КЉУЧ за даљи пут Србије ка ЕУ су решавање косовског питања и побољшање владавине права, произилази из годишњег извештаја о проширењу који је јуче представљен у Бриселу. Комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан истакао је да је Србија забележила напредак у европским интеграцијама, али и нагласио да се очекује даље ангажовање у најважнијим областима. То се пре свега односи на реформе у владавини права, како је то истакнуто у приступним поглављима 23 и 24.

Што се тиче нормализације односа са Приштином, истиче се да је Србија остала посвећена дијалогу и показала суздржаност у свом одговору на увођење царинских тарифа. Ипак, наглашава се да треба да се уложе значајни напори, посебно у међународним односима, да се успостави повољно окружење за закључивање правно обавезујућег споразума са Косовом.

- Такав споразум је хитан и пресудан да би Србија и Косово могли да напредују на свом европском путу - стоји између осталог у сажетку закључака.

Премијерка Ана Брнабић, након што јој је Сем Фабрици, шеф делегације ЕУ у Србији уручио извештај, позвала је ЕУ да и сама поштује владавину права, на којој толико инсистира, јер "Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) с Приштином предвиђа механизме у случају да га неко крши, као што то привремене приштинске власти чине с таксама на робу из централне Србије и БиХ".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мекалистер: Сведок сам напретка Србије

- Нека гарантују имплементацију Бриселског споразума, формирање ЗСО, зато што је и њихов потпис на том споразуму, и нека поштују ССП, који су потписали са Приштином - истакла је премијерка и додала да је забринута због ситуације на КиМ, сталних и све чешћих инцидената, као и због недостатка конкретне реакције ЕУ на све оно што се дешава.

У извештају ЕК, када је реч о политичким критеријумима, наглашено је и да је Србија умерено припремљена у области реформе јавне управе. Бележи се и ограничени напредак у борби против корупције и организованог криминала, али се траже додатни напори. Иако Србија има одређени ниво припреме, није постигнут напредак у погледу слободе изражавања, наводи се у извештају.

Позитивно је оцењено управљање миграционим токовима, а треба да се поштује обавеза реадмисија држављана трећих земаља, као и да постоји суздржавање од даљег одступања од визне политике ЕУ.

ПОВЛАЧЕЊЕ ТАКСА ЕВРОПСКА комисија позвала је јуче Приштину да повуче таксе на робу из Србије и БиХ. У извештају ЕК о напретку Косова наводи се и да су потребни додатни суштински напори за стварање повољног окружења за закључивање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа са Србијом.

На унутрашњем плану, истиче се да постоји хитна потреба да се створи више простора за истинску међустраначку дебату, као и да је дошло до погоршања законодавне расправе и у надзору парламента над извршном влашћу. Наводи се и одржавање седмичних протеста против владе, који су почели у Београду у децембру прошле године, са захтевима за слободу медија и слободне изборе. Истиче се и да је неколико опозиционих странака објавило бојкот парламентарних избора.

Комисија је, истовремено, истакла да српска економија и улога Београда у региону настављају да дају позитивне резултате.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фабрици: Најбољи сценарио за Србија да Европа остане отворена


ПОЗИВ ДА УВЕДЕМО САНКЦИЈЕ РУСИЈИ

СРБИЈА је 53 одсто усклађена са спољном политиком ЕУ и у периоду обухваћеном новим Извештајем о напретку, од марта 2018. до фебруара 2019. Београд је подржао 46 од 87 европских декларација у тој области. Оцењено је да је у поглављу 31, које се односи на спољну и безбедносну политику, Србија умерено припремљена за чланство, уз напомену да се наша земља и даље не усклађује са рестриктивним мерама које се односе на Русију и Венецуелу. У наредној години, навела је ЕК, Србија треба посебно да се усмери на праћење "казнене политике" Брисела према трећим земљама.