Зарада родитеља није довољна да остану: Малта протерује децу из Србије?

Танјуг

16. 12. 2019. у 08:01

Зарада родитеља није довољна да остану: Малта протерује децу из Србије?

Илустрација / Фото AP - Rene Rossignaud

Многи родитељи из земаља ван ЕУ добили су потврду малтешких власти да су њихови захтеви за боравак деце одбијени, јер зарађују мање од законског минимума. Нјавише је деце из Србије

Двадесет двоје деце, пореклом из земаља које нису чланица ЕУ, а међу којима је највише деце из Србије, немају право да више бораве на Малти јер њихови родитељи не зарађују довољно.

То је први пут објављено још у септембру, а у међувремену, родитељи су формирали групу "Родитељи на Малти" и тражили од власти да прихвате њихове апликације или да им дају писани доказ да су одбијени како у септембру, тако и овог месеца, пише лист Тајмс оф Малта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ана Брнабић у "Хит твиту" открила: Вучић се чуо са Хандкеом, Нобеловац долази у Србију у марту или априлу следеће године

Ове недеље многи родитељи су добили потврду да су њихови захтеви за боравак деце одбијени, јер зарађују мање од законског минимума.

Породице које потичу из трећих земаља, држава које су изван ЕУ, морају да зарађују најмање 19.000 евра годишње, плус 3.800 евра за свако дете.

Ова сума не укључује бонусе или прековремени рад.

Владици и Драгани Поповић, родитељима две девојчице који заједно зарађују 26.457 долара годишње, фалило је 143 долара да би достигли 26.000, што је законски минимум.

Владица Поповић је на Малти две године, док су му се његова супруга и ћерке придружиле пре шест месеци и тражиле боравишну дозволу.

Због свега што се десило они су у шоку, нарочито јер се ради о малој суми новца, а како су рекли њихова деца се због свега осећају изоловано и депресивно.

Слично је и са другим породицама.

Александра Илић испричала је да се њена двогодишња ћерка Неда, рођена на Малти, у свим институцијама сматра "легалном" пошто има личну карту, осим у Агенцији надлежној за држављанство и боравак.

"Не можемо да је пошаљемо назад у Србију, то није опција, зато што она не може да крене у школу тамо, једва говори српски. Говори енглески. Такође, немамо ни коме да је пошаљемо", испричала је Александра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ватикан не подржава најављену отимачину Подгорице: Папа користи и тајне канале да одбрани СПЦ од намера Црне Горе

Маја Браун из одбора Заједнице Срба, покушала је да контактира агенцију и уговори састанак, међутим, како каже, не постоји воља да се проблем реши.

"Ова политика је очигледно дискриминаторска. Зашто Агенција не жели да размотри друге изворе прихода, попут издавања некретнина у другим земљама или уштеђевину?", рекла је Браун и оптужила повереника за децу да није ни од какве помоћи, иако је Малта земља потписница међународних конвенција о заштити деце.

Она је истакла да је током протеклих неколико година уочила промену унутар система - од једног који је прихватао стране раднике и њихове породице ка другом који их одбацује.

Један од оснивача организације "Родитељи са Малте" Ана Здравковић каже да су родитељи скрхани и изгубљени и да не знају коме да се обрате.

"Очајни смо и тужни јер не знамо шта више да радимо. Не тражимо много, само нормалан и миран породични живот на Малти", испричала је Ана Здравковић.

Како се наводи, раније су постојали изузеци од ове политике, а одлуку о изузећу могао је да донесе директор владине агенције уколико су оба родитеља запослена, али не зарађују прописану суму, међутим политика је у међувремену пооштрена и бројним породицама нису били одобрени захтеви зато што су њихови приходи били мањи од прописаних законом.

Тајмс оф Малта покушао је да контактира Агенцију у вези са овим случајем, али није добио никакав одговор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Dark

16.12.2019. 08:17

Kako li je samo migrantima? Ni oni nemaju gde da se vrate a niko ih nece. Tek kad nas pogodi slican problem, mi pocnemo da razumemo i druge a mislili smo do tad da smo samo mi zrtve. E pa problem je globalnih razmera. Kome nije preseo pljačkaški kapitalizam u svojoj zemlji pa bezi tamo gde je "fino i u rukavicama" eksploatisan, taj se bas iznenadi. Sve je to jedan te isti sistem koji je gurnuo svet u dva svetska rata, a mi se upinjemo da ga primenimo po svim standardima EU koja ni nas NECE!?

Milica

17.12.2019. 15:07

@Dark - Ne mešaj babe i žabe. Migrantski val je umetno kreiran od strane Soroša i Rotšildovih, zbog jeftine radne snage i pranja novca, a naši ljudi otišli su u svojoj režiji.

Срамота!

16.12.2019. 08:35

Какви су то родитељи чија деца не говоре СРПСКИ, матерњи језик??? Каже, само енглески!? Зато нам све иде овако наопако! Модерни јањичари, на добровољној бази! Немају осећај припадности свом народу, својој вери, својој култури!

драгана

16.12.2019. 12:14

@Срамота! - A razlikom da su janičari prethodno OTIMANI od svojih roditelja.I tada he bila KRIZA i nemaština u Srbiji. Aamo.niko nije dobrovoljno odlazio u Tursku radi boljeg života.

Рашо

16.12.2019. 08:58

Нису ни пре били много бољи али је утицај енглеза ствари довео да "савршенства"! Вероватно следи одузимање деце и давања у установе и на усвајање. Заузврат, уселиће мигранте Арапе и црнце.

Danijel

16.12.2019. 09:01

To postoji u vecini clanica evropske unije,moras da zaradis minimalnu zaradu u toj drzavi da bi ti produzili radnu vizu.nasim ljudima je malo teze da shvate da zakon nije mrtvo slovo na papiru.Da su hteli da ih isteruju nebi ih ni primali uopste.

Ovca

16.12.2019. 09:02

ucinice vam veliku uslugu ako vam proteraju decu. Bar ce vam spasiti decu. Kada krene novi rat a samo sto nije onda ce vam malteški vitezovi svasta raditi tamo. Ne boj voleo da budem u rukama njihovoj( a zna se ko su) inkviziciji.

Вожд

16.12.2019. 09:04

Док им требаш , одличан си , кад схвате да можес да их угрозиш , праве законе да сам одустанеш . То се зове - ДЕМОКРАТИЈА -

h

16.12.2019. 12:17

Ништа, лепо се вратиш у Србију, кућа од 200 квадрата са окућницом од 10ари + пар хектара земље зврји празна....Идеална за породични ѕивот без оптерећености кредитом...Пола запада сања о томе. Дете ти не зна српски језик, језик својих родитеља и предака...Па није ни чудо што смо пропала нација. Помодарство и лудило у Срба. Ајде бре. Беда у глави.Срамота!!!

Jovan

16.12.2019. 12:27

Srecom tu su nase vlasti, ministarstva razna koja su veoma auzrna u zastiti srpskih drzavljana u inostranstvu.

Vatro Marx

17.12.2019. 14:42

Zapad je toliko alérgican na Srbiju posabno SAD da skriveno vrse negativnu propagandu porotiv Srbije, zasto to vlada dozvoljava a znaju koje su to drzave.