Подржала је Британија, успротивиле се Кина и Русија: Пала Вљорина тужба против Дачића у УН

В. М.

19. 12. 2019. у 23:55

У СБ није разматрана пријава представнице Приштине чија је мета био шеф српске дипломатије

Подржала је Британија, успротивиле се Кина и Русија: Пала Вљорина тужба против Дачића у УН
ПРИЈАВА коју је представница Приштине у САД Вљора Читаку поднела против шефа дипломатије Ивице Дачића није доспела на дневни ред Савета безбедности УН, јер су се томе успротивили амбасадори Русије и Кине - сазнају "Новости".

Читакуова је прошлог месеца поднела пријаву против Дачића због тога што је јавно показао њену крштеницу из 1990. године да би доказао да су документа Албанцима издавана и на српском и на енглеском језику. Представница Приштине је после тога "савила табак", а српском министру замерила је поред изношења приватних података и наводно агресиван наступ на седници Савета безбедности. Тужбу је подржала Велика Британија, али су је блокирале Русија и Кина.

- Поднела је тужбу због моје изјаве да и она има српско држављанство. Следећи пут ћу понети списак српских држављана запослених у УН, а који су са Косова. Чињеница је да они имају држављанство наше земље, а раде против Србије, што је важно, јер је ипак реч о статусном питању - рекао је Дачић.

Сусрете Дачића и Читакуове, која заступа Приштину на седницама СБ, одликују оштри окршаји, а Читакуова редовно оптужује Србију за кршење права Алабанаца укључујући и то да им наводно није било дозвољено да користе свој језик. Београд је оптужила чак и за колонизацију Косова, а једнострано проглашење независности упоредила са процесом деколонизације у Африци.

Дачић је одговорио на прошлој седници СБ УН на којој се расправљало о ситуацији на КиМ када је показао крштеницу Вљоре Читаку и открио да она до сада није тражила отпуст из држављанства Србије. Читакуова је српском министру касније одговорила на "Твитеру", рекавши да "није успео да је заплаши" и одмах узвратила новим оптужбама да је Србија "украла" многе званичне документе који су издавани на КиМ.

Пропустила је, међутим, да објасни да катастарске и матичне књиге са КиМ нису украдене, већ су 1999. измештене на територију централне Србије. По споразумима постигнутим у Бриселу, Београд је започео скенирање катастарских и матичних докумената, како би их доставио Албанцима, преко специјалног представника ЕУ на КиМ, али је тај процес обустављен јер је Приштина једнострано прекршила постигнуте договоре.ИГРА ПРЕСТОЛА

ЧИТАКУОВОЈ никада не мањка маште када треба увредити Србију, па је, осим са колонизаторским силама, једном приликом нашу земљу упоредила са армијом белих ходача из серије "Игра престола". Док су Срби по њој отелотворење чистог зла, косовске Албанце упоредила је са породицом Старк која се супротставила том злу.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Dimitrije Mojanoski

20.12.2019. 00:21

nek svi koji se izjavljuju da su Albanci oduzeti dokumenta koje glase Srbija i nek idu u Albaniju oduzeti pasose ko nece da zivi u Srbiji

Mojanovski Bugarin

20.12.2019. 09:05

@Dimitrije Mojanoski - Dodji ti da nam uzimas dokumente. Zovi ga, nek dodje I Marko Djuric, pa da vidimo.

Ivan Zgrozeni

20.12.2019. 09:07

@Dimitrije Mojanoski - Zasto U "Albaniju" koju je napravila Austrougarska na nasoj zemlji? Nedavno sam bio u "Albaniji" i na tridesetak kilometara od Grcke, kod grada Saranda ("cetrdeset" na grckom) naidjem na reku Bistricu i istoimene hidrocentrale I i II. Toponimi jasno govore cija je to zemlja. Neka se vrate u Dagestan a mogu i u Kanadu, SAD ili Australiju. To su imigrantske zemlje koje tome sluze. Mi smo ih dobronamerno primili na svoju zemlju a oni je prisvajaju.

Slobodan-Boda

20.12.2019. 15:22

@Dimitrije Mojanoski - U "vasoj"? Ko ste vi? Od kada ste tu? Za Srbe znam da su mnogo, mnogo pre mnogih "vas" tu dosli, branili svoj dom i Evropu od najezde iz "Male Azije". E sad jos da shvatimo ko ste vi i sa kojim pravom zahtevate takav postupak sa Srbima koji su tu, gospodine, STAROSEDEOCI?

JJohannes

20.12.2019. 05:25

Nije na Srpskom i Engleskom već na Srpskom i Albanskom jezu su izdavani Izvodi na KiM...

Kangaroo

20.12.2019. 05:44

Nismo iznenadjeni time sto su Britanci na njenoj strani. Sve ce biti izgladjeno kada Johnson dodje u posetu Srbiji.

Драган Р

20.12.2019. 08:35

@Kangaroo - Да ли стварно верујеш у то што пишеш?

Milan

20.12.2019. 07:17

doneti odluku da svaki drzavljanin srbije ako zeli da sacuva drzavljanstvo mora da potpise dokument na kom se izjasnjava da je srbija njegova zemlja. u suprotnom svima koji ne dostave taj popunjen dokument automatski uzeti drzavljanstvo

oldlala

20.12.2019. 09:30

@Milan - I da poloze test iz komunikacije na srpskom jeziku sto je praksa u svim demokratskim zemljama,verujte da ima ko nezna srpski i u drugim delovima Srbije.

Novica Randjelovic

20.12.2019. 08:22

Krajnje je vreme da drzava srbija kao i sve prave pravne drzave u svetu svoje drzavljanstvo izdaju samo gradjanima koji je postuju i brane,a svim ostalim ga oduzeti na zakonit nacin-ponistavanjem istih.

Шатор

20.12.2019. 08:27

Обманама долази крај. Видјећмо на крају ко је ко... а харија потера и игре престола нека прича коме хоће...

Prellee

20.12.2019. 08:53

Zapad poslije drugog svjetskog rata podržava i neljude i svakog kriminalaca, samo ako rai u njihovom interesu. Tako su i ovim egoističnim i umišljenim ljudima dali krila, kao njihova borba je "svijetla" i bez zločina. Vidjećemo mi kroz vrijeme gdje će oni doći, nadam se tamo gdje im je mjesto.Nisu Srbi bez prijatelja ovaj put, sad i imi imamo jake sponzore. Biće opet po nušci, ako se ne promene...

X.Y.Z.

20.12.2019. 09:00

Има наше држављанство, а ради против Србије. Шта то значи, државни непријатељ, шпијун, издајица! У мардељу стрпати, па нека одради сваки евро што су добили на помоћ од Србије!Стока!!!

Miso.Pec

20.12.2019. 09:22

Baš me "čudi"da su mrčanci,odnosno Britanci podržali i ovu aktivnost albanskih separatista protiv našeg zvaničnika i naše države.

Nenad Mirkovic

20.12.2019. 09:31

svakom drzavljaninu srbije dati da od godinu dana dodje u bilo koju ambasadu ili policijsku stanicu da potpise dokument da prihvata celu srbiju i ako prihvati a radi protiv drzave ,da potpise saglasnost da mu sledi kazna zatvora od 10 god ,ko se ne odazove gubi drzavljanstvo

Војин

20.12.2019. 09:40

Приштински универзитет је имао више студената него онај у Тир

Vlajko

20.12.2019. 11:37

@Војин - Zato sada imaju vrhunske stručnjake koji Kosovo vode u sigurnu budućnost.

deda

20.12.2019. 09:47

Sta drugo ocekivati od Engleza podmukli narod sa najvecim lazima koje sire po svetu.Elaborat sa svim dokazima o vadjenju organa na Kosovu koji je predat u Hagu sakrili su. Nijhe ni cudo jer su oni prvi kupovali.

Čika Velja

20.12.2019. 10:29

Ako neciji rodni list moze da podigne blizi srodnik,sto ne bi mogao ministar vanjskih poslova,to nam je svima najbliza familija???

Goran

20.12.2019. 10:36

Ha ha uhvatila ih panika jer jos malo pa ce ostati na 70 i tada ne mogu biti kvazimodo drzava

Da se ne lažemo

20.12.2019. 11:13

kad je Prvi, zverski rat iskasapio Srbiju, trebalo je da nam bude jasno odakle zlo dolazi. A elita je još zažmurila i grunula u naručje ubica da napravi Jugoslaviju. Političari, život pradedin vam neću zaboraviti!

andrija

20.12.2019. 12:15

treba Albance pitati kolikonih je zaista jer su zapravo mnoginpravoslavci ne zeljom postali albanci tako sto im je tadasnji predsednik zabranio i zamenio njihova imema mislimanskim al i danas ti ljudi pravoslavnog porekla slave svoje slave u kucama i drze ikone al na zalost imena su im izmenjena to treba Dacic da prikaze takodje pa onda da vidimo sta ce na to oni reci

СЕРБ

20.12.2019. 12:27

Шта је са Дачићем? То су шиптарске "форе"! За њих је Дачић звезда - потписао је Бриселски споразум, који они сматрају признањем Косова као државе. Такву одлуку потврдио је тзв. Парламент Косова на Видовдан 2013. године. Избор датума им сугеришу хрватско-црногорски саветници, којима је опсесивно важна симболика - тако је монтенегринска застава окачена испред зграде УН, такође, на - Видовдан 2006, после тзв "референдума о независности" те српеке земље.