LESKOVAC - Zato što su ove godine potrebe bile veće od očekivanih, proizvođači ajvara nisu mogli da odgovore zahtevima inostranog tržišta. Kažu, ne raspolažu dovoljnim količinama, pa već planiraju kako da dogodine naprave 200.000 tegli - deset puta više od ovogodišnje proizvodnje.

Posla će, bude li sve kako je zamišljeno, biti za najmanje stotinu uzgajivača i prerađivača čuvene leskovačke paprike.

Već sada su, međutim, u desetak domaćinstava s područja grada na Veternici - koja su deo udruženja „Leskovački ajvar“ - svi članovi porodica angažovani na proizvodnji ovog specijaliteta. Odmora neće biti do početka decembra, jer još treba preraditi na tone paprike. Udruženje, inače, poseduje sertifikat za ovakvu vrstu proizvodnje, ali - prema rečima predsednika Stevice Markovića - još traži svoje mesto na tržištu, u konkurenciji velikih proizvođača.

Markice“ Ministarstva poljoprivrede jasna su oznaka brenda kojem je, uz pomoć Regionalne privredne komore i Zadružnog saveza, zaštićeno geografsko poreklo, a u toku je i procedura za dobijanje međunarodnog sertifikata, po takozvanom Lisabonskom sporazumu.

UDRUŽENO I PREDUZEĆE

JEDINO preduzeće u udruženju „Leskovački ajvar“ vlasništvo je Mijodraga Nedeljkovića, koji kaže da njegova „Strela Klajić“ ima bogato iskustvo prerade po tradicionalnim receptima, bez konzervansa, ali godišnje preradi tek oko 50 tona paprike. Kako kaže, brendiranje je mnogo pomoglo, posebno pri izvozu u Italiju i Kanadu.