Радиши су у болници узели живе и здраве близанце и вратили му мртву децу: “Сахранили смо тела туђих малишана”

В. Црњански Спасојевић

06. 10. 2019. у 22:02

Радиша Павловић из Владине комисије за нестале бебе открива да је и он доживео исто: Близанци након порођаја били добро, а онда проглашени за мртве. Потврде о смрти деце није потписао ниједан лекар

Радиши су у болници узели живе и здраве близанце и вратили му мртву децу: “Сахранили смо тела туђих малишана”

Радиша и Мирјана Павловић , фото К.Михајловић

РАДИША Павловић, члан Владине Комисије за нестале бебе и председник Удружења "За истину и правду о бебама", одлучио је да у јавност изнесе и свој случај. Њему и супрузи Мирјани, како тврде, узети су 1988. из крагујевачке болнице живорођени близанци, а уместо њих добили су тела туђих малишана.

Већ шест година од Тужилаштва покушавају да издејствују налог за обдукцију и ДНК анализу посмртних остатака које су сахранили, али узалудно.

- Породила сам се у 13.25, 13. новембра 1988. године, у КЦ Крагујевац, у седмом месецу трудноће - каже Мирјана, за "Новости". - Родила сам једнојајчане мушке близанце - један је био тежак 1.550, а други 1.600 грама. Рекли су ми да су бебе добро и да ће их однети у бокс, јер су за то способне.

Шта се даље дешавало, до данас је мистерија, јер је болничка документација пуна нелогичности. На пример, у једном папиру пише да су у 16 сати пребачени на дечје одељење, а у другом да су тамо стигли доста раније. Пише и да су их примила два лекара, иако је тог дана био дежуран само један. Подаци о њиховој тежини и дужини на одељењу разликују се од оних из породилишта. Најшокантнији је био порођајни протокол, у ком, у рубрици "здравствено стање детета", пише - "узета".

Следећег дана деца су проглашена мртвима, иако потврде смрти није потписао ниједан лекар. Први дечак је наводно умро у 12.35, а други у 20 сати. Мајци су рекли само за смрт једне бебе, док су породици послали телеграм за обе. Спремали су отпусну листу за Мирјану, међутим, Радишин отац је дошао до др Мише Павићевића, који је прегледао Мирјану и констатовао да има сепсу. У њој су остављени парчићи обе постељице.

НАДА У ПОСЕБНО ТУЖИЛАШТВО И Радиша и Мирјана се надају да ће Комисија за нестале бебе решити и њихов случај. Такође се надају да ће држава основати посебно тужилаштво које ће се бавити само "беби афером".

- Када смо брат и ја дошли по тела деце, прво нису хтели да нам их дају. После свађе и претњи, рекли су нам да одемо да пријавимо матичару смрт и рођење, а они ће за то време обавити обдукцију. Вратили смо се за сат времена и обдукција је, наводно, већ била готова. Одвели су нас у хладњачу и почели да отварају фиоке. Видео сам више од 40 мртвих беба - каже Радиша.

Данас, после свега, он и супруга сумњају да је то можда био "штек" беба, одакле су тела давана упорним родитељима. Да нешто није у реду, Радиша и брат су се уверили код куће. Позвали су родбину, отворили сандуке и извадили тела. Једна беба била је изразито крупна, црна, тамне пути, а друга плавкаста.

- И мајка и свекрва тврде да су те бебе имале између три и четири килограма, а моји дечаци су дупло мањи - каже Мирјана.

Радиша је почео да трага за болничком документацијом 2006. и са првим папирима отишао опет код др Павићевића, који му је рекао: "Рале, ти си упоран човек. Наћи ћеш децу живу." Током истраге стално је наилазио на неподударности. Рецимо, у изводу из књиге рођених писало је да су дечаци рођени 13. новембра, а у изводу из књиге умрлих да је један рођен 13. јануара, а други 13. новембра, а да су обојица умрла 14. новембра.

Порођајни протокол у коме о стању деце пише - "узето

- Пре шест година отишао сам код доктора који је био на порођају моје супруге. Ушли смо у вербални сукоб. Излетео сам и послао му поруке: "Где су ми деца?" и "Зашто си мојој жени оставио две постељице, да умре?" Уместо одговора, уследиле су претње. Однео сам у полицију сву документацију, после чега је стигла прва озбиљна претња смрћу с непознатог броја - каже Павловић, који данас има полицијско обезбеђење.

Гинеколог ког је пријавио саслушан је тек после годину дана и на саслушању је тврдио да није порађао Мирјану.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације