ОДЛУКУ да пољопривредни произвођачи неће морати да пререгиструју тракторе и радне машине које већ имају трајне регистрације и старе таблице, Министарство унутрашњих послова је донело одмах после писања "Новости" о том проблему. Ресорно министарство је најавило да ће предложити измене Закона о безбедности саобраћаја на путевима, којима ће бити омогућено да старе таблице и даље важе уз потврду о техничком прегледу, што је и до сада била законска обавеза.

Стручњаци, међутим, коментаришу да још није јасно шта тачно подразумева потврда о техничкој исправности. Она је и раније била потребна, али није постојала казнена одредба у случају да је неко нема. Водећи се том логиком, многи пољопривредници нису ни одвозили тракторе и радне машине на технички преглед. Знали су да и ако их полиција заустави, не може да их казни ако немају тај папир.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НОВИ НАМЕТ МУЧИ СЕЉАКЕ: Трактори у леру због регистрације

И док су многи пољопривредници, нарочито они у централној Србији, који поседују мале тракторе, старе и по неколико деценија, чекали до последњег момента да им држава прогледа кроз прсте и нешто учини, има и оних који су своје машине пререгистровали. Обавеза да се трактори и пољопривредне машине пререгиструју донета је Законом о безбедности саобраћаја на путевима, који је усвојен још 2009, а примена је требало да почне да важи од 3. априла.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић недавно је изјавио да пререгистрацијом не желе да пољопривредне произвођаче излажу додатним трошковима, али да је потврда о техничкој исправности обавезна јер је циљ да та возила буду сигурна и исправна.

Према неким проценама, техничке прегледе не би могло да прође више од 60 одсто трактора и пољопривредних машина, па би због тога могли и да остану нерегистровани. Неисправни трактори су један од најчешћих узрока саобраћајних несрећа, нарочито у периоду пољопривредних радова. Према званичним подацима, трактористи су изазвали 70 одсто саобраћајних удеса. Још није познато да ли ће измене закона утицати на критеријум за технички преглед, јер је пољопривредницима највећа мука то што им старе машине не би прошле озбиљније контроле.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Чак 60 одсто трактора иде у расход?


ОПАСНИ НА ПУТУ

ДА би прошао технички преглед, трактор мора да се фотографише и преконтролише на посебном полигону, који је прописан правилником. Пољопривредне машине морају да имају и жуто ротационо трепћуће светло, којим се учесници у саобраћају обавештавају да је на путу спорије и веће возило. Ово до сада није била обавеза, а није јасно ни да ли ће новим изменама то и бити. Власници машина су имали рок до 2022. да поставе рам или кабине, али судећи према досадашњим потезима, ни то неће бити "обавеза".