LESKOVAC - Leskovački domaći ajvar dobio je konačno sertifikat Svetske organizacije za intelektualnu svojinu sa sedištem u Ženevi. Time se otvara put za izvoz ovog specijaliteta, a u Regionalnoj privrednoj komori ističu da je ajvar treći srpski brend sa međunarodnim sertifikatom.

Leskovački domaći ajvar aprila prošle godine dobio je oznaku geografskog porekla Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, a nekoliko meseci kasnije je kod ovog Zavoda registrovano Udruženje "Leskovački ajvar". Međunarodni sertifikat je stigao pre nekoliko dana.

- Sertifikat je potpisan 5. aprila, a leskovački ajvar je zaveden pod brojem 904. To je tek treći srpski brend registrovan kod ove organizacije - kaže Goran Jović, predsednik Regionalne privredne komore Leskovac.

Sertifikat važi u 28 zemalja. Pre ajvara dobilo ga je fruškogorsko vino "bermet" i "homoljski med". U Regionalnoj privrednoj komori ocenjuju da je ovo veliki uspeh za leskovačke proizvođače ajvara, jer im se širom otvaraju vrata stranih tržišta. Dodaju da će se na ovaj način pospešiti i razvoj seoskog turizma.

Prošle godine potrebe za specijalitetom od čuvene leskovačke ajvarke, bile su veće od očekivanih. Članovi udruženja "Leskovački ajvar" procenjuju da će ove godine da proizvedu 200.000 tegli, što je deset puta više od prošlogodišnje proizvodnje. Posla će biti za najmanje 100 proizvođača i prerađivača leskovačke paprike. Jedino preduzeće u ovom udruženju poljoprivrednih gazdinstava je "Strela Klajić". Oni imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj proizvodnji koja je prema rečima vlasnika Mijodraga Nedeljkovića, još skromna. Godišnje prerade oko 50 tona paprike. To čine po tradicionalnim receptima, potpuno prirodno i bez konzervansa.


MALE KOLIČINE

NAJVEĆI problem u nameri da se osvoje strana tržišta su i dalje skromne količine ajvara napravljenog na tradicionalan, starinski način. Interesovanje poljoprivrednih gazdinstava da počnu ovakvu vrstu proizvodnje raste, pa se svi nadaju da će zajedničkim snagama da zakorače na strana tržišta.