Паушалцима стижу двоструки порези

Д. И. К. - С. Б.

27. 02. 2017. у 21:00

Пореска управа, после паузе од готово две године, почела да издаје решења предузетницима и малим привредницима. Рок да подмире обавезе само 15 дана по пријему

Паушалцима стижу двоструки порези

ПОРЕСКА управа, после паузе од готово две године, пред крај прошле почела је да доноси решења паушалцима и то за обавезе из 2015. и 2016. године. Издато их је око 75.000, али колико дугују буџету још не знају лекари, стоматолози, апотекари, ветеринари, професори, преводиоци, тумачи, инжењери, архитекте, физиотерапеути, зубни техничари, адвокати и друге сличне професионалне делатности. Тако кажу порезници, а књиговође да неопорезованих има и у другим браншама. На губитку су предузетници, али и државна каса.

Неуобичајно кашњење у третману паушалаца порезници су правдали чекањем најављене нове Уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање, чије доношење је у надлежности Министарства финансија. У овом министарству, међутим, прецизан одговор нисмо добили.

С обзиром на то да је истекла готово и друга година без решења, порезници су одлучили да обавезе обрачунавају по претходном пропису. Они који су већ имали регистроване радње могли су у међувремену да плаћају по старим решењима, а када стигне ново да уплате разлику. Почетници у пословању, међутим, нису имали на основу чега да измирују обавезе и сада могу да очекују - позамашне износе. А морају да их подмире - у року од 15 дана.

- Пореска управа отпочела је утврђивање висине паушалног прихода од самосталне делатности и доприноса за обавезно социјално осигурање за 2017. годину, у складу са постојећом уредбом. Планирано је да се са поступцима утврђивања висине паушалног прихода и доношење решења паушално опорезованим обвезницима, отпочне у току првог квартала 2017. године, осим за пету групу обвезника - кажу у овој институцији.

Бесни због овакве праксе порезника, привредници упозоравају да је нечувено да за ову институцију никакви рокови не важе.

Због кашњења порезника ниједна новоотворена предузетничка радња која се определила за паушално опорезивање није добила решење нити је током 2015. и 2016. плаћала било какву обавезу. Посебну штету су претрпеле предузетнице које су у овом периоду затруднеле. Оне које су отвориле радње током последње две године, трудничко или породиљско боловање су провеле са накнадом у износу минималне зараде.

- За целу ову збрку ником у Пореској управи неће фалити ни длака са главе, али зато цех плаћају порески обвезници и делимично буџет Републике Србије - уверен је Јован Беара. - Питање је шта је радила унутрашња контрола и зашто није реаговала после пола године.

МОЖЕ И ОДЛОЖЕНО

НА питање како ће предузетници измирити велике обавезе у року од само 15 дана, из Пореске управе поручују да могу, на писмени и образложени захтев пореског обвезника, у целости или делимично, одложити плаћање дугованог пореза.

- Може под условом да плаћање дугованог пореза за пореског обвезника представља непримерено велико оптерећење или му наноси битну економску штету - кажу у овој институцији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

VEKI

27.02.2017. 23:27

Paušalci inače služe da bi se izbeglo plaćanje poreza na dobit, pa ih tako masovno otvaraju građevinci i prometuju do 6. mil dinara i na to plaćaju oko 5%poreza državi umesto 15%, a zatim ih zatvaraju pa ponovo otvaraju. Osim toga oni ni taj način izbegavaju zapošljavanje i regularno plaćanje poreza i doprinosa za rad, kao i plaćanje pdv-a. Država mora da ukine pr, i stavi ih u isti položaj kao i one koji osnivaju doo i prikazuju svaki trošak i prihod kroz knjige.

Tanja

28.02.2017. 07:20

Niko nista ne izbegava vec placa svoje doprinose kroz poreze iz resenja. Takav je zakon i to svuda ne samo kod nas, a iskljucivo je poreska kriva za ovu nepravdu prema malim preduzetnicima. Dve godine ne moze da ti izda resenje po kome placas...ejjjj dve godine, a onda razliku plati u roku od 15 dana. Znaci ukoliko povecaju samo za 2000 din to je 48000 u roku od 15 dana a ukoliko povecaju za 10000? Velika sramota za drzavu koja hoce u EU.