Од Срба праве нове нацисте уз евре из Берлина: Нови портал НВО обилује лажима

Д. МИЛИНКОВИЋ

04. 06. 2020. у 09:00

Од Срба праве нове нацисте уз евре из Берлина: Нови портал НВО обилује лажима

"Доказ": Позивају се на тврдњу Сулејмана Тихића да су у КПЗ Сремска Митровица затварани Хрвати и Бошњаци

Иницијатива за људска права покренула портал о наводним злочинима у логорима у нашој земљи од 1991. до 2001. Помињу "злодела" у Шљивовици и Митровом Пољу, иако је и Хаг одбио да се о томе изјашњава

ИЗА обнављања кампање да се докаже "историјска кривица" српског народа за дешавања током деведесетих година на простору бивше Југославије и Срби поново оптуже за многобројне наводне злочине, на које је и Хашки трибунал ставио тачку - стоји интерес западних центара моћи да прекроје истину и на овај начин изврше додатни притисак на Београд, у јеку важних и регионалних и глобалних гибања.

Овако већина саговорника "Новости" тумачи покретање портала "ратусрбији.рс", иза којег стоји невладина организација Иницијатива младих за људска права, али и донације немачког Министарства спољних послова. Сајт, како наводе његови креатори, садржи "све релевантне информације о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права права на територији Србије у периоду од 1991. до 2001. године".

Порталом доминира интерактивна "мапа злочина" Србије, без територије Косова и Метохије, која садржи више од 70 локација на којима су, како се тврди, чињена убиства, отмице, прогони Хрвата, Бошњака и Албанаца, од Суботице до Прешева.

Тако се, на пример, на сајту говори о логорима за Бошњаке у Шљивовици и Митровом Пољу, иако и сами аутори портала наводе да се у судским поступцима пред Хашким трибуналом није утврђивала одговорност за та места. Наводи се и да се логори за Бошњаке у Србији не помињу ни у пресуди у предмету "Босна и Херцеговина против СР Југославије за геноцид извршен на територији БиХ", који се водио пред Међународним судом правде од 1993. до 2007. године.

У делу где се износе подаци о мучењима и лошим условима у овим логорима, наведена је само смрт једног неименованог логораша, који је у Митровом Пољу "преминуо због болести црева". На порталу се наводи и да је Тужилаштво у Србији закључило да није било ратног злочина против ратних заробљеника, као ни злочина против човечности на нашој територији. Чак је и Европски суд за људска права у Стразбуру одбацио представке које је Фонд за хуманитарно право поводом наводних злочина у логорима поднео против Републике Србије.

Такође, у покушају да "докажу" постојање логора за Хрвате на територији Србије, креатори сајта се позивају чак и на сведочење Сулејмана Тихића, бившег члана Председништва БиХ, који је у Хагу тврдио да су у КПЗ Сремска Митровица били затварани и Хрвати и Бошњаци. За постојање логора у Србији пред Хагом су били оптужени Слободан Милошевић и Горан Хаџић, али ови судски процеси нису добили свој епилог, јер су оптужени преминули.

Саговорници "Новости" кажу да се већ на "први поглед" види да у изнетим подацима о наводним злочинима, логорима за Бошњаке и Хрвате и масовним горбницама на територији Србије постоји низ нетачних и тенденциозно интерпретираних података.

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже, за "Новости", да би радо видео да западне амбасаде покрену сличне пројекте када је реч о страдању Срба у "Олуји" или њиховом прогону са КиМ:

- Нажалост, не очекујем да ће се то десити. Зато и покретање портала видим само као вид политизације теме ратних злочина и смутних покушаја да се на таласу уходане матрице о српској кривици дође до новца из иностраних фондова. Уосталом, Хашки трибунал и домаћи судови су се бавили тиме и никаквим младим назовиистраживачима ту није место.

Немања Старовић, спољнополитички аналитичар из Центра за друштвену стабилност, сматра да успостављање портала "ратусрбији.рс" представља још једну у низу активности које се могу подвести под феномен тзв. антиратног профитерства, којем је циљ провоцирање домаће јавности, а зарад привлачења донација из иностранства:

- Већ летимични преглед садржаја на поменутом порталу открива низ нетачних и тенденциозно интерпретираних података, пласираних у сврху формирања наратива о некаквој историјској кривици Србије и српског народа. Имајући у виду добро познат образац деловања Иницијативе младих за људска права, покретање оваквог портала с њихове стране не представља изненађење, али је свакако жалосно то што је поменуту акцију финансијски подржао МСП Немачке. Мада се на самом порталу наводи да изнети ставови не одражавају нужно ставове немачке дипломатије, евидентно је то да је званични Берлин својом донацијом утицао на креирање још једног крајње једностраног, искривљеног и суштински злонамерног приказа ратних збивања у бившој Југославији. Било би далеко боље када би европске престонице попут Берлина посветиле једнаку пажњу промовисању целовитих приказа о ратовима деведедетих, који би обухватили и трагичне судбине Срба на просторима бивше државе, али тако нешто је, нажалост, тешко замисливо.

И за историчара Александра Раковића нема дилеме да је покретање сајта "ратусрбији.рс" наставак кампање окривљавања Срба за све што се на овим просторима дешавало:

- Очигледна је намера да се подрије Србија тиме што стално покушава да се наметне кривица коју српски народ у целини не може да прихвати, зато што није крив. Сада они који заиста сносе кривицу за разбијање и СФРЈ и СРЈ покушавају да упиру прстом у онога ко је чувао ту државу.

Сличну поруку има и историчар проф. Милош Ковић, који каже, за "Новости", да би волео када би немачки МСП финансирао истраживање улоге Немачке у разбијању Југославије, наоружавању хрватских терориста и подршци албанским терористима:

- Земља која је најодговорнија за разбијање Југославије и злочине над Србима у Крајини, Сарајеву, на КиМ, сада оптужује Србију за злочине. Овде је на делу покушај да се народ који је претрпео геноцид оптужи за геноцид и ратне злочине. Тако су немачки нацисти оптужили Јевреје за сва зла овог света, да би после тога покушали да их униште. Исто то радили су немачки нацисти и хрватске усташе са Србима. Овај пројекат Иницијативе је покушај најбруталније инструментализације историје у циљу оптуживања једног народа који је на силу политички распарчан, а затим и физички уништаван. Нама не треба немачка, хрватска или српска историја, нама треба историјска истина.

АМБАСАДОР ШИБ БЕЗ ОДГОВОРА

ИСТОРИЧАР Александар Раковић сматра да би наш МСП требало на разговор да позове немачког амбасадора у Београду, и ако ништа друго, затражи информацију да ли Берлин помаже и пројекте и организације које се баве злочинима над Србима. Исто питање "Новости" су упутиле и Амбасади Немачке, али одговор нисмо добили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

danke dojcland

04.06.2020. 09:33

Nemacka je nas najveci (ne)prijatelj u proslom veku..a i sad nije prijatelj niti ce biti!!!

Savesni Naprednjak - EU !

04.06.2020. 16:13

@danke dojcland - Gospodin Vučić je najveći prijatelj bratske Nemačke i Nemačkog naroda!

Ми СРБИ

04.06.2020. 10:51

Само ме занима шта та омладина ради, треба само видети ко су они, ти стручњаци, узели паре и сад се праве паметни, вечити студенти! Па колико су нас убијали, то нико не помиње. Срам вас било, за издају земље и народа зна се која казна следи, ако сте и Срби уопште.

Branko

04.06.2020. 11:03

Srbi ne trebaju neprijatelje jer su sami sebi najveci neprijatelji. Ovi sto su pokrenili apsolutno i svesno zanemaruju patnje i stradanje brojnih Srba na podrucju bivse SFRJ. Sramota i ove koji ucestvuju u ovome tretirati kao izdajnike i neprijatelje Srbije i srpskog naroda.

placeni satanisti

04.06.2020. 11:06

To su Soroseve NVO. Soros je vlasnik i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, 22 sudija tog suda on placa. On je vlasnik i organizacije BLM koja organizuje proteste u SAD. On je vlasnik i EU, on placa njihove lidere. Zasto ga vec jednom ne proglase teroristom i oslobode svet tog zla.

Predrag

04.06.2020. 11:09

Nemčki motiv je ovde veoma jasan.... Sve će uraditi da ljudi zaborave njihove zločine iz kao naprimer one iz V3....To što neko tvrdi zločine srbskog naroda...neka pročita dela Filipa Zimbarda..i naćićete dosta dokaza da su ovakvi sajtovi uvreda za zdrav razum....Pročitajte knjigu Lucifer Efekat...na naučnoj bazi pobićete ovakve gluposti.....

Trig

04.06.2020. 11:55

Trebalo bi traziti od Nemacke ratnu odstetu za dva svetska rata.Poljaci i Grci su to vec uradili.Treba celom svetu ponavljati ko su i kakvi su Nemci.

Prellee

04.06.2020. 12:09

Zlo koje dolazi od Njemačke i njene mržnje prema Srbima. Njemačkoj je Balkan strateški pravac za Aziju, za Bliski Istok. Njemačaka je uvijek željela taj koridor, a odozdo su dolazili stranci. Nikad Njemačka nije htjela na lijep i korektan način da to rješi sa Srbima, nego samo na silu i uz osvajanja...Žalosno što se Njemačka nije promjenila , nego je ostala ista.

laki

04.06.2020. 12:35

Zabraniti odmah sve anti srpske portale i procesuirati srpske državljane Koji u ovome imaju svoje prste

Vatro Marx

04.06.2020. 12:40

Sve dok Srbin ne stavi tacku i okrene zapadu ledja. Oni su i dalje da se Srbin vrijedja. Sve sto Siptari, CG i Hrvatska rade, to je podrska zspada nemilosrdna i nerealna. Zasto, zasto.

1941

04.06.2020. 13:00

Ma mogu Da Lazu I izmisljaju ali Svi Znamo stasu Nemci Radili Stasu Ustase Radili. Sad odjednom nista nije Vazno staje bilo Tada sad ponovo Napadajmo Srbiju. I sve tako u nedogled.

tomy

04.06.2020. 13:03

Jednostavno je to rijesiti:prvo posaljes Svabama protestnu notu,zatim pohapsis sve u Srbiji koji su povezani sa tim sajtom i zabranis tu NVO, u stvari doneses zakon da je zabranjen rad svim NVO na teritoriji Srbije sa ogromnim kaznama robije i rijesena stvar!Pa valjda je narod i njegov obraz vazniji od ulaska u EU?

GALEB BIJELI- ANTE BAN

04.06.2020. 13:24

A -što je sa koncentracionim logorima; Stajićemo, Sr. Mitrovica, šid, Begejci, Niš, itd.? Jel vi zbilja mislite da vam se za to ne zna, unatoč činjenici da o tome ništa ne pišete i krijete kao zmija noge?

aco

04.06.2020. 23:23

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - Galebe na lazi daj jednu sliku ili bilo koji dokaz.Ako hoces istinu potrazi logore gde su srbi ubijani od takozvane hrvatske i biH.Ocisti ispred svojih vrata pa gledaj u komsijino.

dragutin karlovacki

04.06.2020. 13:26

U dobra stara vremena ovi bi bili označeni kao strani špijuni i bio bi im zabranjen rad + poneki zatvor za strane špijune.

dušan

04.06.2020. 15:02

kad ćemo da shvatimo da nam dojčland nikada! ali baš nikada neće biti prijatelj ni saveznik... to nije u prirodi tog naroda... veliki s velikima i to je zakon... a mali! ako ga veliki hoće onda s njim, ali ako neće onda sam... pa gde stigne... ne treba nam rat, ali ko pita srbiju i kad nas je pitao?

iz glave

04.06.2020. 15:33

они су део специјалног рата који се води према Србима, а невероватно је да их мобилишу за обичну плату

Warwho Youngman

04.06.2020. 15:45

Po ustavu i zakonu Republike Srbije za iznosenje ovakvih gnusnih i umobolnih lazi,moraju krivicno da odgovaraju.

Zoran

04.06.2020. 21:17

Istina je u sledećem:Nemačka i njihovi nacistički ideolozi su uvek i u svim ratovima bili protiv Srba i tu nema mesta nekom posebnom razmišljanju.I ako je njih istorija upamtila kao genocidan narod,što i dokumentovano jesu,oni bi sad kao ekonomska sila,daju novac skoro svim NVO,da teret stave na ledja Srba.Jer ,novac i novi Gebelsovci mogu svašta....