НБС ЧЕШЉА УГОВОРЕ У ШВАЈЦАРЦИМА: Дужници се посебно жале на једну одредбу

Д. И. К.

04. 07. 2019. у 16:05

НБС ЧЕШЉА УГОВОРЕ У ШВАЈЦАРЦИМА: Дужници се посебно жале на једну одредбу

Depositphotos

Након конверзије кредита из швајцараца у еврe, према посебном закону, НБС ће детаљно проверити примену закона. До сада конвертовано око 79 одсто зајмова. НБС банкама указивала на мањкавости

РОК за пребацивање стамбених кредита из швајцарских франака у евро истиче крајем ове недеље. Народна банка Србије, која контролише овај процес, већ је појединим банкама упућивала дописе којим указује на неке спорне одредбе уговора понуђених корисницима. Након конверзије, НБС ће, како је потврђено "Новостима", детаљно проверити како су банке примениле одредбе Закона о конверзији.

Прочитајте још: ПРОБЛЕМИ КОНВЕРЗИЈЕ СТАМБЕНИХ КРЕДИТА: Државни део остаје у "швајцарцима"

Према наводима дужника, нови уговори потписују се типски, тако што свака банка по истом обрасцу прави понуду сваком свом клијенту. Разликују се само износи, каматне стопе и рокови отплате. Ако у нацрту уговора неке банке постоји одредба да је "индексирање кредита у швајцарском франку било законито у време подизања кредита", та одредба ће постојати у уговору сваког њеног корисника.

Прочитајте још: Лекс специјалис за ''швајцарце''

Задужени су се у протеклом периоду жалили на висину каматне стопе коју им нуде банке, на већ поменуту одредбу, као и на неке друге ставке за које сматрају да нису у складу са Законом о конверзији. НБС најављује накнадну контролу, а свака утврђена неправилност у уговорима мораће да буде отклоњена за све кориснике.

До сада је, према подацима банака, конвертовано око 79 одсто кредита.

- Према информацијама добијеним од банака, у току првих месец дана примене Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима клијентима су послате понуде за закључење уговора о конверзији. У том периоду је већ око 56 одсто кредитних партија конвертовано у евре у складу са Законом - истичу у НБС. - Додатно, према последњим прелиминарним подацима добијеним од банака, око 79 одсто кредитних партија је конвертовано у евре у складу са Законом о конверзији. С обзиром на то да није истекао рок за примену Закона и да су клијенти још увек у могућности да прихвате понуђену конверзију, може се очекивати додатно повећање броја конвертованих кредитних партија у евре.

У НБС истичу да је поступак контроле конверзије строго формалан и да је уређен бројним прописима који захтевају предузимање одређених радњи у одређеним роковима, као и сачињавање одређених аката које иначе банке могу оспоравати пред надлежним судом.

- Народна банка Србије је реаговала дописима и циркуларима како би указала на одређене спорне одредбе уговора, односно начин примене Закона о конверзији, с циљем да се спречи закључење уговора који би били засновани на таквим одредбама или пракси - истичу у централној банци. - Међутим, у контролним поступцима које је могуће спровести након окончања поступака конверзије, Народна банка Србије ће детаљно проверити поступање свих 15 банака у вези са применом Закона о конверзији. Ако утврди било какве неправилности, наложиће њихово отклањање без обзира на закључен уговор о конверзији. Другим речима, ако Народна банка Србије утврди да је банка у уговор унела одредбу која је супротна Закону о конверзији наложиће забрану њене даље примене, односно одредити други начин отклањања неправилности.

ТАЈНИ ПОДАЦИ

НА питање "Новости" да ли су у неким банкама утврђене неправилности у вези са конверзијом, и у којим конкретно, у НБС кажу:

- Акти који настану у контролним поступцима, а који се спроводе по Закону о банкама, одређују се и штите као тајни подаци са одређеним степеном тајности, и као такви у складу са законом не могу бити доступни јавности.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Рашо

04.07.2019. 19:25

Ха, ха, ха, ... Ето ти сад, НБС се као сетила да штити грађане! Нека нам каже "наша" НВС колики и каквих казни је донела за пљачку грађана коју су извеле банке и да ли је ико од опљачканих обештећен?