КРЕДИТИ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ: Прозори и изолација уз повраћај готовине

Д.И.Красић

28. 09. 2018. у 15:08

За сада само две банке одобравају кредите за енергетску ефикасност из линије ЕБРД. Кориснику се део износа враћа у кешу најдуже 60 дана од пласирања зајма

КРЕДИТИ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ: Прозори и изолација уз повраћај готовине

Depositphotos

ДВЕ банке у Србији за сада нуде зајмове грађанима из нове кредитне линије ГЕФФ Европске банке за обнову и развој, за финансирање зелене економије. Реч је о укупно 85 милиона евра, које је ЕБРД определио за регион, од којих је највећи део намењен Србији. Грађани ће овим кредитима моћи да финансирају куповину прозора и врата, односно замену столарије, уградњу изолације, као и да улажу у економично осветљење, топлотне пумпе, соларне грејаче воде, котлове, климатизацију... и друге тачно дефинисане "зелене производе" из ЕБРД "каталога".

Реч је о потрошачком кредиту, где банка одобрава зајам по издатој фактури продавца.

- Клијент на веб-сајту ГЕФФ-а http://technology-rs.ebrdgeff.com/srb_srp/ може да пронађе технолошки селектор и преглед производа који му одговарају - објашњавају у Ерсте банци. - За сваки производ може одмах да добије списак продаваца са локацијама. Клијент контактира са продавцем који издаје профактуру на којој су тачно наведени називи и количине производа са ценама.

Из овог кредита могу да се финансирају и трошкови уградње који се у случају столарије признају у висини од 25 одсто од вредности производа. То значи да, ако производ кошта 100.000 динара, 25.000 динара може да се призна као трошак уградње и да се финансира из зајма.

- Клијент уз стандардну документацију за подношење захтева коју оверава у фирми, у банку доноси профактуру и сертификат о производу који скида са сајта ГЕФФ - објашњавају у банкари. - Након одобрења и исплате кредита, клијент доноси фискални рачун и попуњава захтев за исплату финансијског подстицаја. У случају куповине једне технологије, на пример само столарије, подстицај износи 15 одсто од износа кредита. У случају куповине више технологија, на пример столарија и изолација, подстицај износи 20 одсто. Повраћај новца се врши максимално 60 дана од дана пласирања кредита уплатом на текући рачун клијента у банци. Клијент потпуно слободно може да располаже уплаћеним новцем.

То практично значи да, ако корисник подигне овај кредит за енергетску ефикаснот у висини од 500.000 динара за куповину столарије, за најдуже два месеца на рачун ће му бити враћено 75.000 динара.

УСЛОВИ

максимални период отплате ових кредита за клијенте Ерсте банке је 120 месеци, за неклијенте до 96 месеци, док је највиши предвиђени износ кредита три милиона динара. Номинална каматна стопа је 10,14 одсто. Уникредит банка одобрава ове зајмове у истом максималном износу од три милиона динара, такође уз подстицаје у виду поврата кеша од 15, односно 20 одсто. Овде је рок отплате до седам година (84 месеца), номинална камата 9,11 одсто годишње.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

TonySoprano

28.09.2018. 15:19

kako god izračunaš na 8 ili 10g puta 9 ili 12 posto, uzmu ti 100posto, znači duplo. I šta tu uštediš?

Tamo Neko

28.09.2018. 17:51

U EU energetski krediti su beskamatni.To govorim iz licnog iskustva.Ovde se uzme 500.000 dinara a vrati preko 750.000.Uzas.

sasa

28.09.2018. 19:48

Bankarska kamata bice skuplja nego bilo sta da radim po pitanju energetske efikasnosti.Dok vratim kredit sa kamatama prodje 5 godina,dok vratim ulozeno prodje 7 godina.Prodje zivot i osta slepac,neka duva bas me briga

boba

08.02.2019. 09:13

Zaista nema smisla da se radi bilo šta sa ovako visokim kamatnim stopama.Na žalost , ponovo je na sceni šišanje građana.Pitam se samo kada ćemo početi da radimo kao sav normalan svet. Ovakvi namenski krediti su svuda u Evropi beskamatni ili sa kamatnom stopom najviše do 4% , a kod nas?