Директор полиције Владимир Ребић изјавио је данас да је у последњих пет година за око 40 одсто смањен број страдалих на српским путевима, што је резултат посвећеног рада српске полиције.

"Када смо 2009. године приступили као посматрач у Мрежу саобраћајних полиција Европе - ТИСПОЛ, на српским путевима страдало је више од 900 особа. У последњих четири до пет година тај број се креће измећу 536 и 600, што значи да смо за готово 40 одсто смањили број страдалих", навео је Ребић на Семинару о превенцији и контроли психоактивних супстанци у саобраћају.

Према његовим речима, саопштио је МУП, саобраћајна полиција у претходних неколико година успоставила је низ стандарда што је омогућило да се већи борј несавесних возача ефикасно процесуира, чиме је смањен ризик од опасности које они проузрокују.

Указавши да је у европским земљама број возача који чине прекршај под дејством психоактивних супстанци значајно повећан, Ребић је истакао да ће сузбијање ове појаве у наредном периоду бити приоритет рада саобраћајне полиције у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Svi se pitaju kakvo je to prokletstvo stiglo ovu ženu: Jelena (32) je letos izgubila muža i oca, a sada je skrivila pogibiju sina (2)

Треба изналазити методе којима ћемо спречавати возаче под дејством психоактивних супстанци да учествују у саобраћају. То ће нам бити један од приоритета у наредном периоду“, поручио је Ребић.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић похвалила је рад Министарства унутрашњих послова на челу са министром Небојшом Стефановићем и истакла изузетну сарадњу Агенције и МУП-а која даје одличне резултате.

Она је рекла да је, према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, на српским путевима у 10 месеци ове године забележено два одсто мање страдалих и 800 мање повређених у односу на исти период лане.

Фото З. Јовановић

Најчешћи узроци саобраћајних незгода су прекорачење брзине, односно неприлагођена вожња условима пута, вожња под дејством алкохола, а у последње време се, као и у другим европским државама, издвојила употреба мобилног телефона“, поручила је Милошевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vraćali se sa pomena i poginuli: Ispraćaj supružnika stradalih kod Inđije

Председник ТИСПОЛ-а Волкер Орбен поручио је да сваке године око 25.000 људи погине на европским путевима и указао на значај превенције.

Ако желите да спашавате животе, ви морате да инвестирате своја средства у превенцију несрећа на путу - то је моја јасна порука радницима полиције у свакој земљи“, рекао је Орбен.

Он је истакао да због конзумирања алкохола и дроге у саобраћају велики број људи гине на путевима и да је овај семинар добра прилика да се види како различите стране решавају овакве проблеме.

Семинар о превенцији и контроли психоактивних супстанци у саобраћају организовали су Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбедност саобраћаја и организација ТИСПОЛ.