за агробизнис са Русијом
Домаћи извозници сада могу директном онлајн понудом да дођу до потенцијалних партнера. Портал је атрактивног дизајна и једноставног интерфејса, на српском и руском језику, а према плану биће усавршаван у складу са потребама корисника - привредника

СРПСКИ извозници и потенцијални руски партнери сада могу да се повежу и преко нове дигиталне платформе. Портал buyserbian.com је нова платформа за повезивање пословних партнера на којој су, након једноставне регистрације, доступни подаци о производима из Србије, док српске компаније имају прилику да промовишу своју понуду руским купцима и партнерима. Портал је атрактивног дизајна и једноставног интерфејса, на српском и руском језику, а биће усавршаван у складу са потребама корисника - привредника.

- Овај концепт, применљив и за друга тржишта, осмишљен је како би се на једноставан и ефикасан начин унапредила комуникација привредника Србије и Руске Федерације, без посредника - каже Вељко Јовановић, директор Сектора пољопривреде у Привредној комори Србије. - Постављањем своје понуде на платформу, српски извозници постају доступни руским партнерима који могу одмах да претражују целокупну понуду робе која се налази на сајту. Осим тога, корисници платформе могу да на једном месту пронађу комплетну правну регулативу и царинске процедуре, неопходне за извоз на руско тржиште.

Проичтајте још - Српски извоз у Русију већи за 17,9 одсто

Руска Федерација је једно од најзахтевнијих тржишта на свету и пре сваког извозног пословања важно је добро се упознати са правилима и стандардима који су неопходни за производе који би се пласирали на рафове руских трговинских ланаца. Како би се омогућило директно повезивање, платформа садржи и листу малопродајних трговинских ланаца са релевантним контактима.

Платформа је у овој фази усмерена на побољшање извоза најважнијих пољопривредних сектора као што су месна и млечна производња, воће и поврће, али ће у фокусу бити и сви други сектори чији су производи високог квалитета додате вредности.

Пројекат који су финансирали UNDP и Руска Федерација, подржали су и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Влада Републике Србије као још један од једноставних и ефикасних алата за произвођаче и извознике у освајању нових тржишта.

- Министарство пољопривреде и Влада Републике Србије настоје да отворе нова тржишта за произвођаче и извознике кроз споразуме о слободној трговини. Ова платформа ће створити добре предуслове да се руски привредници на најнепосреднији, најбржи и најефикаснији начин упознају са понудом српских произвођача - истиче Сенад Махмутовић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Привредна комора Србије која води прецизну статистику о досадашњим кретањима у сарадњи Републике Србије и Руске Федерације континуирано ће ажурирати платформу са подацима о актуелном обиму трговинске размене, структури робе, актуелним стандардима, правним и регулаторним оквирима, као и инвестицијама са обе стране и најважнијим манифестацијама и догађајима у обе земље.

Горан Симуновић, координатор пројекта Aid for Trade у UNDP, каже да је у овом пројекту, осим јачања капацитета извозника, посебна важност дата прилагођавању легислативе, односно, поједностављењу извозних процедура.

Прочитајте још - Србија међу првих 10 прималаца помоћи од Русије

Приликом представљања портала buyserbian.com, на конференцији почетком априла у београдском хотелу "Радисон", привредници су показали велику заинтересованост и поздравили покретање овог изузетно корисног алата који треба да им омогући знатно боље повезивање са руским партнерима и пласман њихових производа на том захтевном тржишту.

ПРОЈЕКАТ


Е-ПЛАТФОРМА buyserbian.com намењена је српским извозницима и потенцијалним руским партнерима, а осмишљена је са циљем промовисања и повећања извоза у агробизнису и побољшању конкурентности српске пољопривреде. Реализована је као део пројекта који ПКС реализује уз подршку Владе Руске Федерације и UNDP са циљем унапређења трговинских односа Србије и Русије.

ПРИЛАГОЂАВАЊЕ

У НАРЕДНОМ периоду сви заинтересовани корисници ће имати прилику да постављају питања и упућују евентуалне даље сугестије на мејл poljoprivreda@pks.rs како би се платформа

buyserbian.com у потпуности прилагодила потребама свих корисника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Treba i druge delatnosti uključiti

22.05.2019. 16:49

Ideja je dobra , ali mislim da treba uključiti i druge delatnosti i proizvode i grane privrede. Moje preduzeće se ne bavi poljoprivredom i zato ne mogu da koristim taj portal. A ne vidim zašto tu ne bi mogli da nudimo domacu odeću, slatkiše, sokove, obuću, kozmetiku, kućnu hemiju, nameštaj i sve drugo. Kineski sajt Alibaba nudi voće iz Kine, ali i sve druge proizvode, a ova platforma je bez razloga ograničenana samo na poljoprivredu.