МИЛОРАД ДОДИК: Српска је самостална, али још нема папир

С. Ј. МАТИЋ

15. 04. 2019. у 08:00

МИЛОРАД ДОДИК: Српска је самостална, али још нема папир

Фото П. Милошевић

Председавајући Председништва БиХ: БиХ би се као држава распала за два дана да није уплива странаца. Нека замера ко шта хоће. Ја подржавам ово што Вучић ради

АКО хоћемо стабилан Балкан, онда се он мора редефинисати на начин да буду обједињени простори где су већински доминантни народи. Међутим, ми смо овде експеримент који није дозволио да се народи разграниче на историјски начин, да изграде своје државе и онда покушају да сарађују и граде пријатељство, него смо остали у тињајућем сукобу око многих питања. Све док имате проблем граница и отетости територије, не можете да обезбедите трајан мир.

Овако у интервјуу за "Новости" Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ, коментарише идеју о разграничењу са Албанцима и напомиње да Српска отворено прати политику Београда и прихватиће све што Србија изабере као дефинитивно решење.

* Остајете ли при свом ставу - ако Косово добије столицу у УН, РС ће прогласити независност?

- Наравно. То није спорно. Ми смо већ одвојени, само то није проглашено. БиХ је потпуно подељено друштво. Држава не функционише, већ постоји нека њена имагинација. Дејтонски споразум је "склепао" ту земљу која нема ништа заједничко, а ми сад треба да покушамо да направимо неку заједничку политику. То не иде.

* Недавно сте у Нишу казали да су пред Србијом и Српском деценије уједињења. Хоћете ли то можда убрзати?

- Хоћу ако будем могао, али нисам авантуриста и нећу народ увести у страдање или избеглиштво. Сматрам да ће се у геополитичком и регионалном кретању створити један моменат када ће уједињење бити могуће. Немам дилеме да ће се то десити, само се бојим да ја, или неко други, тај моменат не пропустимо.

* Поново сте активирали мапу српске државе на Балкану, овај пут и са деловима Црне Горе?

- То је хипотетичка прича, а ја имам право да промишљам. Најстабилније би било када би се Срби објединили у једној перспективној држави Србији. Нисмо никада никога у историји напали, па нећемо ни сад. Тај простор припада нама. Како ће неко из Сарајева моћи да каже да је Бањалука његова? Није његова, већ наша, српска. Она осећа да припада Србији. Сви то мисле и 99 одсто Срба сматра да је то Србија, а други могу да се боре против тога колико хоће, џаба им.

Фото П. Милошевић


* Мислите ли да би протести у Београду могли да доживе "мајданизацију" и да ли је то интерес западних сила?

- Примарни интерес Запада је да има нестабилне државе, да би могли да интервенишу. Нико не жели јаке лидере у региону. Чим то неко постане, дестабилизују га, јер им смета. Србија сад решава проблем Косова и треба јој јака преговарачка позиција, али ако имате нестабилност унутра, одмах нисте довољно снажни. Ови који ходају улицама нису ни свесни употребе и злоупотребе у том погледу.

* Неки су вам замерили што сте осудили протесте и тако се сврстали на Вучићеву страну?

- Нека замера ко шта хоће. Ја подржавам ово што Вучић ради. Да није демократска, власт би извела полицију и војску и разбила протесте. Види се да је за време Вучића економија Србије порасла, у условима када економије у окружењу стагнирају или падају. Причам са њим и не мисли он да овде тече мед и млеко. Зна да има проблема колико хоћете, али примећујем његову посвећеност да реагује на сваки.

* Колико ће трајати парализа власти у БиХ, хоће ли бити изабран Савет министара?

- Она је увек у парализи. И пре четири године је изабран Савет министара, па је после годину дана ушао у блокаду, ништа није могао ни да предложи, ни да одлучи. БиХ је немогућа конструкција и парализа је њен концепт.

* Утиче ли то на Републику Српску, хоћете ли због тога предузимати неке кораке?

- Наравно да утиче, ми смо "убачени" у тог монструма. Али, РС је стабилизовала своју економију и свој буџет, захваљујући помоћи Вучића. Стабилне су и политичке институције. Српска је у немогућим условима показала способност да егзистира. Да нема странаца, БиХ не би трајала ни два дана. Пустите нас и ми ћемо бити држава.

* Ако се настави блокада, хоће ли се Срби повући из Парламента БиХ, а ви из Председништва?

- Направићемо тактички најбоље што је могуће. Нешто ми се свиђа да их мало иритирам тамо.

Фото П. Милошевић


КУСТУРИЦА ЗОВЕ СВАКОГ ЈУТРА

* ДА ли вам је Емир Кустурица поклонио онај кишобран у бојама српске заставе да га носите у Председништво БиХ?

- Донео је нешто и неке књиге.

* Па јесте ли га носили?

- Није било кише.

* А како се снашао као ваш саветник?

- Кад се пробуди ујутру одмах зове телефоном и говори о томе шта можемо очекивати за 10, 15 година. Упоран је, у неким стварима не одустаје. Он је мој пријатељ, политички истомишљеник, човек са несумњивим ауторитетом, који може свима нама да помогне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

жељко

15.04.2019. 08:45

Теби је свака власт у Србији добра а кунеш се у народ!?

kekec

15.04.2019. 10:06

hm, cela prica zvuci prejednostavno, a da bi bila izvediva! nisam siguran da je sve bas tako jednostavno, u stilu " jos samo papir"!? treba imati na umu da ima svakakvih papira i da papir sve trpi!

Драган Р

15.04.2019. 10:23

Није увек најисправније, али је у сваком случају разумљиво да званична РС подржава званичну Србију. Уосталом, Додик је својевремено подржавао и Тадића. Проблем је што Додик лаже и себе и свој народ говорећи о очекивањима везаним за решење проблема Космета. Само слепац не види да споразум са Шиптарима неће бити ни од какве помоћи РС. Напротив, бројне су најаве да ће он широм отворити пут за растурање и укидање РС, или како какжу наши западни "пријатељи" изградњу функционалне БиХ.

Ivan NBg

15.04.2019. 11:50

Ovaj stalno vrti jednu te istu priču, a narod sve siromašniji, sve više ljudi odlazi iz Republike Srpske. S vremena na vreme Vlada Republike Srbije uplaćuje odredjena sredstva na račun RS da bi Dodik mogao da reši neki gorući problem, umesto da se bavi ekonomijom, privredom, investicijama, novim radnim mestima on se bavi samostalnošću RS, zaludjuje narod a on sve bogatiji...

Nisam blefer

15.04.2019. 12:17

Dodik blefira. Srpska mnogo zaostaje za federacijom, veoma mnogo, da ne govorim za dijelovima gdje su Hrvati vecina u BiH. Od raspada BiH nema nista, to ne bi dozvolila ni EU ni USA, a posebno Hrvatska. Dok vam ova ekipa politikanata oko Dodika, Kusturice, Beckovica i sijaseta drugih likova iz iste kace koji su vas upropastili i za narednih 100' godina vedri i oblaci, vam nema spasa. ....

Vlasta Vladin

15.04.2019. 20:47

Него шта Србия и Република србска како то лепо звучи !