РЕГИОНАЛНА привредна комора Лесковац већ деценију активно ради на заштити имена, географског порекла и квалитета традиционалних производа овог дела Србије. Са сертификацијом долазе и препознатљивост, успех на тржишту, али и туристи.

- Ознака географског порекла је и значајно маркетиншко средство које гарантује сигурну предност у привредној утакмици. Управо због тога је напор да се заштити лесковачки домаћи ајвар као аутентичан производ из конкретног дела Србије, са производним стандардима и верификованим пореклом састојака, односно, јединственим начином припреме, изузетно допринео бољој продаји ајвара на свим тржиштима где је пласиран - каже Горан Јовић, директор ПКС - РПК Лесковац.

Према његовим речима, у сарадњи са нишком привредном комором спрема се заштита бурека, а са колегама из Врања заштита чувене самсе, производа од теста и киселог млека. РПК Лесковац спремна је да помогне и другим коморама на брендирању и заштити аутентичних производа.

Сертификација производа са географским пореклом је дуготрајан и скуп процес, али на крају увек донесе видљиве позитивне ефекте. Најбољи доказ је лесковачки домаћи ајвар, традиционални производ Јабланичког краја - пре десет година био је припреман у свега десетак хиљада јединица, док се данас прави у обиму од више стотина хиљада јединица годишње. И важи за један од ретких производа из Србије за који се редовно сваке године ради "ресертификација" преко сертификационе куће ЦИН у Београду.

Прочитајте још - Лесковачки ајвар добио визу

Због таквог ангажмана и производа који је постао препознатљив, сам Лесковац, као и читав регион, добио је знатно бољу туристичку и произвођачку промоцију јер се управо преко сертификованих производа једна област или град најбоље представљају пред бројном "публиком", почев од заинтересованих коопераната, купаца, трговинских ланаца, до туриста, медија и шире јавности, што све заједно доприноси економском напретку те области.

Осим ајвара, ПКС - РПК Лесковац је у протеклом периоду, следећи идентичну логику развоја свог региона путем сертификације производа, успела да заштити и лесковачку спржу, лесковачки роштиљ (специјалитете са роштиља и роштиљ месо), а у току је и заштита лесковачке љутенице, још једног препознатљивог домаћег производа овог краја. За ајвар је извршена међународна регистрација у Светској организацији за интелектуалну својину (WIPO) преко Лисабонског аранжмана, док су лесковачки специјалитети са роштиља понели заштићен знак - жиг.

Лесковачки домаћи ајвар само је један од три производа из Србије који имају међународни сертификат Светске организације за интелектуалну својину.

Када је реч о спржи, специјалитету од свињског меса најсличнијем познатим чварцима, пројекат заштите имена порекла ПКС - РПК Лесковац је реализовала код Завода за интелектуалну својину коришћењем средстава које је за ту сврху определио Град Лесковац, у заједничком напору да се означи специфичан домаћи производ. Промоција лесковачке спрже, као новог бренда, врши се од 2017. године континуирано на бројним сајмовима и манифестацијама.

Лесковачко роштиљ месо за ћевапчиће и пљескавице је такође регистровано ознаком географског порекла. Да би се промовисао овај традиционални производ настала је "Лесковачка роштиљијада", једна од најпознатијих гастрономско-туристичких манифестација у Србији на којој се окупи око пола милиона гостију из земље и иностранства. ПКС - РПК Лесковац је учествовала у многим активностима на развоју, унапређењу и промоцији и овог производа.

У оквиру заједничког европског пројекта "Бугарско-српски гурмански воз" (Bulgarian Serbian GourmeTrain) у току 2017. и 2018. године одвијале су се бројне активности управо у намери да се промовишу локални производи и истакне важност њихове сертификације и заштите имена и порекла, па је тако поред регистрација сертификационог заштитног жига за српске гастрономске производе лесковачки специјалитети са роштиља извршена и регистрација сертификационог заштитног жига за бугарски гастрономски производ хлеб од спелте.

Прочитајте још - И лесковачки ајвар са педигреом

ИСКУСНА ЕКИПА

РЕГИОНАЛНА привредна комора Лесковац сада увелико припрема заштиту и регистрацију производа лесковачка љутеница. У току је израда елабората са већ искусним тимом у коме су поред запослених у Регионалној привредној комори ПКС и професори са Технолошког факултета из Лесковца.