Leskovački ajvar dobio vizu
10. 04. 2012. u 13:36
Proizvođačima specijaliteta sa juga Srbije konačno uručen međunarodni sertifikat. Otvorena vrata izvozu na tržišta 28 zemalja
Leskovački domaći ajvar aprila prošle godine dobio je oznaku geografskog porekla Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, a nekoliko meseci kasnije je kod ovog Zavoda registrovano Udruženje "Leskovački ajvar". Međunarodni sertifikat je stigao pre nekoliko dana.
- Sertifikat je potpisan 5. aprila, a leskovački ajvar je zaveden pod brojem 904. To je tek treći srpski brend registrovan kod ove organizacije - kaže Goran Jović, predsednik Regionalne privredne komore Leskovac.
Sertifikat važi u 28 zemalja. Pre ajvara dobilo ga je fruškogorsko vino "bermet" i "homoljski med". U Regionalnoj privrednoj komori ocenjuju da je ovo veliki uspeh za leskovačke proizvođače ajvara, jer im se širom otvaraju vrata stranih tržišta. Dodaju da će se na ovaj način pospešiti i razvoj seoskog turizma.
Prošle godine potrebe za specijalitetom od čuvene leskovačke ajvarke, bile su veće od očekivanih. Članovi udruženja "Leskovački ajvar" procenjuju da će ove godine da proizvedu 200.000 tegli, što je deset puta više od prošlogodišnje proizvodnje. Posla će biti za najmanje 100 proizvođača i prerađivača leskovačke paprike. Jedino preduzeće u ovom udruženju poljoprivrednih gazdinstava je "Strela Klajić". Oni imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj proizvodnji koja je prema rečima vlasnika Mijodraga Nedeljkovića, još skromna. Godišnje prerade oko 50 tona paprike. To čine po tradicionalnim receptima, potpuno prirodno i bez konzervansa.
MALE KOLIČINE
NAJVEĆI problem u nameri da se osvoje strana tržišta su i dalje skromne količine ajvara napravljenog na tradicionalan, starinski način. Interesovanje poljoprivrednih gazdinstava da počnu ovakvu vrstu proizvodnje raste, pa se svi nadaju da će zajedničkim snagama da zakorače na strana tržišta.
Pjer
10.04.2012. 13:47
Konacno smo se opametili. Bravo za Leskovac!!!
ooooo napokon nesto lepo da procitam...
Da zastitimo jos kajmak i kacamak ,gde bi nam bio kraj!Salim se ,brendirajmo nase proizvode,zasto da nam drugi "kradu" domace.
Sve se može, kad' se hoće :-) Bravo, bravo!
Nema boljeg ajvara od ajvara "Bakina tajna". Na testiranju kvaliteta u Hrvatskoj pomlatio sve hrvatske, bosanske i makedonske ajvare. I jos bez konzervansa. Ludilo.
Komentari (14)