Чадеж и Хан у Познању потписују пројекат за конкурентнији регион

В. Н.

03. 07. 2019. у 17:49

Чадеж и Хан у Познању потписују пројекат за конкурентнији регион

Марко Чадеж
Фото: Танјуг

Захваљујући овом пројекту, по речима Чадежа, око 200 компанија из региона биће у прилици да се повежу и договоре послове на билатералним пословним састанцима у организацији КИФ-а
Више од 1.200 малих и средњих компанија из свих шест западнобалканских економија у наредне три године моћи ће да рачунају на сасвим конкретну подршку заједничке регионалне коморе како би унапредиле производне и извозне капацитете, повећале продају на светском и тржиштима региона, постале добављачи мултинационалних корпорација, добиле средства из европских фондова и привукле стране инвестиције.

Потписивање уговора између Коморског инвестиционог форума и Европске комисије планирано је у септембру, почетак реализације пројекта у октобру, а прве услуге заједничке регионалне коморе привредницима ће бити доступне већ до краја године.

“Европска унија ће кроз овај пројекат помоћи јачање капацитета Коморског инвестиционог форума и комора чланица појединачно за подршку привреди, али ће главни корисници ових средстава, односно услуга креираних током пројекта, бити заправо привредници“, каже Марко Чадеж.

Захваљујући овом пројекту, по речима Чадежа, око 200 компанија из региона биће у прилици да се повежу и договоре послове на билатералним пословним састанцима у организацији КИФ-а, њих 60 добиће подршку да уђу у међународне добављачке ланце, а исто толико ће заједнички наступити на три велика међународна сајма. Планиране су и три велике инвестиционе конференције ради промоције региона и успешних пословних прича пред страним инвеститорима. Око 60 компанија може да рачуна на техничку помоћ у припреми пројеката и аплицирању за средства из фондова и програма ЕУ, као што су Horizon 2020, COSME или Креативна Европа.

Привредницима ћемо, додаје Чадеж, на располагање ставити и онлајн базе података са квалитетним информацијама о појединачним страним тржиштима, као и специјално, према њиховим потребама, креиране инфодане, семинаре и радионице на којима ће се едуковати о користима које доноси регионални економски простор и добити савете и информације како да што боље међусобно сарађују и успешније интернационализују своје пословање.

Прочитајте још - Чадеж: Вреди улагати у Западни Балкан


Посебна пажња биће посвећена унапређењу комуникације јавног и приватног сектора унутар региона и са Европском унијом, ради унапређења заједничког економског простора. Планирана су три јавно – приватна дијалога бизниса и доносиоца одлука битних за пословање, уз учешће око 300 представника пословне заједнице региона. Биће урађено чак девет студија и пословних истраживања која ће идентификовати препреке за сарадњу у региону са препорукама надлежним институцијама за њихово отклањање.

Конкректна подршка, оцењује Чадеж, донеће и конкретне користи, и за компаније појединачно и за западнобалканску економију у целини.

“Циљ нам је да током реализације пројекта, предузећа из региона међусобно и са компанијама из света, потпишу више од стотину уговора, вредних око 50 милиона евра. Истовремено, анализе су указале да ће ова пројекат допринети да до 2022. године бруто домаћи производ региона по становнику скочи са трећине просека ЕУ на 40 одсто, да извоз и увоз робе и услуга порасту на 57, односно 70 одсто регионалног бруто домаћег производа и да медјусобна робна размена унутар региона порасте са непуних 4,5 милијарди на 6,6 милијарди евра”, каже Чадеж.

Коморе региона ће и на овом Самиту о Западном Балкану представити своје привреде заједно на штанду Коморског инвестиционог форума.

Након потписивања писма о намерама за реализацију пројекта за конкурентнији регион и обраћања Јоханеса Хана и Марка Чадежа, биће одржан панел “Регионалне економске интеграције – шта привредници очекују” на којем ће представници Коморског инвестиционог форума и ЦЕФТА секретаријата говорити о досадашњем напретку, препорукама привреде и заједничким активностима за отклањање препрека пословању у региону и ефикасније спровођење плана успостављања заједничког регионалног простора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације