ВЛАДА Србије и посланичке групе имају рок да до 5. децембра предложе чланове надзорног одбора који ће пратити поступке кандидата, као и извештавање медија током изборне кампање.

Предлоге ће највероватније послати из Немањине 11, али и напредњаци, социјалисти и радикали, док странке опозиције окупљене око Савеза за Србију неће делегирати представнике.

Формирање овог тела резултат је дијалога под покровитељством Европске уније, а, иако постоји у Закону о избору народних посланика, Надзорни одбор је последњи пут "радио" 2000. године.

Председник посланичког клуба СПС Ђорђе Милићевић каже, за "Новости", да још разматрају кога ће предложити, док нам је шеф Савеза војвођанских Мађара у парламенту Балинт Пастор поручио да они неће имати кандидата.

Према правилима, на пет места има право Влада, док исто толико позиција треба да буде попуњено на основу предлога посланичких група. Сви они морају доћи из реда "истакнутих јавних радника под условом да нису чланови органа партија које учествују у изборима".

Закон о избору народних посланика каже да су међу надлежностима Одбора: праћење предизборних активности и неправилности, контрола медија која се односи на обезбеђивање равноправних услова за представљање кандидата и носилаца листа, предлагање мера за поштовање једнакости учесника, заштита моралног интегритета кандидата и упозоравање на поступке којима се угрожава изборна кампања.

Прочитајте још - Нема кампање из државне фотеље

Надлежни одбор подноси иницијативу за покретање поступка пред државним органима за учеснике који позивају на насиље и шире националну, верску, расну или полну дискриминацију.


Одбор који је Скупштина формирала 2000. године надзирао је председничке изборе. После првог круга (прошли Слободан Милошевић и Војислав Коштуница), оцењено је да је гласање протекло мирно и достојанствено, уз примену изборних закона и важећих међународних стандарда. Онда је дошло до петооктобарског преврата, а Коштуница је постао председник. Исти надзорни одбор контролисао је парламентарне изборе у децембру 2000. године и тада оценио да су били нерегуларни "због флагрантног кршења закона" и да су "сви медији водили кампању за ДОС", који је победио.

ДИЈАЛОГ ЛОШЕ ИДЕ

ПОСРЕДНИК Европског парламента у преговорима власти и опозиције, бивши европосланик Кнут Флекенштајн, рекао је у петак да су мале шансе за помак у дијалогу:

- Средњорочно гледано, видим прилику да се српски парламент организује на такав начин да и опозиција може да допринесе парламентарном раду. Краткорочно, до наредних избора то ће бити веома тешко ако најважнији део опозиције не буде учествовао у разговорима а већина владајуће партије остане нефлексибилна.

Наредна рунда дијалога заказана је за 13. децембар.