САВЕЗ за Србију дефинитивно је показао да му је једина политика - убити Александра Вучића!

Овим речима министар одбране Александар Вулин коментарисао је насловну страну дневног листа "Данас" на којој се, други пут у три дана, на мети снајпера нашао шеф српске државе, овога пута у карикатури Предрага Кораксића Коракса. Вулин је оценио да поновљена насловна страна којом се позива на убиство председника Вучића (претходно је слично урадио "Нин"), има за циљ да сваку претњу обесмисли, учини је неважном.

- Да реакција буде све слабија на сваки следећи случај, све док не постане нормално да се прети смрћу председнику и призове неки лудак који ће, на крају, покушати његово убиство - нагласио је Вулин.

На насловницу "Данаса" и у суботу су реаговали многобројни функционери СНС, али и коалициони партнери, а оцене су једнодушне: да је то превазишло медијске слободе. Министар полиције Небојша Стефановић, на ванредној конференцији за медије, истакао је да је кампања против председника Србије почела веома давно и да насловне стране "Данаса" и "Нина" представљају континуитет уређивачке политике листа "Таблоид":

- Милован Бркић и "Таблоид" су били први који су објавили такву врсту слике и мету на глави Александра Вучића. Нема никакве разлике између "Нина", "Данаса" и "Таблоида". Поред кампање лажи они сада покушавају цртајући мету на Вучићу да пошаљу ужасну поруку за наше друштво.

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић позвао је тужилаштво да реагује и да се одмах престане са медијском хајком на председника Србије Александра Вучића и Андреја Вучића.

- Не смем ни да помислим шта би све могло да се деси ако се настави са монструозним лажима и јавним исцртавањем мета - навео је Бечић и оценио да објављивање оваквих прилога представља део политике мржње Драгана Ђиласа и Вука Јеремића са идејом да се у Србији створи атмосфера да је потпуно нормално да се упери нишан у председника.Заменик председника Српског покрета обнове Александар Чотрић оценио је као "непримерене и опасне текстове, фотографије и цртеже којима се алудира на убиство председника Србије Александра Вучића".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Оштре осуде насловне стране недељника "Нин": Зашто је пушка уперена у Вучића?


- И атентатима на Славка Ћурувију, Ивана Стамболића, Вука Драшковића, четворицу функционера СПО и Зорана Ђинђића претходили су написи и говори који су припремали терен за те злочине, демонизовали жртве и стварали оправдање за извршиоце - навео је Чотрић а пренео СПО.

Насловна страна "Данаса" најдубљи је понор злоупотребе слободе медија, ширење мржње и идеја насиља у јавни простор Србије, оценила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић:

- Токсичност јавног говора и атмосфере линча познат је манир недемократских друштвених снага, које сваком грађанину Србије шаљу јасну поруку, на мети су не само Вучић, већ и сви они који подржавају СНС и Вучића.


ДАЧИЋ: ЋУТАЊЕ ЈЕ ОДОБРАВАЊЕ

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић оценио је да насловне стране "Нина" и "Данас", које цртају мету председнику Александру Вучићу, представљају подстрекавање на његово убиство.

- То је одраз болесног ума који је створен сталним шизофреним позивима дела опозиционих странака и њихових лидера на насиље и екстремизам - навео је Дачић.

Он указује да је обавеза целог друштва да се бори против тога.

- Свако ћутање о овоме значи одобравање - поручио је Дачић.

Према његовим речима, онај ко нема политику прибегава насиљу.


КОРАКС: ИРОНИЈА

ПОВОДОМ карикатуре објављене на насловници викенд-издања листа "Данас" огласио се и аутор Предраг Кораксић Коракс, који каже да политичари у његовим карикатурама не разумеју иронију, него их схватају буквално.