ДВЕ банке у Србији за сада нуде зајмове грађанима из нове кредитне линије ГЕФФ Европске банке за обнову и развој, за финансирање зелене економије. Реч је о укупно 85 милиона евра, које је ЕБРД определио за регион, од којих је највећи део намењен Србији. Грађани ће овим кредитима моћи да финансирају куповину прозора и врата, односно замену столарије, уградњу изолације, као и да улажу у економично осветљење, топлотне пумпе, соларне грејаче воде, котлове, климатизацију... и друге тачно дефинисане "зелене производе" из ЕБРД "каталога".

Прочитајте још: Антић: Враћа се сваки динар уложен у повећање енергетске ефикасности домаћинстава

Реч је о потрошачком кредиту, где банка одобрава зајам по издатој фактури продавца.

- Клијент на веб-сајту ГЕФФ-а http://technology-rs.ebrdgeff.com/srb_srp/ може да пронађе технолошки селектор и преглед производа који му одговарају - објашњавају у Ерсте банци. - За сваки производ може одмах да добије списак продаваца са локацијама. Клијент контактира са продавцем који издаје профактуру на којој су тачно наведени називи и количине производа са ценама.

Из овог кредита могу да се финансирају и трошкови уградње који се у случају столарије признају у висини од 25 одсто од вредности производа. То значи да, ако производ кошта 100.000 динара, 25.000 динара може да се призна као трошак уградње и да се финансира из зајма.

Прочитајте још: НЕИСКОРИШЋЕНА ЕНЕРГИЈА: Слама мења гас и струју

- Клијент уз стандардну документацију за подношење захтева коју оверава у фирми, у банку доноси профактуру и сертификат о производу који скида са сајта ГЕФФ - објашњавају у банкари. - Након одобрења и исплате кредита, клијент доноси фискални рачун и попуњава захтев за исплату финансијског подстицаја. У случају куповине једне технологије, на пример само столарије, подстицај износи 15 одсто од износа кредита. У случају куповине више технологија, на пример столарија и изолација, подстицај износи 20 одсто. Повраћај новца се врши максимално 60 дана од дана пласирања кредита уплатом на текући рачун клијента у банци. Клијент потпуно слободно може да располаже уплаћеним новцем.

То практично значи да, ако корисник подигне овај кредит за енергетску ефикаснот у висини од 500.000 динара за куповину столарије, за најдуже два месеца на рачун ће му бити враћено 75.000 динара.

УСЛОВИ

максимални период отплате ових кредита за клијенте Ерсте банке је 120 месеци, за неклијенте до 96 месеци, док је највиши предвиђени износ кредита три милиона динара. Номинална каматна стопа је 10,14 одсто. Уникредит банка одобрава ове зајмове у истом максималном износу од три милиона динара, такође уз подстицаје у виду поврата кеша од 15, односно 20 одсто. Овде је рок отплате до седам година (84 месеца), номинална камата 9,11 одсто годишње.