Јефтиније услуге и рад извршитеља: Шта нам доносе нови ценовници накнада за извршења?

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

06. 12. 2019. у 09:02

Јефтиније услуге и рад извршитеља: Шта нам доносе нови ценовници накнада за извршења?

Фото Милена Анђела

Мањи трошкови доставе, а ако дужник плати за осам дана, накнада нижа за 60 одсто

ОД Нове године извршитељске услуге биће jeфтиније, сазнају "Новости". Министарство правде израдило је текст нове тарифе за јавне извршитеље, која ће се примењивати на поступке покренуте после 1. јануара 2020. Овај тарифник ступиће на снагу истовремено када и нови Закон о извршењу и обезбеђењу, којим је такође смањен простор за неосновано увећавање трошкова извршног поступка на терет дужника. Према садашњим тарифама, извршитељи наплаћују од 1.800 до 500.000 динара.

Како незванично сазнајемо, новим тарифама драстично је редукован број одлука које ће јавни извршитељ моћи да наплаћује, али и смањен број радњи које ће се тарифирати. На пример, он више неће моћи да наплаћује решење о извршењу у оним предметима у којима он, а не суд, одлучује о предлогу извршења.

Такође, неће моћи да тарифира прибављање оних података који су доступни електронским путем, а Правосудни информациони систем, о ком смо недавно писали, омогућава електронско повезивање извршитеља са различитим базама података других државних органа, нпр. са базом МУП, о пребивалишту.

Јавни извршитељ неће моћи да тарифира ни одржавање електронске продаје непокретности и покретних ствари.

Уједно биће смањени и трошкови достављања и других појединачних радњи. Предвиђено је и да ако дужник плати дуг у року од осам дана од пријема решења о извршењу, накнада извршитељу умањује се за 60 одсто. Такође, ако се дужник добровољно исели у року од 30 дана, извршитељ нема право на накнаду за успешно спроведено извршење.

- Од 1. јануара очекује нас доста повољнији положај дужника него што је то било до сада, док се контрола над радом јавних извршитеља повећава - каже министарка правде Нела Кубуровић. - Нове измене закона ће онемогућити нагомилавање трошкова дужника. Тако, за дуг за комуналне услуге до 5.000 евра, више неће моћи да се прода једина непокретност физичког лица. Извршитељи неће моћи да узимају две трећине плате и пензије, односно половину за минималце, а од извршења је изузета и сва додатна финансијска подршка породиљама и деци. Од марта уводимо е-аукцију као нови транспарентан и фер начин јавне продаје непокретности дужника, како би се избегле могуће малверзације.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Печат нотара иселио професора

Убудуће, извршитељи, њихови заменици и помоћници, као ни други запослени код извршитеља, али ни њихови сродници, неће моћи да учествују у јавној продаји, без обзира на то да ли поступају у конкретном предмету или не.

Министарка је потврдила да је Министарство радило и на изменама тарифе. Како наводи, настојало се да се новим тарифником спречи да трошкови наплате малих дугова прерасту висину главнице дуга.

"КЛИК" СМАЊУЈЕ ТРОШКОВЕ

ЗА радње које извршитељ може да изврши електронски "на клик", апсолутно нема никаквог основа да буду наплаћивање - каже министарка правде. - Циљ нам је да се извршни поступак што више води у електронској форми, чиме ће се додатно смањивати његови трошкови, а то значи и мањи трошкови за грађане и привреду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Миле 666

06.12.2019. 09:16

Да ли је могуће да плене и ову старудију? Па овог има и око контејнера.

Mick

06.12.2019. 10:01

Sjajno,eto pojeftinile usluge izvršitelja (hvala im na njima), pojeftinile lokomotive, avioni, visoke peći..., inflacija samim tim nikad manja...

Mira

06.12.2019. 10:28

Prvo zaposlite narod, da bi imao za golu egzistenciju i dadzbine, pa tek onda angazujte"lopove" izvrsitelje.Naravno, tajkune, ne dirate. Ne smete!To je kao slucaj u Nisu, kada su Zoran Zivkovic i Toplica DJordjevic imali ogromne racune, nisu ih platili, cak ih i pocepali, a ljudima za 3000 din, iskljucivali struju, pa uz reprogram naplatili 10 puta vecu kamatu!Sramota i grehota!

gandra

06.12.2019. 11:35

izvrsitelji uopste ne dostavljaju zakljucke o izvrsenju duznicima - vec ih odmah navodno kace na oglasnu tablu u sudu - kakvo crno placanje u roku i od 8 dana i 60% popusta na njihove usluge