Čadež: Vredi ulagati u Zapadni Balkan

Beta

utorak, 18. 06. 2019. u 19:41

Чадеж: Вреди улагати у Западни Балкан

Foto Tanjug / Marko Čadež

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je danas u Londonu potencijalnim investitorima iz sveta da vredi da ulažu na Zapadnom Balkanu, saopštila je PKS
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je danas u Londonu potencijalnim investitorima iz sveta da vredi da ulažu na Zapadnom Balkanu, saopštila je PKS.

"Ko na Zapadnom Balkanu investira u narednih pet do sedam godina, svaki uloženi evro isplatiće mu se mnogo više nego u bilo kom drugom regionu evropskog kontinenta", rekao je Čadež vodećim menadžerima više od 70 multinacionalnih korporacija, okupljenih na poslovnom forumu u organizaciji Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke i "Fajnenšel tajmsa".

Među učesnicima tog skupa bile su globalne kompanije, kao Siemens ili Rio Tinto, investicione banake i fondovi poput Morgan Stanley, Nomura, MUFG Bank, State Bank of India, Commerzbank, BNP Paribas, BC Partners i MidEuropa Partners, predstavnici Londonske berze, konsultantskih kuća, marketinških i agencija koje se bave istraživanjem tržišta.

Čadež je istakao da je to bila prilika i za konkretne razgovore sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganja i investicione prilike na Zapadnom Balkanu, ali i za prezentaciju uspešnih kompanija iz regiona.

Poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana u Londonu su predstavile kompanije iz svih ekonomija regiona, među kojima veliki regionalni igrači: Moji Brendovi, ASA Prevent, Balfin i Agna grupa, Devolli Corporation, Lustica Development, Portonovi, IGM Trade, Confida, Mabetex, Kivo, navodi se u saopštenju PKS.

Mogućnosti za investiranje po rečima Čadeža su ogromne, a kao primer je naveo digitalnu ekonomiju, koja, kako je istakao, raste dvocifrenom brzinom, ne 10 već 20 i više odsto.

Pročitajte još - Za lakšu trgovinu i više investicija u regionu


On je ukazao da o tome da je srpska privreda vredna ulaganja govori i primer Koka-Kole, koja je kupila kompaniju vrednu 200 miliona evra.

Na forumu je bilo reči i o pristupnim pregovorima sa EU, a Čadež je istakao da je Zapadni Balkan već deo evropske ekonomije.

"Vezani smo trgovinom i proizvodnjom sa evropskim igračima i tako smo već deo Evrope", naglasio je Čadež, koji je i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

Učesnicima foruma "Investicione mogućnosti u brzorastućem regionu" obratili su se i premijeri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, Ana Brnabić, Edi Rama i Zoran Zaev, ministri zapadnobalkanskih vlada, predstavnici finansijskih institucija - Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i Evropske investicione banke i međunarodnih kompanija.


Premijeri regiona saglasni su da je u povezivanju ključ bržeg ekonomskog razvoja i uspeha Zapadnog Balkana.

"Doprineli smo da region postane stabilniji, da se sve više povezuje. Ako tako nastavimo, pred nama je svetla budućnost", naglasila je Ana Brnabić.

Premijerka je ukazala da Srbija iz godine u godinu napreduje, da je već više godina najuspešnija po privlačenju stranih direktnih investicija zahvaljujući reformama koje je sprovela. U prvih pet meseci zabeleženo je već 1,2 milijardi evra investicija u Srbiju, što je za 17 odsto više nego u istom periodu rekordne prošle godine, istakla je Brnabić. Najavila je nastavak reformi i privlačenje ulaganja u oblasti kao što je kreativna industrija.

Albanski premijer Edi Rama ocenio je da Zapadni Balkan prolazi kroz veoma interesantno vreme, da su rezultati reformi vidljivi, ali da je za veći rast neophodna intenzivnija regionalna saradnja i interakcija.

I premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je istakao da su zemlje regiona odlučne da se povezuju. Zajedničko tržište, po rečima Zaeva, zanimljivo je za investitore jer predstavlja tržište od 20 miliona stanovnika.

Generalni direktor Simens mobilitija Arnulf Volfram istakao je da se isplate ulaganja u Zapadni Balkan, posebno u Srbiju, da su iskustva ove kompanije pozitivna i da može investitorima samo da preporuči ulaganje u region, navela je u saopštenju PKS.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti takođe je ocenio da je region Zapadnog Balkana veoma zanimljiv za investitore i najavio da će ta institucija nastaviti da sarađuje sa vladama i ulagačima iz regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije