Америку поштујем као највећу силу и не смем и нећу да угрозим односе између Србије и САД, поручио је председник Србије Александар Вучић.

"Знам колико сам као појединац мали и колико је Србија мала у односу на САД, а Србију волим свим срцем, а Америку поштујем као велику и највећу силу. А Србију волим и за Србију се борим и знам шта је за Србију катастрофа", рекао је Вучић у интервјуу за Глас Америке.

Прочитајте још: КОНКРЕТНИ РЕЗУЛТАТИ САСТАНКА ВУЧИЋ-ПОМПЕО: Падају таксе, дијалог већ у децембру

Сваки рат, сваки сукоб, свако понижење, све то је за Србију катасатрофа и све то сам рекао нашим саговорницима, навео је Вучић.

Каже и да треба да разумемо да "наши пусти снови" немају везе са реалношћу.

"И ко ми каже да је то све лако, питао бих их што сте пустили браћу Мазреку 2000. године, а што сте пустили погром 2004, а што сте пустили независност Косова 2008, а што им ставили границу на Јарињу и Брњаку итд", запитао је Вучић.

Прочитајте још: ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ ЊУЈОРКА: Не долази у обзир да Албанци добију све, а ми ништа; САД су постигле оно што су хтеле за Космет још 2008. године

На питање да ли то значи да је америчке званичнике упозорио да би могло евентуално, можда да дође до нестабилности у региону и рата, председник каже:

"Не, ја нисам говорио о томе. Напротив. Ја сам говорио о могућности о постојању нестабилности уколико нема дијалога, нема разговора. А о оваквој могућности уопште нисам говорио".

На констатацију новинара да се, ипак, очекује да се дијалог заврши нормализацијом односа која би подразумевала и међусобно признање, Вучић је рекао - "Чекајте, то кажу Американци, Европљани то још нису рекли".

"А ми смо рекли да под оваквим условима није могуће. Ја кажем - ако постоји могућност да неко други те проблеме решава, имате народну вољу, изаберите неког другог", каже председник.

Упитан докле мисли да ће и Америка и Европа бити расположене да раде на решавању проблема Косова, Вучић је запитао: "А шта је алтернатива".

На питање новинара да прокоментарише то што за сада има добру позицију код Американаца и њихову подршку, као и Европе и да ли то значи да се очекује да он нешто уради, Вучић је рекао да је то зато што Американци знају једну ствар, а то је да је он човек за којег компромис није пораз.

"Да сам човек који је рационалан и који за своју земљу и народ извлачи највише, знају да сам човек којег више интересује Србија него сопствена политичка будућност - што није био случај са свим претходницима. И зато разговарају са мном и зато са различитих страна можете да чујете, иако је раније било ''не можемо Вучићу да гарантујемо улазак у Европу 2025'', сад ћете на више места да чујете, јер је о томе било речи и у Шопрону у разговору између Орбана и канцеларке Меркел, видели сте шта је било у Бијарицу, видели сте шта се овде збива".

У складу са свим тим, додаје, наша ситуација у овом тренутку је тешка, као и да за неке ствари за које су нам раније говорили да не можемо да их добијемо, да је већ данас сигуран да можемо да добијемо.

"Да ли је то нешто што је близу наших снова или нечега што бисмо ми желели - не, светлосним миљама је далеко. Али, да ли је нешто више у односу на оно што нам је понуђено пре 7,8 година - да, нешто је више", нагласио је Вучић.

Напомиње да дијалог још није започет и да зато не може да каже шта ће то Србија да добије.

На констатацију новинара да неки од његових саговорника помињу какав ће добитак Србија добити ако реши проблем Косова, да ће то људи схватити, у својим породицама и у извесности, могућности и начину на који ће школовати децу, или имати опције да бира шта ће куповати и где ће летовати, да ће у односу на то, можда, народ пре опростити јако тешку одлуку о признању Косова, Вучић истиче да није урадио ништа лоше, а за своју земљу да би му неко праштао било шта, напротив.

"Ево ја вас питам, па кажите грађанима ако смете, за шта сте Ви? Да ли бисте волели да признате независност Косова? Ја знам какав би био Ваш одговор и не очекујем да га изговорите јавно, само вам говорим о општем лицемерју у Србији, општем лицемерју код свих нас. Је'' л Вам то циљ, да пребаците на мене? Независност Косова проглашена 2008, па да ја будем крив за то? То је смисао?", запитао је Вучић.

Присећа се, како каже, да је својевремено када је Милошевић донео одлуку да, де факто потпише капитулацију Кумановским споразумом, да се свих 99 одсто људи у Србији радовало што агресија престаје и да су га сви нападали због тога, иако су се сви радовали.

"Данас би сви да очекују да лепо живе, када губимо на таксама 350 милиона долара, ћутаће људи, и већ после два дана има да кажу, е Вучићу, обезбеди народу на Косову да има да једе и да пије, а не знамо како ћеш да обезбедиш, а ти си нам крив ако не обезбедиш. Ако нам не обезбедиш много веће плате и много веће пензије, ти си нам крив, а бићеш нам посебно крив ако после векова, а посебно након последњих деценија катрастрофалне наше политике око Косова, будеш учествовао у било чему што не одговара нашим сновима и митовима".

Каже да ће одговорити још једном да неће у томе да учествујем и да ће, ако се за нешто буде залагао, то значити да смо постигли компромис, а не то да ми не добијемо ништа, а да они добију све.

"И никада нећу да се кријем иза било кога и урадићу све да људи у Србији имају више летовања и да људи у Србији живе боље и да виде будућност, иако се више радујем добром раду, него летовању, али различити су људи. Видим да је постало популарно у Србији да радите три, четири дана, уместо пет или шест, ја не знам шта бих са собом да не радим шест или седам дана", рекао је председник.