ДОНЕТА ОДЛУКА: Турски ток ће проћи кроз Србију!

Г. Чворовић

01. 02. 2019. у 20:20

ДОНЕТА ОДЛУКА: Турски ток ће проћи кроз Србију!

Фото Промо

Србија ће моћи да се прикључи на Турски ток, проистиче из мишљења које је вечерас донео надлежни Секретаријат Енергетске заједнице из Беча. Истовремено су постављени услови који ће притом морати да се испоштују

ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


СРБИЈА ће моћи да се прикључи на Турски ток, проистиче из мишљења које је вечерас донео надлежни Секретаријат Енергетске заједнице из Беча. Истовремено су постављени услови који ће притом морати да се испоштују.

У својој процени, Секретаријат, с једне стране, закључује да ће нови нафтовод који улази у земљу са југа побољшати сигурност снабдевања диверсификацијом путева. С друге стране, такође се истиче да ће то учврстити и одржати доминацију Гаспрома и Србијагаса.

Прочитајте још: Данас је Дан "Д" за судбину гасовода кроз СрбијуЗато се од Агенције за Енергетику Србије тражи да приликом овог пројекта створи ликвидно и транспарентно тржиште у Србији и суседним земљама, и могућност трговања за све учеснике на тржишту. У Секретаријату су нагласили да су се у својој процени усредсредили на потребу стварања конурентног тржишта гаса које исправно функционише у Енергетској заједници на основу једнаких правила и услова.

Прочитајте још: "Турски ток" стиже до нас
- Чињеница да је Енергетска заједница у свом Мишљењу "закључила да ће нови гасовод унапредити сигурност снабдевања кроз диверсификацију рута снабдевања", потврда је наше аргументације и очекујем убрзан наставак пројекта кроз обавезујућу расподелу капацитета и доношење инвестиционе одлуке. Ово Мишљење показатељ је да је пројекат добро постављен, у складу са Законом о енергетици Републике Србије као и са европским енергетским директивама, изјавио је Министар рударства и енергетике Александар Антић.

Одређени услови који су достављени кроз Мишљење Енергетске заједнице, а пре свега са становишта јачања конкуренције, упућени су Агенцији за енергетику Републике Србије која ће их, као независно регулаторно тело у складу са Законом, узети у обзир у даљим корацима везаним за реализацију пројекта, саопштили су из Министарства за рударство и енергетику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

fisherman

01.02.2019. 22:57

@Bre - Pa da mogu oni bi i zabranili,na njihovu veliku zalost,to se kosi sa interesima bogatijeg dela Evrope.Zasto bi Nemacka,Austrija placala skuplji gas iz SAD? Sve je interes,a ovoga puta kauboji su se preracunali.

неимени

01.02.2019. 21:13

Србија, нестрпљење, одлука, мишљење...немојте више свега вам.

PITANJE

01.02.2019. 21:19

Šta mislite ko će prvi zatvoriti ventil Rusija zbog Ukrajine i EU ili Turska zbog Kosova i Bosne a?

LNG terminal

01.02.2019. 22:11

@PITANJE - Ili će da ga zatvori Hrvatska zbog poglavlja jer ako ga neko od ovih zatvor to će biti samo milioni za hrvatski LNG?

ali i

01.02.2019. 22:54

@PITANJE - Ако турци затворе, то је ШАХ, а МАТ је ако онда Руси затворе Турцима.

Kažu

01.02.2019. 21:19

Hrvatski izvoz u Republiku Kosovo posle takse Srbiji je povećan za čak 35% prošli mesec a Makedonski čak 40%!

Thor

01.02.2019. 22:26

@Kažu - Nazdravlje im bilo. Ako makedonska roba nije uspela da udje na siptarsko trziste sve ove godine, onda ima neku falinku. Il' kvalitet il' cena. Hrvatska roba je bez ikakve sumnje skuplja. Srbija treba da se orijentise na druga trzista jer ako su nam Siptari najveci domet, onda smo definitivno za otpad.

Rade Bg

01.02.2019. 21:20

Juzni tok nije valjao a Turski valja. I mi kao Srbija zelimo u tu istu Evropu?!?! Malo suludo.

Анти Антифа

01.02.2019. 21:25

Србија треба да гледа свој интерес а не интерес Немачке и Енглеске

Мајо

01.02.2019. 21:53

Србијо прогледају очима Штази Душмани раде,Запад,каубоји

Novosti

01.02.2019. 22:12

.....Trgovački sud u Zagrebu odbio je kao neosnovan tužbeni zahtev "Jugobanke" a.d. Beograd u stečaju, koja je od Hrvatske tražila isplatu gotovo 21 milion evra i 2,6 miliona švajcarskih franaka....

Tarabic

01.02.2019. 22:33

od ovog posla sirotinja u srbiji nece imati ni cent dzaba se rulja raduje. Ovo znaci da deo kolaca koje ce da zgrabe nasi lopovi ruski zahvatice i evropski kakva crna konkurencija. cena na pumpama govori sve