Дојче веле: ЕУ немоћна ако се Београд и Приштина договоре

Танјуг

29. 08. 2018. у 14:25

Прича о етничком разграничењу Србије и тзв. Косова се у штампи на немачком , како преноси Дојче веле, се тумачи двојако - као шанса да решење коначно дође из самог региона и као опасност која може читав Балкан увести у хаос

Дојче веле: ЕУ немоћна ако се Београд и Приштина договоре

Александар Вучић и Хашим Тачи
Фото: Танјуг

Прича о етничком разграничењу Србије и тзв. Косова се у штампи на немачком , како преноси Дојче веле, се тумачи двојако - као шанса да решење коначно дође из самог региона и као опасност која може читав Балкан увести у хаос.

Андреас Ернст, познавалац Балкана, за швајцарски „Ноје цирхер цајтунг“ тако пише, У Београду и Приштини се већ дуго размишљало о промени граница јер се конфликт разумевао као "борба за територију и сопствену нацију", пише Дојче веле.

"На Западу су, међутим, промене граница по етничким критеријумима сматране рецептом за нове конфликте - на послетку су и ратови током распада Југославије ишли том логиком, пише Ернст и закључује да и косовска независност "прецизно говорећи, такође представља промену граница на етничкој бази", али је, како каже, "обрисана из рачунице тако што је проглашена случајем 'sui generis' ".

Нови преговарачки простор се, додаје Ернест, отворио из Беле куће где Трампова администрација не поштује старе табуе, а наводи и да је комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан контрирао канцеларки Ангели Меркел и њеном тврдом ставу о непромењивости граница тако што је рекао да се овде ради о билатералном конфликту, а не преседану за све спорове.


Наводећи да међу познаваоцима региона постоји задршка због могућег домино-ефекта у БиХ и Македонији, Ернст закључује да се из српског дела БиХ чују такви тонови, али да су се они, без последица, чули још при проглашењу независности Косова, и скреће пажну и на мишљења познаваоца региона који сада виде прилику да две стране одлуче саме, а не да то уместо њих чине европске дипломате, уз само два услова: апсолутно одрицање од насиља и обавеза да се свако решење потврди на референдумима у погођеним општинама и двојим државама. "

Један од тих познавалаца региона који има задршку Карл Билт, бивши шведски шеф дипломатије, специјални изасланик ЕУ за Југославију и високи представник у БиХ, у интервјуу „Франкфуртер алгемајне цајтунгу“ каже да је "повратк идеје да је једноставно и чак подстицајно за стабилност да се на Балкану стварају моноетничке држав, илузија,и да је то показала "прошлост региона".

Он наводи, како преноси Дојче веле, да Вучић у Србији има јаку позицију и много утицаја на то како медији извештавају, али да је политички систем Косова врло фрагментисан и да није вероватно да решење које подразумева одрицање од севера Косова уопште прође приштински парламент.

"Али то не умањује моје бриге. Јер чињеница да Вашингтон и делимично ЕУ одобравају такво решење или му се не супротстављају јесте охрабрење за све политичаре у региону који сањају о стварању моноетничких држава", рекао је Бил и додао да има утисак да Сједињене Државе нису више "спремне да преузму одговорност за своју политику.

"То ће препустити Европи. Али Европа је у овој ствари у најбољем случају инертна. Питам се: ако неко доводи ствари пред свршен чин и то Американци прихвате - да ли су Европљани довољно јаки да то спрече?"

Билт каже и да је нереално мислити да се последице размене територија могу изоловати, те да Ханово објашњење да мора бити институционалних гаранција да такво једно решење неће бити узор за друге конфликте, неће спречити да таква политика у другим деловима Балкана послужи као инспирација.

"Ако Прешево може постати део Косова - зашто онда не може македонско Тетово? Ако Митровица може бити део Србије - зашто не и Бањалука у Босни?", пита се Билт.

“Франкфуртер рундшау“, такође франкфуртски лист, пише да према дипломатским изворима Вучић и Тачи већ имају договор о размени територија по етничком критеријуму, те да и у Европској унији имају подршку за то.

Тако наводно Француска нема ништа против таквог решења, а и Сједињене Државе су под Трампом прешле на ту линију, а једина земља која се јасно успротивила томе је Немачка.

"Савезна канцеларка Ангела Меркел је разумела да је ово игра ватром која може имати несагледиве последице за БиХ и Македонију и да одведе цео регион у хаос", пише новинарка Аделхајд Велфл, и додаје да су још Велика Британија и Шведска против промене граница.

За другде у Европи оцењује да су очито месечари који су заборавили историју.

"Јер ако на Балкану победи етнички принцип, у опасности је мировна политика Запада у последњих тридесет година,пише Велфл и наводи да етничко разграничење у ниском старту чека Милорад Додик, председник Републике Српске, који се залаже за прикључење тог ентитета Србији у којој би био и север Косова.

"Тиме он следи исти циљ који је деведесетих водио до више ратова, десетина хиљада мртвих и геноцида у Сребреници", тврди Велфл и додаје да Додик у праву када каже да у се међународне околности се мењају.


"Русија све јаче дела на Балкану и у оквиру ЕУ, рецимо у Аустрији, а на САД под председником Доналдом Трампом више се не може ослонити."

Лист наводи да 7. септембра Вучић и Тачи поново треба да дођу у Брисел, а да ће 9. септембра Вучић објавити своје планове на северу Косова.

"Дан се очекује са неизвесношћу. Ако се поново (Вучић) изјасни за поделу Косова, онда ће се Немачка свакако изнова успротивити. Тиме Немачка важи за последњег гаранта мировних напора Запада на Балкану. У Берлину се то чини уз подсећање да је Немачка на Балкану превише важна како би једноставно била игнорисана", закључује се у тексту, који преноси „Дојче веле“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (39)

Брат

29.08.2018. 16:36

@Ana - A ko ce da garantuje postovanje postignutog dogovora ako ga ude? Uvek su se takve stvari resavale uz saglasnost velikih

Koriolan

29.08.2018. 16:21

EU kao politicka organizacija moze mnogo da pomogne oko dogovora Beograda i Pristine,ali sam dogovor prevashodno zavisi od Srba i Albanaca.Zajednickim dijalogom moze se naci dobro resenje za obe strane.

Жика Живац

29.08.2018. 16:34

А 1999 су били врло моћни у прекрајању граница. Какви лицемери!

Odgovornost

29.08.2018. 16:39

Na pocetku pregovora Pristina mora da prizna suverenitet Srbije.Posle toga ce mnogo lakse doci do kompromisa.

Pera

29.08.2018. 16:42

Nema promena granica po etničkom principu, već samo granica Srbije. Jedini narod koji nije dobio pravo na samoopredeljenje je srpski narod. Jedino srbi su morali da menjaju državljanstvo bez da ih iko pita da li to žele. Kuvali ste, sad kušajte.

prellee

29.08.2018. 16:52

Nekoga će neko iz SVIJETA NAGOVORITI i ništa se neće postići. Bilo je mnogo istorijskih momenata u neposrednoj prošlosti, pa do tog nije došlo. Ne mogu jedni živjeti sa drugima, Zapad nas je podjelio. Razgranićenje je dobro i za jedne i za druge. Manjina u okviru bilo koje zajednice, isto tako nije dobro. Ovi ratovi na Balkanu su bili ratovi samo za VEĆINU na određenoj teritoriji. Gdje je bila manjina, ona je poslije rata stradala. RATOVI DA SE BUDE VEĆINA!!!

Darko

29.08.2018. 17:11

Kosovo je Srpsko-bilo i ostalo!Kakva prilika,kakvi kompromisi?! Pa narode ,oni su došli kao divljaci i uz pomoć belosvetskih silnika nam oteli deo (srce) teritorije.

Sinisa Radulovic

29.08.2018. 17:12

Ne odg Nemackoj da se izdelimo,srbi srbima albanci albancima,bosnjaci bosnjacima,jer im treba jeftina radna snaga.

realist

29.08.2018. 17:23

Ne dajte da vas EU pomuti radite najbolje kako se vi dogovorite oni su jednom razbili Yugoslaviju pobili se budalea nista a sada oce jos da stvaraju ratove da bi oni mogli da uguraju Afro Aziske bagre na Balkanu,zato nedajte da ve upropaste jos vise nego gledajter dogovorite se ljudski i pocnite da suradjujete jer ostacete bez Naroda koji bezi od siromastije,i jednog dana ostacete bez nista.

Govedarica

29.08.2018. 17:31

Srbija je uvek bila i ostala za dogovor.Priština treba da pristane na kompromis i da prestane sa zveckanjem oružja i provokacijama.

milan lala

29.08.2018. 18:13

Kako su mogle DDR i SR-Nemacka da se ujedine a ne mogu Republika Srpska i Srbija . Ujedinjenje bisih fasista bilo OK, a ujedinjenje Srba toboz ugozava stabilnost . Sikter more svaburine.

Predrag

29.08.2018. 18:14

Naravno da Banjaluka jeste deo Srbije i da ce uskoro i zvanicno to i postati.To je iskljucivo stvar srpskog naroda a ne belosvetskih bitangi poput Karla Bilta.Jel treba on da se pita da li Banjaluka treba da postane deo Srbije.Ja recimo zelim njegovoj Svedskoj da sto pre se raspadne u najkrvavijem gradjanskom ratu u istoriji covecanstva

Или си србин, или си...(цензурисано)

29.08.2018. 18:58

Дај да се ја један једини пут сложим, са доказаним осведоченим непријатељем Србије и сваког живог и мртвог србина , "Ako Preševo može postati deo Kosova - zašto onda ne može makedonsko Tetovo? Ako Mitrovica može biti deo Srbije - zašto ne i Banjaluka u Bosni?". Уз напомену, ако наш Призрен великодушно поклањаш шиптарчинама, поклони им и свој Штокхолм или Гетебург, пре тога.....

jova

29.08.2018. 19:24

Tuđa ruka svraba ne češe, ako se sami ne dogovorimo, EU nam sigurno pomoći neće. Sve ove godine EU pravi razdor i pospešuje mržnju između dava naroda.

Goran

29.08.2018. 19:26

Kako bre u demokratiji i vladavini prava neko pominje etničko razgraničenje pa to se kosi sa svim načelima EU.

БОКИ

29.08.2018. 20:51

Ма, шта бре има та Меркелова да одлучује о Србији. Имамо ми свога председника и Воју Војводу.Он ће ако треба дићи све страже ђенерала Драже и ослободити наше Косово.

Никодин

29.08.2018. 20:55

Лепо је предложио господин Шешељ, замену територије и хумано преселење Срба и Албанаца. Па да са собом понесу и гробове својих најмилијих.

ime ili nadimak

30.08.2018. 09:25

@Никодин - Kakva razmena teritorija? Sever "albanije" je srpska zemlja. arnauti mogu samo da traze zemlju na kavkazu.

Perica Iz Varosi

29.08.2018. 22:07

Хвала лепо свима немојте нам помагати да се договоримо више ћемо имати користи,а вероватно и пре договорити!!!!!!

gasa

29.08.2018. 22:38

Srbija zeli da se postigne sto pre resenje za Kosovski problem ali siptari to izbegavaju.

Jovana

29.08.2018. 23:53

EU bi trebala da pogura Pristinu na pregovore! Nisam bas sigurna da je u tome nemocna!

Snezana

29.08.2018. 23:56

Ako EU zeli da odlucuje o evropskom putu Srbije, mora da da zeleno svetlo i da ucestvuje sto vise u dijalogu, kako bi sto pre doslo do kompromisa izmedju Beograda i Pristine!

Самбор

30.08.2018. 07:22

Ако се Београд и Приштина договоре то ће бити једино из разлога што је запад притиснуо Приштину да то учини..

Blanusa

30.08.2018. 07:25

Sa Albancima kroz celu istoriju nije bilo dogovora, uvek su bili spremni na oruzje i sta god da bude postignuto sigurno nece biti na njihovu inicijativu.