ДОБИЛИ су отпис дела кредита у "швајцарцима", прешли у евро и коначно скинули велики терет са својих плећа, али сада су дужни адвокатима. Задужени у францима који су у групним тужбама преко удружења "Ефектива", захтевали раскид уговора са банкама, одустали су од судског поступка, али сада морају да плате трошкове адвоката. Док они тврде да им је "Ефектива" обећала да ће трошак поступка бити фиксних 200 евра, у овом удружењу кажу да су чланови били упознати да ће у случају одустајања од тужбе морати да плате више.

Трошкови појединих чланова који су пресавили табак, а после одустали, нарасли су готово до 100.000 динара! "Новостима" се обратио грађанин којег сад дуже за 94.000 динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Швајцарска дала Србији 260.000 евра за Е-управу

- У мојој групи нас има 11 који смо, преко "Ефективе" тужили исту банку за раскид уговора о кредиту у швајцарским францима - наводи дужник који се обратио редакцији "Новости". - У старту смо дали по 24.000 за трошкове адвоката. Наведено је да су трошкови фиксни за целокупно вођење поступка. Сваки члан је плаћао и по 20.000 динара за вештачење и таксе. Било је образложено да би у случају губитка спора сви требало да плате по 20.000 динара. Уплата је обављана преко "Ефективе" која је примала новац, где се потписивало пуномоћје адвокату. Када смо, по лекс специјалису, конвертовали кредите у евро, од тужбе смо одустали, а адвокат нам је испоставио рачун од 1.034.000 динара. Свако треба да плати 70.000 динара на име трошкова плус још 24.000 динара. Они који су у тужбу ушли раније, имају још веће трошкове.

Дејан Гавриловић, председник Удружења банкарских клијената "Ефектива", истиче да трошак адвоката јесте 200 евра, али за вођење спора до краја.

- Крај спора подразумева правноснажну пресуду, која може бити позитивна или негативна - наводи Гавриловић. - У случају позитивне, а било их је две у тренутку када су ове групе кренуле, корисници би добили свој раскид, а адвокат би своју услугу наплатио од банке, у складу са адвокатском тарифом.

Како истиче, интерес корисника кредита у овим тужбама је управо и био да иду до краја, да раскину своје уговоре.

- Нико тада није знао да ће бити лекс специјалиса - додаје Гавриловић. - Када је закон донет, а пре почетка примене рокова за прихватање, корисници кредита по групама су били обавештени да у случају прихватања Закона о конверзији, морају сносити трошак адвоката који је био до тог тренутка, што је прописано законом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хрвати желе да преваре Србина за “Краш”

КОМОРА

ДУЖНИК који је тужио банку наводи да су сви услови за подношење тужбе са сајта "Ефективе" избрисани даном када је усвојен лекс специјалис. То у "Ефективи" категорички негирају, наводећи да су услове уклонили 22. маја 2018. на захтев Адвокатске коморе Београда, пошто су наведени трошкови од 200 евра - ниски.