Још нема лека за приштинске таксе

С. БУЛАТОВИЋ

20. 03. 2019. у 21:25

Национално координацино тело годину и по ради на олакшавању трговине са суседима. Отпремање робе на Косово скоро заустављено, али је то политичка одлука

Још нема лека за приштинске таксе

Председница Америчке привредне коморе Јелена Павловић Фото Промо

НАЦИОНАЛНО координационо тело за олакшавање трговине скоро годину и по ради на уклањању баријера и убрзавању протока робе између Србије и суседа. Захваљујући њему је убрзано царињење експресних пошиљки, усаглашено радно време фитосанитарних служби Србије и Северне Македоније, а са Босном и Херцеговином договорено признавање извештаја о испитивању техничке робе. Сенку на резултате баца блокада пласмана робе на Косово, увођењем такса од 100 одсто, на које ово тело не може да утиче.

Са чланицама ЦЕФТА споразума се, између осталог, преговара како би се дошло до ефикаснијег механизма за решавање спорова. Досадашњи није дао очекиване резултате.

- Ове таксе не представљају препреке, оне су заправо забрана трговине, и то је велики проблем - истакла је у среду, на скупу Америчке привредне коморе, Татјана Динкић из Министарства трговине. - У јануару ове године отпремање робе на Косово је било за 90 одсто мање него истог месеца прошле године. Можемо да говоримо о потпуној блокади трговине, која читав регион вуче назад. То није проблем само за Србију. Ако ЦЕФТА споразум не може да обезбеди поштовање примене, то утиче на читав регион и његову инвестициону позицију. Таксе су пре свега политичка одлука и ми као тело не можемо да дамо допринос у борби.

Формирање Националног координационог тела за олакшавање трговине, у коме су представници надлежних министарстава, помогли су Америчка привредна комора и УСАИД. Из угла привреде биће велики изазов побољшати инфраструктуру на граничним прелазима, јер се фирме и даље жале на велика чекања. Тело признаје да "шкрипи" и по питању капацитета администрације - мало је инспектора.

- Укидање нецаринских баријера за Америчку привредну комору представља приоритет у области спољне трговине и важну претпоставку за раст привреде - истакла је Јелена Павловић, председница "Амчема". - Верујемо да је уједначавање спољнотрговинских процедура у региону велика извозна шанса Србије коју треба градити паралелно са поједностављењем увозних процедура.

БЕЗ ПРЕКЛАПАЊА

ЈЕДНОСТАВНИЈИ, али и сигурнији, увоз и извоз требало би да омогуће и недавно усвојене измене Закона о безбедности хране.

- Јасније се дефинише поступак службене контроле инспкеције, да не би долазило до преклапања инспекција - објашњава Жељко Радошевић, државни секретар у Министарству пољопривреде. - Уводи се јединствена такса прегледа, тако да ће то бити мањи трошак привреди. Надлежност контроле хране је потпуно дата Министарству пољопривреде и сада контролишемо читав ланац - од њиве до трпезе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Deda Panta

21.03.2019. 05:47

Ako naša privreda zavisi od izvoza Šiptarima onda treba da se kolektivno ubiju svi političari i ekonomisti.