Leskovački ajvar dobio vizu

D. I. M.

10. 04. 2012. u 13:36

Proizvođačima specijaliteta sa juga Srbije konačno uručen međunarodni sertifikat. Otvorena vrata izvozu na tržišta 28 zemalja

LESKOVAC - Leskovački domaći ajvar dobio je konačno sertifikat Svetske organizacije za intelektualnu svojinu sa sedištem u Ženevi. Time se otvara put za izvoz ovog specijaliteta, a u Regionalnoj privrednoj komori ističu da je ajvar treći srpski brend sa međunarodnim sertifikatom.

Leskovački domaći ajvar aprila prošle godine dobio je oznaku geografskog porekla Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, a nekoliko meseci kasnije je kod ovog Zavoda registrovano Udruženje "Leskovački ajvar". Međunarodni sertifikat je stigao pre nekoliko dana.

- Sertifikat je potpisan 5. aprila, a leskovački ajvar je zaveden pod brojem 904. To je tek treći srpski brend registrovan kod ove organizacije - kaže Goran Jović, predsednik Regionalne privredne komore Leskovac.

Sertifikat važi u 28 zemalja. Pre ajvara dobilo ga je fruškogorsko vino "bermet" i "homoljski med". U Regionalnoj privrednoj komori ocenjuju da je ovo veliki uspeh za leskovačke proizvođače ajvara, jer im se širom otvaraju vrata stranih tržišta. Dodaju da će se na ovaj način pospešiti i razvoj seoskog turizma.

Prošle godine potrebe za specijalitetom od čuvene leskovačke ajvarke, bile su veće od očekivanih. Članovi udruženja "Leskovački ajvar" procenjuju da će ove godine da proizvedu 200.000 tegli, što je deset puta više od prošlogodišnje proizvodnje. Posla će biti za najmanje 100 proizvođača i prerađivača leskovačke paprike. Jedino preduzeće u ovom udruženju poljoprivrednih gazdinstava je "Strela Klajić". Oni imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj proizvodnji koja je prema rečima vlasnika Mijodraga Nedeljkovića, još skromna. Godišnje prerade oko 50 tona paprike. To čine po tradicionalnim receptima, potpuno prirodno i bez konzervansa.

MALE KOLIČINE

NAJVEĆI problem u nameri da se osvoje strana tržišta su i dalje skromne količine ajvara napravljenog na tradicionalan, starinski način. Interesovanje poljoprivrednih gazdinstava da počnu ovakvu vrstu proizvodnje raste, pa se svi nadaju da će zajedničkim snagama da zakorače na strana tržišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

G-dja

10.04.2012. 14:26

Da zastitimo jos kajmak i kacamak ,gde bi nam bio kraj!Salim se ,brendirajmo nase proizvode,zasto da nam drugi "kradu" domace.

Roni

10.04.2012. 17:37

Nema boljeg ajvara od ajvara "Bakina tajna". Na testiranju kvaliteta u Hrvatskoj pomlatio sve hrvatske, bosanske i makedonske ajvare. I jos bez konzervansa. Ludilo.

srpski najbolji

10.04.2012. 19:45

@Roni - nisam probao taj,ali makedonski ne valja ništa.pun patliždanada ti se smuči život

Pozdav i Noveske

10.04.2012. 21:32

Hip, hip hurrraaaa. Leskovacki ajvar i u Norvskoj ,mozda. Uf, kobasica i sljivovica . Nammmm. i Lepa Brena .

Leskovcanka

10.04.2012. 23:41

Ja sa rodena Leskovcanka ,zivim u Americi i nadam se da cu biti u mogucnosti da ove godine kupim ajvar i ovde.Inace jako ponosna na sve nase Leskovacke specijalitete a posebno na ajvar ,ljutenicu i pindzur....i naravno rostilj....Leskovcanka

ranko75

22.05.2012. 12:15

@kajmak - Ziveo on, vazno je da se sklonio da ne smeta onima koji hoce da unaprede Srbiju.

Naisus

10.04.2012. 23:55

Najbolji je kada ga moja baba pravi !! A ja jedem jos vruc, vadim varijacom na tanjir uz koru hleba...

GAVRILO PETRIC

11.04.2012. 14:43

Imam jedno pitanje. Stace da radi Srbija I Leskovac ako se Amerika odluci da svku prodavnicu snadbe sa po jednom teglom ajvara.

Zdravko

11.04.2012. 15:22

Svi proizvodi "bakina tajna" su Prva liga. Cepkana paprika u cetvrtastoj teglici je kao domaća, a tek dzemovi....Uh!