ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПОСЛЕДЊИМ писмом које је папа Фрања упутио патријарху Иринеју, а усуђујем се рећи братским писмом, јасно је речено да Ватикан не подржава да се на силу, преко колена, у Црној Гори донесе закон који би отворио врата неравноправности било које верске заједнице, па тако и Српске православне цркве, или да се било коме отуђи црквена имовина.

Говори овако, ексклузивно за "Новости", високопозиционирани свештеник из Ватикана, наглашавајући да је став папе јасан код оваквих ситуација, а то је да до решења треба доћи дијалогом и договором, што очигледно до сада у Црној Гори није случај.

Саговорник нашег листа, иначе добро упознат са начином функционисања Свете столице, наглашава да Ватикан није задовољан решењима из Предлога закона о слободи вероисповести у Црној Гори:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ватикану неприхватљиво било какво подржављење црквене имовине: И Папа се противи отимању храмова

- Очигледно треба времена да се дође до решења и да се нађе компромис који би задовољио и СПЦ. У противном, ако било ко остане незадовољан, решење неће бити постигнуто.

Овај свештеник указује и на то да је изузетно добро што постоји стални канал комуникације између папе Фрање и патријарха Иринеја, што се показало и у случају контроверзног кардинала из времена НДХ Алојзија Степинца. Папа је и овог пута реаговао на писмо поглавара СПЦ, а када јасно изрази свој став, онда, како наглашава наш саговорник, "иза кулиса се пошаљу и додатне поруке".

- Папа би требало, бар по најавама, следеће године да посети Црну Гору и та посета би могла бити значајна. Са једне стране и као знак врху СПЦ да је време да га позове и у Београд, а, с друге, да поглавар Католичке цркве жели да се на овим просторима дијалогом решавају проблеми, не само црквени већ и световни. Црногорски закон, ако буде донесен како је сада предложен, не би користио ни једном, ни другом циљу - оцењује наш саговорник.

Не изненађује га што католички свештеници у Црној Гори засад ћуте, јер је очигледно процењено да је то боље за смиривање ионако често компликованих односа у тој држави. Саговорник "Новости" каже и да се папа "увек залаже за демократску процедуру, без обзира на то да ли се ради о интересима Католичке цркве или у овом случају СПЦ, поготово када је реч о верским слободама и заштити имовине".

- Он је доследан човек, није навијач. Зато и сада папа тражи да се постигне највећа могућа сагласност свих верских заједница у Црној Гори, која је изостала у случају предложеног закона - категоричан је овај свештеник из Ватикана. - Уверен сам да је државни секретар Свете столице Пјетро Паролин детаљно пренео црногорском политичком врху став Свете столице, а ово последње папино писмо такође је порука да се донесе закон са којим ће сви бити задовољни.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Опстају и у потпуној изолацији: Обележена слава манастира Девич

ПОСЕТА СРБИЈИ ВЕЛИКА ЖЕЉА

ВАТИКАНСКИ свештеник који ослушкује пулс најужег круга око папе Фрање наглашава да и даље остаје велика жеља овог папе да у догледно време посети Србију и сусретне се са патријархом Иринејом у Београду:

- Са оним за којег је написао да је "велики патријарх" и до чијег мишљења и те како држи, што се видело и у преписци коју су до сада имали.

Ватикан се не слаже са црногорским предлогом AP Photo Andrew Medichini

НЕМА ПОСЕТЕ ЦРНОЈ ГОРИ БЕЗ САГЛАСНОСТИ НАШЕ ЦРКВЕ

ПРИЛИЧНО збуњен вратио се из Ватикана и Свете столице црногорски премијер Душко Марковић, јер оно што је очекивао од папе Фрање и државног секретара, кардинала Пјетра Паролина, а то је подршка накарадном Закону о слободи вероисповести - није добио. Новинарима, који су га питали да ли је о закону разговарао са папом Фрањом, једва је изустио - није конкретно, али да јесте о "другим аспектима везаним за овај акт, као што је положај Католичке цркве у Црној Гори"!

Док је влада у Подгорици експресно саопштила да је током посете Марковића Ватикану договорена посета папе Фрање Подгорици идуће године, на сајту vaticannews.va прича је другачија. Сајт наводи да је та посета незамислива без одобрења Српске православне цркве, а да би то учинио папа би прво морао да посети Србију.

Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић каже за "Новости" да је закон направљен како би се пошто-пото отела имовина СПЦ:

- Направљен је јер су то тражили Американци, а све како би се исти такав применио на Косову и Метохији у отимачини српских цркава, манастира и остале наше имовине.
В. К. - М. С.