Траже хитан споразум са Приштином

Г. ЧВОРОВИЋ

четвртак, 30. 05. 2019. у 06:14

Траже хитан споразум са Приштином

Фабрици премијерки уручио извештај у Влади Србије

Европска комисија представила годишњи извештај о напретку србије ка ЕУ. Брнабићева: Европска унија и сама да поштује владавину права

КЉУЧ за даљи пут Србије ка ЕУ су решавање косовског питања и побољшање владавине права, произилази из годишњег извештаја о проширењу који је јуче представљен у Бриселу. Комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан истакао је да је Србија забележила напредак у европским интеграцијама, али и нагласио да се очекује даље ангажовање у најважнијим областима. То се пре свега односи на реформе у владавини права, како је то истакнуто у приступним поглављима 23 и 24.

Што се тиче нормализације односа са Приштином, истиче се да је Србија остала посвећена дијалогу и показала суздржаност у свом одговору на увођење царинских тарифа. Ипак, наглашава се да треба да се уложе значајни напори, посебно у међународним односима, да се успостави повољно окружење за закључивање правно обавезујућег споразума са Косовом.

- Такав споразум је хитан и пресудан да би Србија и Косово могли да напредују на свом европском путу - стоји између осталог у сажетку закључака.

Премијерка Ана Брнабић, након што јој је Сем Фабрици, шеф делегације ЕУ у Србији уручио извештај, позвала је ЕУ да и сама поштује владавину права, на којој толико инсистира, јер "Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) с Приштином предвиђа механизме у случају да га неко крши, као што то привремене приштинске власти чине с таксама на робу из централне Србије и БиХ".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мекалистер: Сведок сам напретка Србије

- Нека гарантују имплементацију Бриселског споразума, формирање ЗСО, зато што је и њихов потпис на том споразуму, и нека поштују ССП, који су потписали са Приштином - истакла је премијерка и додала да је забринута због ситуације на КиМ, сталних и све чешћих инцидената, као и због недостатка конкретне реакције ЕУ на све оно што се дешава.

У извештају ЕК, када је реч о политичким критеријумима, наглашено је и да је Србија умерено припремљена у области реформе јавне управе. Бележи се и ограничени напредак у борби против корупције и организованог криминала, али се траже додатни напори. Иако Србија има одређени ниво припреме, није постигнут напредак у погледу слободе изражавања, наводи се у извештају.

Позитивно је оцењено управљање миграционим токовима, а треба да се поштује обавеза реадмисија држављана трећих земаља, као и да постоји суздржавање од даљег одступања од визне политике ЕУ.

ПОВЛАЧЕЊЕ ТАКСА ЕВРОПСКА комисија позвала је јуче Приштину да повуче таксе на робу из Србије и БиХ. У извештају ЕК о напретку Косова наводи се и да су потребни додатни суштински напори за стварање повољног окружења за закључивање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа са Србијом.

На унутрашњем плану, истиче се да постоји хитна потреба да се створи више простора за истинску међустраначку дебату, као и да је дошло до погоршања законодавне расправе и у надзору парламента над извршном влашћу. Наводи се и одржавање седмичних протеста против владе, који су почели у Београду у децембру прошле године, са захтевима за слободу медија и слободне изборе. Истиче се и да је неколико опозиционих странака објавило бојкот парламентарних избора.

Комисија је, истовремено, истакла да српска економија и улога Београда у региону настављају да дају позитивне резултате.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фабрици: Најбољи сценарио за Србија да Европа остане отворена

ПОЗИВ ДА УВЕДЕМО САНКЦИЈЕ РУСИЈИ

СРБИЈА је 53 одсто усклађена са спољном политиком ЕУ и у периоду обухваћеном новим Извештајем о напретку, од марта 2018. до фебруара 2019. Београд је подржао 46 од 87 европских декларација у тој области. Оцењено је да је у поглављу 31, које се односи на спољну и безбедносну политику, Србија умерено припремљена за чланство, уз напомену да се наша земља и даље не усклађује са рестриктивним мерама које се односе на Русију и Венецуелу. У наредној години, навела је ЕК, Србија треба посебно да се усмери на праћење "казнене политике" Брисела према трећим земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

realist.

30.05.2019. 06:21

Ako vec drugacije ne moze, a ni vojno onda dajte ako nije vec dato Kosovo, i prekinite svake donose. I resili ste problem.

Tof

30.05.2019. 06:32

Kakav sporazum o cemu vi to pisete!!???.Ubise nam dole narod a ovde se pise o sporazumu???.Zar presednik nije onecao da ce nas narod biti dole zasticen???.E moji Srbi,zar se avion salje na Pazar,zna se gde treba da ih posaljemo!.Toliko.

Borsa

30.05.2019. 06:46

@ - Pa jel vidite šta oni traže od nas,da nas jašu albanci i mi da ćutimo ,i još da napadnemo Rusiju sankcijama-pa ko će to da prihvati,ko još oće u EU-nema ništa od tog posla-treba drž.vrh odma da zapiša Eu...

Syam

30.05.2019. 06:47

Dobro takse, takse. A sta je sa njihovom vojskom? To je mnogo bitnije nego rakse. Svako ko poznaje kako stvari funkciionisu moze to potvrditi . Treba to drive tresti. Nikako zanemarivati. Da li su takse tu da se NE bi zapravo govorilo o pravom problemu koji se zove nelegalna vojska na Kosovu? NE treba biti lud! Pitanja se trebaju postavljati.

Limunko

30.05.2019. 06:48

Eno im Siptari nek se njima zakite, posle svega vredi li ici tamo gde nas ne zele. I bombe, i otimanje teritorije i terorisanje nasih ljudi, sve je to pod firmom zastite ljudskih prava EU.

PG-CG

30.05.2019. 07:04

TRAŽE HITAN SPORAZUM SA PRIŠTINOM! Ma, da, sve je više nego jasno... Prije par dana sjednica Skupštine Srbije o Kosovu, prekjuče inscenirani upad Rosu na kosmetske Srbe, i na koncu ono glavno - Pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine, što je u stvari implicitno priznanje lažne države Kosovo... Na pomolu je (vele)izdaja...

Goran Vukovic

30.05.2019. 07:07

Jasno je....Srbija mora da se ponizi i kapitulira da bi bila primljena u tzv Evropu.

Branko

30.05.2019. 08:21

Moze sporazum da je Kosovo srpska pokrajina sa posebnim pravima. I nista vise od toga.

Kiril

30.05.2019. 08:45

...Srbija i Kosovo nastave svoj put ka EU... znaci traze priznavanje / odricanje / izdaju dajte vise referendum da li narod zeli u EU vec 20 godina nam se prica da hocemo a niko da nas otvoreno pita vade se na programe stranaka za koje se glasa dajte referendum EU - hocete ili necete prosto

Andreja Analiticar

30.05.2019. 09:08

EU je prodala jednu cetvrtinu Srbije Albancima, ali nikako ne moze da se oslobodi Srba. Stalno trazi od Srbije da prizna prodaju, ali Srbija to ne priznaje. Srbija im kaze da njihova prodaja ne vazi i da Albanci moraju da idu kuci a NATO Alijansa da oslobodi Srbiju. To je zahtev na koji Srbija ceka dvadeset godina.

Miso.Pec

30.05.2019. 09:13

Bezobrazluka od strane EU je svima preko glave,oni pozivaju Srbiju da poštuje vladavinu prava,pa kako oni sami poštuju pravo i pravdu,sram da bude bezočnike jedne.

Не потписујте ништа!

30.05.2019. 09:44

Србија ће у ЕУ ући тек 2055 године. Дакле, 2054, тамо негде 20. децембра потпишите шта хоћете. До тада - ништа! Нема више штап и шаргарепа.

Svetislav

30.05.2019. 12:14

Sve se slazemo sa Vam ,ali primenu svega toga cemo ostaviti za vreme ,koje nastupi 1 minut ,posle potpisivanja obostrano vazeceg ugovora. Vise ni jedan papir ne treba potpisati unapred,Vec samo reciprocno,u zajednickom interesu.

Desimir

03.06.2019. 18:22

Zasto EU sankcije Rusiji zato sto zele.ameri.i englezi a evropa trpi ogromnu stetu nerazumem