ВУЧИЋ О ДИЈАЛОГУ СА ПРИШТИНОМ: Нема преговора, али и даље има притисака; Стало ми је да опозиција изађе на изборе да видимо колику подршку ко има

Танјуг

13. 08. 2019. у 08:45

ВУЧИЋ О ДИЈАЛОГУ СА ПРИШТИНОМ: Нема преговора, али и даље има притисака; Стало ми је да опозиција изађе на изборе да видимо колику подршку ко има

Александар Вучић; Фото: П.Митић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да, иако тренутно нема преговора са Приштином, и даље има притисака кад је реч о Косову и Метохији
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да, иако тренутно нема преговора са Приштином, и даље има притисака кад је реч о Косову и Метохији.


"Кажете нема преговора, а не питате се како сте обезбедили робу у продавницама на северу КиМ. Не питате се ко су ти људи који су радили на томе данима и ноћима, не питате се колико је енергије, труда и рада потребно на дневном нивоу да би сте помогли нашем народу на КИМ", рекао је Вучић за РТС.


Вучић је рекао да на КиМ предстоје избори чији услови су, додаје, изгледа "потпуно у реду за Савез за Србију и покрет "1од5 милиона".


Председник је истакао да је за решавање питања на КиМ потребан огроман рад и труд, а да се један део јавности у Србији намеће као тему изборне услове у Србији, што је нешто што долази тек за осам месеци.


"Каквих ћемо ми само мука и проблема имати на КИМ за осам месеци. Треба да причам о томе, а неки не знају шта да раде са својим животима осим да причају једно исто што причају две или три године. Имаћемо изборе на КИМ, који су изгледа сасвим у реду овима из СЗС или како се већ зову, милиони, њијма је све у милионима. И када краду паре и имена када дају", рекао је Вучић.ВУЧИЋ: СТАЛО МИ ЈЕ ДА ОПОЗИЦИЈА ИЗАЂЕ НА ИЗБОРЕ ДА БИ ВИДЕЛИ КОЛИКО ПОДРШКУ КО ИМА


Председник Србије Александар Вучић изјавио је да му је веома стало да опозиција изађе на изборе, јер ће тако грађани моћи да виде колико подршку ко има.


"Мени је веома стало (да опозиција изађе на изборе). То би било најбоље за Србију јер би грађани могли да виде колику ко подршку има", рекао је Вучић за РТС.


Он је, коментаришући разговоре власти и опозиције, рекао да се нада да ће се ти састанци наставити у добром духу, али и додао да опозиција никада није хтела да преговара са њим.


"Они нису желели са мном да разговарају. Имате изјаве Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића који су рекли да неће са мном да разговарају, никада нису тражили разговоре. Срећан сам што успешно разговарају са Владанком Маловић, Орлићем, Ђукановићем. Надам се да ће разговоре наставити у добром духу", рекао је Вучић за РТС.


Упитан да ли би сада разговарао са њима, Вучић је рекао да би радио у складу са уставним ингеренцијама, а то значи да би разговарао када пређу цензус уђу у парламент.


Додаје да ће вероватно разговарати са Сергејем Трифуновићем, Војиславом Шешељем, Ивицом Дачићем јер би били изнад цензуса.


Кад је реч о изборним условима, Вучић је рекао да ће прихватити скоро све што опозиција тражи.


"Што се тиче самих изборних услова, прво су говорили о бирачким списковима, ја кажем ево ви их уредите, напишите шта хоћете. Ви пишите, никакве заједничке комисије. Свако правило за бирачко место, све одредите у складу са законима које сте ви правили или хоћете супротно вашим законима", навео је председник.


Додаје да ће прихватити скоро све што предложе око финансирања политичких партија.


Говорећи о скидању заштитне ограде око зграде Председништва, Вучић је рекао да је "лепше без ограде" и да учесници протеста више неће моћи да је прескачу и да ће, уколико хоће насиље и државни удар, морати да уђу у зграду.


Вучић је подсетио да су 2011. и 2012 године били 50 пута бројнији протести код зграде Председништва, али да никоме није падало на памет да прескаче ограду.


"Ту ограду је постављао Борис Тадић. Никада ником није пало на памет да ограду прескаче. Ја сам се попео на ограду и викао на људе који су покушали да пређу, тако се понашју одговорни људи" рекао је он.


Додаје да ће у суботу испред Председништва бити пет, шест девојака које ће учеснике протеста упозоравати да је упад у зграду Председништва кршење закона.


"Све ово је доказ велике немоћи. Не могу да се похвале ниједном фабриком коју су довели у Београд, Ниш, Краљево, Крушевац", рекао је Вучић и додао да је најважније да Србија иде напред, да буде богатија.


ВУЧИЋ О ОДЛУЦИ "ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМСА": ВЕЛИКА ЧАСТ И ОГРОМНА ОБАВЕЗА ЗА СРБИЈУ
Одлука угледног британског часописа "Фајненшел тајмс" да Србију други пут у последње три године прогласи за светског првака у привлачењу страних директних инвестиција је велика част и огромна обавеза, поручио је председник Александар Вучић.


Вучић је за РТС рекао да је Србија добила потврду најугледнијег листа у целом свету који се бави финансијама и економијом и истакао да сада нема компаније у свету и Европи која неће погледати какви су услови у Србији, што ће да утиче и на више инвестиција.


"Не постоји озбиљна светска и европска компанија која неће проверити каква је ситауција у Србији, какви су услови, субвенције, подршке државе, каква је радна снага... А то се директно одражава на животни стандард - што више инвестиција, више посла, мање незапослених, али и бољи животни стандард и све више новца", рекао је Вучић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЈЕДИНСТВЕН ПРИМЕР У СВЕТУ: По налогу председника Вучића уклоњена заштитна ограда испред зграде Председништва (ФОТО)


Он је рекао да је Србија прошле године имала 3,6 милијарди, а да ће ове године имати виши ниво страних инвестиција и да ће се борити за нове инвеститоре, међу којима су и немачки, и обезбедити посао и бољи животни стандард за грађане.


"Србија постаје другачија земља, то се види кроз аутопутеве и путеве које отварамо", рекао је Вучић.ВУЧИЋ: НЕЋЕ БИТИ ПОВЕЋАЊА ЈАВНОГ ДУГА ЗБОГ ИНВЕСТИЦИОНОГ ПЛАНА


Неће бити повећања јавног дуга због националног инвестиционог плана за који ће бити издвојено десет до 12 милијарди евра, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.


"Нећемо дозволити повећање јавног дуга", рекао је Вучић за РТС и истакао да је јавни дуг смањен, као и да су "замењени" лоши кредити које су узимале претходне власти, што је огромна уштеда.


Вучић је рекао да ће Србија имати више од десет милијарди евра у периоду од пет година јер се очекује да ће годишњи раст бити већи од две милијарде, док је остало, како наводи, питање техничког обезбеђивања финансијских средстава.


Председник је прецизирао да ће раст БДП према проценама Светске банке и ММФ бити виши од четири одсто у годинама које долазе, највећи у југоисточној Европи.


"Тих четири одсто ће бити нешто мање од две милијарде на годишњем нивоу и за толико ћете моћи да стварате додату вредност", рекао је Вучић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Навијам за успех Звезде и Партизана у Европи


Он је навео да су и претходне власти у Србији до сада више пута излазила са плановима, да се некада није говорила истина, а некада једностанвно није могло да се оствари нешто због лоше финансисјке ситуације.


"Нама је финансијска ситуација мнго боља и сувише смо озбиљни људи да бисмо се играли са тим како су се они играли", рекао је Вучић и додао да никада није обећавао куле и градове, већ је људима говорио да предстоје тешке мере и рад.


Данас полако живимо боље, рекао је Вучић и поновио да ће пре краја године просечна плата бити 500 евра, те истакао да је уверен да ће људи по добру памтити и ову годину и прошлу, али и године које долазе.


Он је најавио да ће у суботу бити велики састанак о националном инвестиционом плану и да ће он бити спроведен у дело.


"Слушали смо о отварању аутппута кроз западну Србију 74 године, па нико није направио, ми ћемо да отворимо у недељу. Слушао сам о Грделичкој клисури, путу према Бугарској, пругама, возовима, па тек сад градимо пруге и купујемо нове возове", рекао је Вучић и додао да данас Србија то себи може да приушти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (80)

Sara

13.08.2019. 08:54

Srbija je zahvaljujuci odgovornoj politici predsednika Vučića postala pogodno tlo za investicije koje nam omogućavaju bolju i sigurniju budućnost.

Mima123

13.08.2019. 08:57

Vučić je digao Srbiju iz pepela i zato će je proglasiti za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija .

Acko

13.08.2019. 09:02

Veliki je pritisak na Vucica i Srbiju, ali sigurno je da sadasnja vlast nikada nece izdati nas narod na KiM, da ce uvek naci nacina da im pomogne.

Nikolina

13.08.2019. 09:10

Za razliku od pre 2012.godine, situacija u Srbiji je mnogo bolja. Nezaposlenost je na veoma niskom nivou, nove investicije. Napredujemo.

Goran

13.08.2019. 09:49

Strpljenje ima granicu. Ako mislite da nas stalno ucenjuje te i dodajete nove uslove onda da se priklonio drugom carstvu.

Dane

13.08.2019. 09:50

Situacija na KiM je veoma teška, ali imamo veliko poverenje u predsednika da će se truditi da do eskalacije istih ne dodje.

Zule

13.08.2019. 09:54

Vučić im nudi fer izbornu utakmicu, a on bi da dodju na vlast bez izbora!!! Ne ide to tako!

MIRKO

13.08.2019. 10:25

Vrlo je tesko funkcionisati pod konstatntnim pritiskom,koji dobijamo od Pristine uprkos svim naporima koje ulazemo.

izmedju redova

13.08.2019. 12:08

@Mika - Samo na prvi pogled tako izgleda. Albanski lideri nikada nisu uradili nista na svoju ruku. Ni rat devedesetih, ni proglasenje nezavisnosti kao ni takse nisu proizvod albanski politicara. Oni su samo izvodjaci radova a zna se ko je narucio posao. Da amerika prestane da maltretira Srbiju albanci bi bili manji od makovog zrna.

Šane

13.08.2019. 11:57

stvarno je sve jasno. kakav hajredinaj. toliko je pametan da mora da slusa ambasadora amerike u pristini.

Jovana

13.08.2019. 12:11

Toliko su se zalagali za izbore i sada kada su se približili izmišljaju svakakve izgovore da izbegnu učešće na istim.

Ana

13.08.2019. 12:27

Pristina nije zainteresovana za rešvanje pitanje Kosova i na sve načine oduglovači i ukidamje takse i formirnje ZSO.

Nn

13.08.2019. 12:37

Srbija je uvek za dogovor i dijalog za razliku od Pristine koja sprovodi ekstremne, neljudske mere kako bi ucenjivali Srbiju.

Мр Радомир Шћепановић

13.08.2019. 12:43

Косово и Метохија су у Србији! Тако је Србија и примљена у УН. Тако пише у Уставу Србије! Тако се заклео сваки председник, премијер и посланик. То важи за сваког председиника и владу!

Fedja

13.08.2019. 12:57

Kad obican albanski narod u Pristini srusi svoje ratne profitere , nacionaliste i tajkune bice mogucnosti za dogovor .Valda ce i oni shvatiti da ih mrznja nece dugo drzati sitim.I oni sve vise shvataju da su bolje ziveli i u SFRJ i SRJ.

Vladimir

13.08.2019. 13:03

Sve dok se Priština ne dozove pameti nemoguće je i razmišljati o nastavku dijaloga.

Veca

13.08.2019. 13:17

Situacija je teska na Kosovu,ali strpljenja,napora i truda uvek imamo da dodje do pregovora i pomoci nasem narodu.

Kaca

13.08.2019. 14:15

Sve stranke lepo treba da izadju na izbore i narod ce pokazati kome veruje a kome ne!

Milica

13.08.2019. 14:47

Srbija je i do sada odolevala pritiscima po pitanju KiM ali uvek pravim i jakim argumentima. Nikada se nećemo odreći dela svoje teritorije ma koliko bilo ko insistirao. Što se tiče nastavka dijaloga Beograd je spreman čim Priština ukine uvedene takse.

Daliborka

13.08.2019. 15:02

Opozicija će doživeti takav debakl sa njihovim liderima da će ih brže bolje promeniti.

Slađa

13.08.2019. 15:25

Što se tiče pitanja KiM, evidentno je da se država bori za srpske interese i da se trudi da Srbima na KiM olakša ostanak i opstanak. A, što se tiče izbora, bilo bi lepo da opozicija izađe, pa da vidimo kolika je ta njihova podrška, da l' je 5 miliona ili 5 % podrške građana.

Kalina23

13.08.2019. 15:37

Opozicija i to sto ima sacicu svojih glasaca verujem da ce izgubiti zbog svog ponasanja..Jasno je svima da narod Srbije je uz predsednika Vucica.

Sladjana

13.08.2019. 16:08

Треба притиснути Албанце да искрено приступе дијалогу уместо што стално прете паљењем ратног пламена.

Niksa

13.08.2019. 16:09

Stav Srbije treba da bude jasan i prvo trazimo formiranje ZSO koje je dogovoreno pre pet godina pa tek onda nastavak pregovora sa Pristinom.

Lol

13.08.2019. 16:17

Nasa vlast ce se do kraja boriti za nas narod na KiM kome je najteze zahvaljujuci bezobrazluku Albanaca.

monika

13.08.2019. 16:53

Nadam se da cemo uskoro imati mogucnost da nastavimo dijalog sa Pristinom.Srbija zeli da sacuva mir.U interesu nam je da nadjemo kompromis,jer zelimo da nas narod ostane na KIM.

Niksa

13.08.2019. 17:34

Stav Srbije treba da bude jasan i prvo trazimo formiranje ZSO koje je dogovoreno pre pet godina pa tek onda nastavak pregovora sa Pristinom.

avanturista

13.08.2019. 18:37

Predsednik Vučić ponosno , dostojanstveno i pohvalno vodi računa o budućnosti države,nacionalnih interesa i njenih građana.

danijela1313

13.08.2019. 19:38

To bismo svi zeleli da vidimo! Da se stane na kraj nagadjanjima... Mada ne verujem da ce izaci na izbore...

Miki

13.08.2019. 20:40

Glas naroda Srbije je sve vise uz prosperitetnu i casnu politiku koju sprovodi vladajuca stranka na celu sa predsednikom Srbije. Tako da je opozicija unapred osudjena na porpast.

Mare

13.08.2019. 20:46

Izbori ce samo potvrditi da je narod uz predsednika, opozicija bolje da ne izlazi na izbore.

Hedona

13.08.2019. 20:57

Priština treba da ukine takse, pa tek onda da razgovara. Stvarno se nenormalno ponašaju. Aleksandar Vučić je jedini koji poštuje našu držau i koji brani interese zato ga država mora da sačuvati jer jedino om može da učini Srbiji da se izbore za svoje nacionalne interese i da se suprostavi drugim silama.

Momo

13.08.2019. 22:15

Dijaloga nema sve dok se takse ne ukinu a Srbija ce uvek pomagati srpski narod koji je ostao da zivi na KIM.