МАТИЧНА служба у Руми поништила је 1. октобра упис забелешке о смрти Јоце Бабника. Ово је први случај од почетка "беби-афере" да је дете за које родитељи верују да је нестало из породилишта, оглашено живим! Реч је о дечаку који је рођен 1994. године, да би лекари у породилишту мајку убрзо обавестили да је дете преминуло.

Будући да је Тужилаштву у Руми поднет захтев за расписивање потраге, полиција је сада обавезна да тражи несталог Јоцу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радиши су у болници узели живе и здраве близанце и вратили му мртву децу: “Сахранили смо тела туђих малишана”

У решењу општинске управе стоји да се "одобрава поништење погрешно уписане забелешке о смрти у матичној књизи рођених", јер је смрт Јоце Бабника уписана само на основу обдукционог налаза из породилишта у Руми. Није било обавезне потврде о смрти, нити је смрт претходно уписана у матичну књигу умрлих. Дакле, тек рођени Јоца проглашен је мртвим 1994. године само на основу сумњивог обдукционог налаза, а његов наводни нестанак с овог света уписан је у обичну забелешку у књизи рођених. Како тврди Јоцина мајка Јелена Кузмановић, све ове године када се укуца његов матични број види се да је дете живо.

- Породила сам се у деветом месецу, 11. маја 1994, у породилишту, у Руми. Родила сам дечака 2,1 килограм тешког и 49 центиметара дугачког, који је одмах заплакао. Лекар ми је рекао да је много ситан и да мора у инкубатор. Дали су ми неку инјекцију и убрзо ми рекли да је беба мртва - прича Јелена.

Јелена Кузмановић / Фото Приватна архива

Породици нису дали посмртне остатке да их сахране, а лекар који јој је водио трудноћу, када је видео обдукциони налаз, по ком је беба имала много аномалија, препоручио је да у наредних пет година не рађа децу. Јелена га није послушала, већ је здраву кћерку родила само годину дана касније, здравог сина две године касније, а 2015. још једног сина. Кривичну пријаву против доктора који ју је порађао поднела је 2014, али је тужилаштво одбацило.

- Будући да се дете сада правно сматра живим, поднели смо захтев тужилаштву да се распише потрага за њим - објашњава Милена Јанковић, адвокат Родитеља несталих беба Војводине. - Ово није једини случај у коме није испоштована процедура о пријави смрти.

Општина Рума / Фото Д. Цветиновић/Википедија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нађени протоколи "несталих беба"

Ово удружење покренуће акцију да се оспоре све смрти беба које су противзаконито уписане.

СПОРНИ ДОКУМЕНТИ

ИЗ ДОКУМЕНАТА које је мајка пронашла, види се да је дете наводно два пута обдуковано, на два документа пишу различити датуми смрти... Нашла је и потврду да су она и беба хитно пребачене у болницу у Сремској Митровици, а да уопште није напуштала породилиште у Руми.