За штедњу енергије држва одвојила 500 милиона динара

М. Н. С.

08. 11. 2018. у 14:48

У буџетском фонду за унапређење енергетске ефикасности јавних здања општина током наредне године биће више новца. У изолацију, нове котлове и столарију 14 локалних самоуправа 180 милиона

За штедњу енергије држва одвојила 500 милиона динара

Министар Антић додељује уговор председници општине Крупањ Фото П. Митић

ДОГОДИНЕ ће за унапређење енергетске ефикасности јавних здања држава издвојити 500 милиона динара, више него претходне четири године укупно. То је изјавио Александар Антић, министар енергетике и рударства, који је јуче са 14 локалних самоуправа потписао уговоре о додели средстава за пројекте енергетске ефикасности у овој години.

За пројекте о уштеди енергије ових локалних самоуправа подељено је 180 милиона динара, од којих је из буџетског фонда 125 милиона динара, док су остатак средства локала. За три године у пројекте енергетске ефикасности јавних објеката 39 локалних самоуправа, држава је дала око 400 милиона динара.

- Ефекти су вишеструки и огледају се у уштеди енергије, доприносу енергетској сигурности и борби против климатских промена - рекао је министар Антић. - Потрошња енергије у објектима где се улагало је смањена за 40 одсто, а инвестиције се отплате у року од две до три године. Догодине ће у буџетском фонду бити око 500 милиона динара и позивам све општине да се спреме, јер ћемо имати озбиљне тендере којима ћемо моћи да покријемо већи број локалних самоуправа.

Он је најавио и формирање фонда за енергетску ефикасност, који ће располагати са 10 милиона евра годишње и додатним средствима која ће определити Европска унија.

Средства за енергетску ефикасност већ трећи пут добијају Љубовија, Гаџин Хан и Свилајнац, а другу годину заредом Крагујевац и Књажевац. Ове године новац за нове котлове, изолацију и столарију су добили и Осечина, Крупањ, Ириг, Краљево, Ћуприја, Велика Плана, Кањижа, Бела Паланка и Босилеград.

- Пројекти енергетске ефикасности у Крагујевцу су дали невероватне резултате - уштеде електричне енергије су 40 одсто, а топлотне 25 одсто - рекао је јуче Ивица Момчиловић, заменик градоначелника Крагујевца. - Ова средства уложићемо у сеоску школу "Прота Стеван Поповић", која се греје на струју и тамо ћемо уградити котлове на пелет.

ТРИ ПУТА

- За средства из овог фонда конкурисали смо четири пута, а три пута су наши пројекти одобрени - рекао је Саша Ђорђевић, из Општине Гаџин Хан. - Уложили смо у Дом здравља, а ове године ћемо обновити пословни објекат који је општина купила из стечаја. У тој згради наћи ће се музеј, галерија, а део ће заузимати пословни простор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације