Да ли ће Париз укључити „зелено светло“: Србија очекује да отвори нова преговарачка поглавља у децембру

Г. ЧВОРОВИЋ

02. 12. 2019. у 00:02

Да ли ће Париз укључити „зелено светло“: Србија очекује да отвори нова преговарачка поглавља у децембру

Конференција за будућност ЕУ одржава се 12. и 13. децембра AP Photo/Olivier Matthys

Под знаком питања одржавање Међувладине конференције са Србијом, Радна група за проширење састаје се ове седмице. Постоји шанса за отварање преговора у једној или две области

БРИСЕЛ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ИАКО је Србија спремна за отварање бар четири преговарачка поглавља, може да се догоди да у децембру не отворимо ниједно! "Новости" из добро обавештених извора у седишту Европског савета сазнају да најтврђе крило међу земљама чланицама, предвођено Француском, још није дало "зелено светло" да се уопште одржи Међувладина конференција са Србијом током актуелног финског председавања које траје до краја ове године, и на којима се поглавља отварају.

Кључни тренутак биће током ове седмице, када се у Бриселу тим поводом састаје Радна група за проширење.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тужилаштво да реагује, Вучићу угрожен живот: Представници власти забринути за безбедност председника Србије

- Надамо се, ипак, да би после овог састанка једно или два поглавља у децембру могла да буду стављена на дневни ред - истиче наш извор, наводећи да би то могао да буде и најреалнији исход.

Из финског председништва за "Новости" наглашавају да чине све што је у њиховој моћи да Србија настави са приближавањем Унији. Председавајући ових дана преговара са чланицама да би их "омекшао" и приволео на сарадњу.

Тајминг је, међутим, лош, јер је баш Париз, који тренутно највише кочи, предвидео, заједно са Берлином, да 12. и 13. децембра одржи иницијални састанак за почетак реформског процеса названог Конференција за будућност ЕУ. Током двогодишњег процеса утврдила би се правила за предстојећу реформу без које, како кажу у Француској, нема даљег проширења.

Иако у Паризу истичу да процес проширења и унутрашње реформе ЕУ треба да теку упоредо, Француска због тога недавно није дала ни "зелено светло" за почетак приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом, што је наишло на критике великог броја чланица.

Међувладине конференције се организују обично на маргинама министарских заседања за спољне и опште послове, који ће овога пута бити одржани 9. и 10. децембра. Уколико Француска и неколико земаља уз њу попусте, биће то прилика да Србија тада отвори још неко поглавље.

Председавајућа делегацији Европског парламента за сарадњу са Србијом Тања Фајон упутила је позив чланицама да отворе нова поглавља за која је Србија спремна, истакавши да је важно да се тако у овом тренутку пошаље позитиван сигнал, не само нашој земљи, већ целом региону и политици проширења.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Током кампање и медији "на скенеру": Поступци и против учесника на изборима који позивају на насиље и мржњу

ЕУ ГУБИ ВРЕМЕ

СВЕ земље Западног Балкана требало би да имају европску перспективу, али не знам колико ће времена требати за то, изјавио је Ђозеп Борељ, шеф дипломатије ЕУ, у интервјуу за "Паис".

Он је оценио да би ЕУ требало да прилагоди своје методе, како би биле ефикасније, а мање реторичке, и да не допушта губљење времена. Борељ је најавио да ће посетити Приштину када се формира нова влада, као и Београд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Syam

02.12.2019. 00:07

Ne razumem, sta Srbija izigrava? Ko jos hoce da zvanicno bude deo EU? Vecina Srba ne zeli a I zvuci suludo dok drugi izlaze mi hocemo da udjemo!?

Sasha

02.12.2019. 02:18

Ko god hoce da ide da radi u EU vec mu se moze.Sta je preostalo je da u zamenu za pristup nekim fondovima clanstvo u EU bi znacilo da moramo da sprovodimo sta nam oni zapovedaju, slagali se mi sa time ili ne. Ukratko, prodali bi se.

Ja

02.12.2019. 09:38

Prodje nam zivot u otvaranjima poglavlja.Pogledajte malo oko sebe.Nece imati ko da udje u EU.Ostala su samo deca sa starcima u zemlji.

Razredni Makron

02.12.2019. 17:22

Učiti, učiti i samo učiti, biti vredan, pisati domaće zadatke na vreme, čitati udžbenike i lektiru, ne prepisivati, prati ruke, pravilno seći nokte, u školi da digneš ruku kada hoćeš nešto da kažeš... i biće sve u redu. Nemoj da se zamajavaš i misliš kako ćeš nešto da preskočiš, osim na času fizičkog vaspitanja.

normalan

02.12.2019. 18:51

mi hrvati bi dobili te francuze na svjetskom prvenstvu u rusiji da nije bilo navijačkog suđenja zato je hrvatski uspjeh još i veći s kakvim smo nacijama igrali koje imaju suce uvijek na svojoj strani